Yükleniyor...

VeChain (VET) nedir?

VeChain, tedarik zinciri yönetimini ve iş süreçlerini geliştirmek için tasarlanmış bir blokzincir platformudur.

VeChain VET Nedir

VeChain, tedarik zinciri yönetimini ve iş süreçlerini geliştirmek için tasarlanmış bir blokzincir platformudur. Amacı, dağıtık defter teknolojisi (DLT) kullanarak karmaşık tedarik zincirleri için bu süreçleri ve bilgi akışını kolaylaştırmaktır.

Vechain platformu iki farklı token içerir: VeChain Token (VET) ve VeChainThor Energy (VTHO). İlki, VeChain’in ağında değer aktarmak için kullanılırken ikincisi, akıllı sözleşme işlemlerini güçlendirmek için enerji veya “gas” olarak kullanılmaktadır.

VeChain nasıl çalışır?

2017 yılının temmuz ayında, merkezi Singapur’da bulunan ve kar amacı gütmeyen VeChain Vakfı tarafından kurulmuştur. Kısa sürede güçlü ortaklıklar da edinerek adından söz ettirmeyi başarmıştır. PwC, DNVGL ve BMW gibi kendi sektörlerinde lider konumunda sayılan şirketler, VeChain’e destek vermektedir.

VeChain, herhangi bir ürünün tedarik zincirinde oluşan kayıp, hata ve hasar gibi sorunları ortadan kaldırmak için hedeflenerek kurulmuştur. 2018 yılında aşı doğrulama için Şangay otoritesi ile kurduğu iş birliği, bu amacın en iyi örneklerinden biridir.

Tedarik zincirindeki kayıpları ortadan kaldırmak için çip sistemini geliştirdiler. Şöyle ki; elmas gibi değerli bir madenin iki ülke arasındaki taşınma sürecini düşünün. VeChain, ürünlere akıllı çip yerleştiriyor ve bu çiple, ürün yolculuğunun her aşaması izlenebiliyor. Üstelik çipten gelen bilgiler, blockchain destekli değişmez bir defterde saklanıyor. Üretici ile alıcı arasındaki yolculuğun her aşaması bu deftere kaydediliyor ve süreçte yer alan herkes, bu hareketleri gözlemleyerek dilediği an ulaşabiliyor.

VeChain sahtecilik ve çalıntı gibi olaylara karşı geliştirdiği akıllı koruma sistemi ile otomotiv, petrol, ilaç, gaz, maden gibi sektörlerde faaliyet gösteren lüks markaların ilgi odağı haline gelmiştir. Zamanla bu ilginin daha da büyüyeceği öngörülmektedir.

VeChain’in özellikleri nelerdir?

VeChain, herhangi bir otoriteden bağımlı olmadan çalışan ve yarı merkezi yapıda bir blokzincir ağıdır. Şeffaf, erişilebilir, gözlemlenebilir ve güvenilir bir ekosistem olmasından dolayı ön plana çıkmaktadır. Peki, VeChain’in özellikleri nelerdir?

Kontrol edilebilir işlem döngüsü

BlockRef ve Expiration işlemlerinde kullanıcılar işlemlerin işlenmesi için zaman sınırı koyabilirler. Eğer işlemler işlenmezse ve geçerliliğini kaybederse blok içine eklenmez.

Ücret delegasyonu

Esnek işlem ücretleri sayesinde çoklu taraflar neredeyse hiçbir ücret ödemeden işlemlerini aksaklık olmadan gerçekleştirebilirler.

Çoklu işlemler

Çoklu atomik işlem fonksiyonları yazılımcıların ödemelerini çoklu kanalla üzerinden yapmalarına olanak tanır.

İşlem bağlılığı

Bağlılık kümeleri sayesinde işlem emirleri ihtiyacınıza göre ayarlanabilir, özellikle işlem öncelikleri sayesinde gereken işlemler gerçekleştirilebilir.

VeChain Token’ı ve Değeri

VeChain ekosisteminde çift taraflı para birimi bulunmaktadır. Bir tarafı VET olarak bilinen VeChain Thor; diğeri ise, VTHO olarak bilinen VeThor Token.

VeChain Thor; ekonomik işlemler için rezerv görevindedir, istiflenebilir ve ağ işlemlerini kuvvetlendiren VTHO üretir. VTHO ise, akıllı sözleşmelerle etkileşim yaratmak için gaz görevi görür. Her işlem sonrasında tüketilip, imha edilir. Geriye kalan VET, ana para olarak geçer.

VeChain (VET) piyasa verileri


VeChain (VET) grafiği


VET/TL hesaplayıcı


VET nasıl satın alınır?

VeChain’i (VET) şu anda doğrudan Türk Lirası ile satın almak mümkün değil. Bu sebeple önce yerli bir borsaya Türk Lirası yatırmalı, ardından Bitcoin (BTC) satın almalı ve BTC’lerinizi OKX, Huobi ve Kucoin gibi yurt dışı borsalarından birine transfer ederek BTC’lerinizi VeChain (VET) satın almak için kullanmanız gerekiyor.

Türk Lirası ile Bitcoin (BTC) satın almak için Türkiye’nin en büyük kripto para borsası Paribu’yu kullanabilirsiniz. İlk olarak buraya tıklayarak Paribu’ya gidin ve yeni bir hesap oluşturun ya da varsa giriş yaparak devam edin. Bunun için Paribu’nun ana sayfasında sağ üst köşede yer alan “Giriş Yap” menüsüne tıklayıp gelen ekranda alt kısımda yer alan “Paribu’da hesap oluştur” seçeneğine tıklayarak kayıt formunu kullanabilirsiniz. Borsada kaydınız var ise borsaya giriş yaparak devam edebilir, bu adımı atlayıp bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

Paribu Uye Ol

Hesabınızı oluşturup Paribu’ya giriş yaptıktan sonra yapmanız gereken ilk şey; kimliğinizi doğrulamak.

