Kullanıcılarına daha hızlı, daha güvenilir ve daha kolay kullanıma sahip bir ortam vadeden Waves projesi nedir?
Waves’in Kurucusu Kimdir?
2016 yılında Ukraynalı bilim insanı Alexander Ivanov tarafından kurulan proje, erken dönem blok zinciri platform ve ürünlerinin geliştirilmesi amacıyla yaratıldı. Projenin kurucusu olan Alexander Ivanov, daha önce de kripto para alanında girişimlerde bulunan bir isim. Ivanov, şu anda kullanım dışı olan Coinomat isimli bir kripto para platformunu daha önce hayata geçirmişti.
Waves Projesi Nedir?
Waves projesine dönecek olursak, projenin hayata geçirildiği 2016 yılından itibaren proje içerisinde birçok ek hizmet kullanıma sunuldu. Bu ek hizmetler içerisinde Gravity isimli bir çapraz zincir ve Oracle ağının dışında DeFi platformu Neutrino gibi hizmetler bulunuyor. Waves, aynı zamanda kripto para piyasasının en eski ilk token arzlarından yani ICO’larından birini gerçekleştirdi. Waves projesinin teknolojisi, blok zincir sistemlerinin özelliklerinden faydalanmak isteyen geliştiriciler ve şirketlerin ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlandı ve kullanıcılarına daha güvenilir, daha hızlı ve daha kolay bir ortam vadetti. Projenin aynı zamanda Waves DEX isimli bir de merkeziyetsiz kripto para alım satım platformu bulunmakta.
Waves’in Öne Çıkan Özellikleri
Waves projesinin öne çıkan özelliklerine bakacak olursak bu özelliklerin başında projenin saniyede 100 işlem hızına sahip olması gösterilebilir. Bu sayı size az gelebilir o yüzden örnek vermek amacıyla bir karşılaştırma yapacak olursak saniyede yapılan işlem sayısı olarak Bitcoin ağında 7 ve Ethereum’da ise saniyede 20 işlem hızı bulunmaktadır. Waves’in saniyede 100 işlem gerçekleştirebilmesini sağlayan özellik ise WavesNG isimli geliştirilmiş hisse ispatı yani Proof of Stake konsensüs algoritmasıdır. Waves’in kullandığı bu konsensüs algoritması, birçoğumuzun tanıdığı AVAX Kurucusu Emin Gün Sirer’in BitcoinNG isimli ölçeklendirme projesine dayanıyor.
Waves Coin Nedir?
Whitepaper’ın da kendilerini “Bugünün insanları için yarının yenilikleri” mottosuyla tanıtan proje token’ını ERC-20 standardında geliştirerek Ethereum ağıyla birlikte de çalışılabilir kılıyor. Waves projesinin token arzına baktığımızda bu projenin başlangıç aşaması için 100 milyon adetlik bir token arzı belirlediğini fakat sonrasında bu sınırlamayı kaldırmış olduğunu görüyoruz. Yani Waves tokenin şu anda herhangi bir maksimum arzı bulunmamakta. Tokenin şu an dolaşımda olan arzı ise 108 milyar 841 milyon 60 adet olarak karşımıza çıkıyor. Peki Waves’in madenciliği yapılıyor mu diye merak eden okurlarımıza Waves’in madenciliği yapılmayan bir kripto para olduğunu söyleyebilirim.
Waves Token İncelemesi
Waves token, 3 Haziran 2016 tarihinde 1 dolardan piyasaya sürüldü ve bu tarihten yaklaşık 2 ay sonra 2 Ağustos 2016’da en düşük seviyesi olan 12 cent noktasını gördü. Tokenin ulaştığı en yüksek seviye ise bu yılın Mart ayında gerçekleşti ve Waves 54,61 dolar seviyesini gördü.
Waves Fiyat Analizi
Son 24 saatte %7,64’lük bir yükseliş yaşayan Waves 6,17 dolar seviyelerinde fiyat hareketliliğine devam ediyor. Waves’in şu an bulunduğu konuma en yakın destek seviyesi 5,90 dolar seviyesinde bulunurken oradan gerçekleşecek bir düşüş ile karşımıza 5,50 dolar ve ardından 4,85 dolar seviyeleri destek olarak çıkabilir. Yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda karşımıza çıkacak olan ilk direnç noktası 6,30 dolar seviyesi olurken devamında sırasıyla 6,75 ve 7 dolar seviyeleri direnç noktası olarak karşımıza çıkıyor.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.