Yükleniyor...

Zcash (ZEC) nedir?

Zcash (ZEC), gizlilik odaklı ve tüm ekonomik sektörlerle uyumlu olmayı hedefleyen bir kripto para türüdür.

Zcash ZEC Nedir Nasıl Satın Alınır

Zcash (ZEC), gizlilik odaklı ve tüm ekonomik sektörlerle uyumlu olmayı hedefleyen bir kripto para türüdür. Çıktığı günden bu yana giderek artan bir talep gördüğü söylenebilir.

Zcash nasıl ortaya çıkmıştır?

ZEC 28 Ekim 2016 tarihinde faaliyete geçmiştir. Ardında; Pantera Capital, Digital Currency Group ve Fenbushi Capital şirketlerinin yanı sıra, David Dacus, Roger Ver ve Alan Fairless gibi iş adamlarının yatırımları olduğu biliniyor.

Piyasaya sürülmeden önce bilim adamları ve hackerlardan oluşan bir ekiple, verilerin gizliliği için çalışmalar ve testler yapılmıştır. Gizlilik, ZEC coin yatırımcılarının en çok önem verdikleri konudur. Gizliliğin insanlar için bir hak olduğunu düşünülür ve bunun üzerine önem veriyorlar. Yarattıkları yazılım sayesinde, kullanıcılar kişisel verilerini kontrol etme yetkisine sahip oluyorlar.

Aslında ZEC coin, içerik ve yapısal olarak Bitcoin ile benzerlik gösteriyor. Fakat Bitcoin’den daha yüksek gizliliğe sahip bir yazılımı var. Çünkü sıfır bilgi kanıtlarını kapsayan ve adına “Zero Knowledge Proof” denilen bir teknolojiye sahiptir. Bitcoin ile yapılan işlemlerin detayı herkes tarafından gözlemlenebilirken, Zcash’de bu mümkün değildir. Örnek vermek gerekirse; halka açık bir blockchainde “A kişisi, B kişisine 1 BTC gönderdi” bilgisi görülebilir fakat Zcash’de hangi kişiler arasında hangi miktarda ZEC gönderildiği görülemez. BTC ile ZEC arasındaki en belirgin fark da budur.

BTC ile ZEC’in aralarındaki bir diğer fark, işlem hızıdır. Zcash (ZEC) işlemleri her 2,5 dakikada bir onay alırken; Bitcoin işlemleri her 10 dakikada bir onay alıyor. Değer olarak Zcash, Bitcoin’den daha geride olsa da hız özelliği açısından global ödeme sistemlerinde ön plana çıktığı söylenebilir.

Zcash nasıl çalışır?

Zcash, işlemlerinde sıfır işlem kanıtı (zk-SNARK) kullanarak kullanıcılar arasında işlemlerde tamamen gizlilik sağlar. Sıfır işlem kanıtı sayesinde kullanıcılar hem şeffaf işlemler hem de tamamen korunaklı işlem yapabilirler. Eğer kullanıcılar uyumluluk konusunu düşünürlerse şeffaf adresleri kullanabilirler. Ama kullanıcılar herhangi bir sorun yaşamadan işlemlerini tamamen gizli bir şekilde gerçekleştirebilir.

Birçok kripto paranın aksine Zcash (ZEC), hem şeffaf hem de korunaklı biçimde işlem yapmanıza olanak sağlar. Bu sayede takip edilmeniz zorlaşır ama yine de sıfır bilgiye dayalı kanıtları kullanarak sistemdeki sahtecilik işlemlerinin önüne geçilmiş olur.

Zcash ZEC
Zcash ZEC

ZEC nasıl satın alınır?

ZEC coin satın almak için öncelikle bu kripto para biriminin listelendiği borsaları bilmek gerekir. Ardından bu borsalardan birinde hesap oluşturmalı ve hesaba giriş yapmalısınız. Sonrasında hesap bakiyesine bakiye yüklemeniz gerekir. Bakiye yükleme işlemini kredi veya banka kartıyla yapabileceğiniz gibi, banka havalesi yoluyla da gerçekleştirebilirsiniz. Bakiye yükledikten sonra istenilen miktarda ZEC coin’i satın alabilir, sıcak veya soğuk cüzdanda muhafaza edebilirsiniz.

