Yükleniyor...

Whitelist Nedir, Nasıl Çalışır?

Whitelist, izin verilen ve tanımlanmış kişilerin, kurumların, bilgisayar programlarının ve hatta kripto para birimi adreslerinin bir listesini ifade eder.

whitelist

Whitelist, izin verilen ve tanımlanmış kişilerin, kurumların, bilgisayar programlarının ve hatta kripto para birimi adreslerinin bir listesini ifade eder.

Whitelist, kripto para birimleri dünyasında birkaç farklı anlam alabilir.

Belirli bir kripto para birimi şirketinin posta listesine kaydolan kullanıcılardan genellikle şirketin e-postalarını Whitelist’lerına eklemeleri istenir.

Bu, e-postaların kullanıcıların spam klasörlerine gitmesini önlemek içindir.

Kripto para şirketleri ayrıca internet servis sağlayıcılarının Whitelist’e eklenmek için ödeme yapabilir.

Kripto para birimleri dünyasında, Whitelist’lar en çok ICO’lar bağlamında veya para çekme adresleri açısından kullanılır.

ICO’lara katılmak isteyen yatırımcılar, kişisel bilgilerini sağladıktan sonra normalde Whitelist’a alınır.

Para çekme adresleri söz konusu olduğunda, Whitelist, güvenilir kabul edilen kripto para birimi adresleri listesiyle ilgilidir.

Yalnızca bu tür listelerde görünen adresler döviz hesaplarından para çekebilir.

Whitelist Nasıl Çalışır?

Whitelist, katı bir ilke kümesine dayanır ve bir BT yöneticisi tarafından yönetilir. Yönetici erişim izinlerinden emin olduğunda Whitelist kullanmak, varsayılan olarak reddedildiğinden izin verilmeyen bileşenlerin ek olarak anlaşılmasını gerektirmez.

Yöneticiler, kullanıcıların erişmesi gereken izin verilen kaynakların, hedeflerin veya uygulamaların bir listesini derler ve ardından liste bir ağ cihazına, masaüstü veya sunucu yazılımına veya işletim sistemlerine uygulanır. Uygulandığında, ağ cihazı veya sunucu, kullanıcı, cihaz veya uygulama isteklerini izler ve Whitelistdeki hizmetlere erişime izin verir. Diğer tüm talep edilen hizmetler reddedilir. Whitelist, belirli onaylanmış uygulamalara veya hizmetlere erişime veya iletişime izin verirken, reddedilen talepler, aşağıdaki kriterleri karşılayan konumları veya hizmetleri içerir:

  • Kötü amaçlı yazılım, gelişmiş kalıcı tehditler veya fidye yazılımı gibi yazılım veya kötü amaçlı kodlar;
  • Şirket internet kullanım yönergelerine uygun olmayan materyal içeren;
  • Halka sızan hassas materyallere yol açabilir; ve
  • Gölge BT’nin kullanımını uygunsuz bir şekilde kolaylaştırır.

Whitelist ve Blacklist (engellenenler listesi)

Whitelist, açıkça izin verilen uygulamaların veya hizmetlerin bir listesi olsa da, blacklist’e alınan veya engellenen uygulamalar veya hizmetler açıkça reddedilir. Whitelist yerine blacklist tutmanın tercih edildiği durumlar vardır. Örneğin, izin verilmesi gereken öğelerin, konumların veya uygulamaların sayısı, engellenmesi gerekenlerden fazlaysa, bir blacklist oluşturmak daha kolaydır. İçerik filtreleri ve kötü amaçlı yazılımdan koruma uygulamaları bu nedenle blacklistlerin kullanımını destekleme eğilimindedir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.