Binance

Binance üzerinden ZEC coin alım işlemi yapabilirsiniz. İlk olarak Binance üzerinden hesap açmanız lazım. Mailinizi ve şifrenizi girdikten sonra, alım satım işlemleri için hesap doğrulaması yapmanız lazım. Hesap doğrulama yapmak için ilk olarak dökümanlarınızı paylaşmanız ve yüz doğrulama sisteminize yüzünüzü tanıtmanız lazım. Gerekli olan tüm doğrulama işlemlerini yaptıktan sonra kolayca ZEC alıp satabilirsiniz.

Eğer başka borsalardan Zcash alacaksanız, Paribu ve Huobi’de nasıl hesap açtıysanız aynı şekilde hesap açmanız lazım. Binance, Coinmarketcap, Bithumb, Coinbase Pro gibi borsalarda işlem gören kripto parayı ZEC/BTC, ZEC/ETH, ZEC/BUSD, ZEC/USDT ve ZEC/USD çiftlerini kullanarak rahatça alabilirsiniz.

Zcash madenciliği nasıl yapılır?

Zcash (ZEC) madenciliği yapmak için iki farklı yol vardır: ilki GPU kullanarak madencilik, diğeri de madencilik havuzuna katılarak Zcash çıkarmak olarak gösterilebilir. Ama isterseniz GPU kullanarak madencilik yapıp aynı anda hesaplama gücünüzü madencilik havuzunda paylaşabilirsiniz.

Zcash (ZEC) Hakkında Sık Sorulan Sorular

Zcash (ZEC) hakkında sık sorulan soruları aşağıda bulabilirsiniz.

Zcash’e nasıl sahip olabilirim?

Zcash almak için ZEC token’ını kabul eden herhangi bir borsada hesabınızın olması yeterlidir. Veya Zcash uyumlu cüzdanınız ile direk ağa girerek alım satım işlemleri yapabilirsiniz.

ZEC, gizlilik sağlayan diğer kripto paralardan farkı nedir?

Bildiğimiz kripto paralarda sadece işlem detayları bilinirken, Zcash’te işlem hakkında hiçbir bilgi ağa verilmez. İsterseniz şeffaf işlem yapabilirsiniz ama korunaklı işlem yapmanız durumunda bilgileriniz ağın tamamında görülmez.

Korunaklı ve şeffaf Zcash işlemlerini nasıl ayırabilirim? 

Şeffaf Zcash işlemleri için “t” işareti bulunurken, korunaklı işlemlerde “z” işaretini görebilirsiniz.

Zcash (ZEC) yasadışı aktiviteler için kullanıldı mı?

Zcash, Rand Institute ile yaptığı araştırmada herhangi bir yasadışı aktivite için kullanılmadığı tespit edildi.

Zcash (ZEC) coin ne zaman piyasaya sürüldü ve fikir nereden çıktı?

Zcash, 28 ekim 2016 senesinde piyasaya sürüldü. Kripto paranın ardındaki fikir ise, Zcash piyasaya sürülmeden iki sene önce ise IEEE Güvenlik ve Gizlilik Konferansında Zerocash araştırması sonucunda bulundu.

Zcash’in rakipleri hangi kripto paralardır?

Zcash, gizlilik alanında Monero (XMR), Verge (XVG) ve Beam (BEAM) en büyük rakipleri olarak biliniyor. Ama gizlilik tabanlı kripto paralar alanındaki en farklı özelliği, hem şeffaf hem de korunaklı işlemler yapmanıza izin vermesidir. Yine de bu alanda bilinen ZEC, Beam’in Beam Compliance ile beraber şirketler için uyumluluk kontrollerine kolaylıkla olanak sağlaması, Zcash için ciddi bir rekabet sorunu yaratabilir.

Zcash (ZEC) Yorumları

Zcash piyasaya sürüldüğünden beri, gizlilik konusunda verdikleri önem sayesinde çok yüksek getiriler sağladı. Özellikle gizlilik konusunda birçok kripto para getiriler konusunda sıkıntı çekerken, Monero (XMR) ile ayrılan ZEC erken aşamada yatırım yapmış birçok kişinin yüzünü güldürmüş durumda.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.