“Neden kimliğimi doğrulamam gerekiyor” dediğinizi duyar gibiyim. Bu dünyadaki tüm kripto para borsalarında uygulanan sıradan bir prosedürdür. Bu durum kullanıcı işlem güvenliği ve banka işlemlerinin yapılabilmesi için gerekli olan bir güvenlik prosedürüdür. Borsalara ilettiğiniz kişisel bilgileriniz şifrelenmiş olarak muhafaza edilir ve asla üçüncü şahıslarla paylaşılmaz. Hesabınızın onaylanması dışında başka hiçbir amaç için kullanılamaz.

Hesabınızı doğrulamak için borsa sayfasının üst köşesindeki bağlantı seçeneklerinden Adınız ve Soyadınızın yer aldığı menüye tıklamalısınız. Kimlik onaylama işlemini daha önce yaptıysanız bu adımı atlayabilir, 3. adıma geçebilirsiniz.

Paribu Kimlik Onayi 1

Ardından “Kimlik Onayı” seçeneğine tıklamalı ve kimlik bilgilerinizi eksiksiz ve doğru bir şekilde girmelisiniz.

Paribu Kimlik Onayi 2

Kimlik onayını yapabilmeniz için bir müddet beklemeniz gerekecek. Genelde bu işlem 1 saat içinde tamamlanmaktadır.

Şimdi hesabınıza Türk Lirası yatırabilirsiniz. Bunun için kullanabileceğiniz iki seçenek var;

  • Havale veya EFT
  • Papara

Havale-EFT ile Türk Lirası yatırırken dikkat edilmesi gerekenler:

  • EFT transferlerinde Lehdar/Alıcı kısmına Paribu Teknoloji A.Ş. yazılması gerekmektedir.
  • Sadece adınıza açılmış bireysel, vadesiz, Türk Lirası hesaplarından gönderim yapılmalıdır. Farklı bir kişiye ait hesaplardan yapılan gönderimler kabul edilmeyecektir.
  • ATM kullanılarak yapılan transferler (kartlı/kartsız), gönderici bilgilerini teyit etmek mümkün olmadığı için kabul edilmeyecektir.
  • Gönderdiğiniz miktar kontrollerin ardından sistem tarafından otomatik olarak hesabınıza yansıtılacaktır, ayrıca bir bildirimde bulunmanıza gerek yoktur.
  • Kimlik doğrulama işleminizi tamamladığınız için açıklama kısmına sabit yatırma kodu girmeniz gerekmemektedir.

Papara ile Türk Lirası yatırırken dikkat edilmesi gerekenler:

  • Sadece adınıza kayıtlı Papara hesabınızdan yatırma işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Farklı bir kullanıcı hesabından yatırım işlemi yapılamaz.
  • Bu işlem için talep ettiğiniz tutarın %1’i + KDV tutarı, Papara işlem ücreti olarak tahsil edilecektir.
  • Papara ile yatırma işlemlerinizi 7 gün 24 saat gerçekleştirebilirsiniz.

Para yatırmak için borsanın üst kısmında bulunan “Cüzdan” menüsüne tıklamalı, gelen ekrandan “Nakit Varlıklarım” kısmının yanında yer alan “Türk Lirası”nın yanındaki “Yatır / Çek” seçeneklerinden “Yatır”a tıklamanız gerekmektedir.

Paribu Turk Lirasi yatirma

TL yatırma işlemini tamamladıktan sonra “Piyasalar” üzerinden veya “Kolay Al/Sat” üzerinden hızlıca Bitcoin (BTC) alabilirsiniz. Biz anlatımımızı “Kolay Alış-Satış” üzerinden yapacağız.

Kolay Al/Sat üzerinden Bitcoin alırken dikkat edilmesi gerekenler:

Kolay Bitcoin Al
  • Kolay Al/Sat üzerinden yapılan alış işlemi markette yer alan emirler kullanılarak yapılır.
  • Almak istediğiniz Bitcoin miktarına bağlı olarak en düşük fiyatı teklif eden satıcılardan itibaren eşleşme yapılır.
  • Markette işlemler anlık olarak devam ettiğinden ekranda görüntülenen değerler yakın olmakla birlikte tahmini değerlerdir.

Yukarıdaki ekrandaki alanları yatırdığınız paranın miktarına göre veya almak istediğiniz BTC miktarına göre ayarlayın. Satın alım işlemini tamamladıktan sonra Huobi’ye geçiş yapacağız. Bu noktada İlk olarak buradan devam ederek Huobi hesabı oluşturun ya da var olan hesabınıza giriş yapın.

vechain

Hesap oluşturduktan sonra ekranın sağ üst köşesinde bulunan “Bakiye” menüsüne tıklayın ve “Borsa Hesabı (Yatırma ve Çekme) seçeneğine tıklayın.

vechain

Buradan “BTC” sütunundan “Yatır” seçeneğine tıklayın.

Huobi BTC Yatırma

Bu adımda size özel Bitcoin adresi üretilecek. Adresin yanındaki “Kopyala” seçeneğine tıklayın.

Huobi BTC Yatırma - 2

Şimdi yeniden Paribu’ya dönün ve Cüzdan’a ve Bitcoin’in yanında bulunan “Çek”e tıklayın.

Paribu Bitcoin Cek
vechain

Sekmelerden BTC’ye tıklayıp, çekmek istediğiniz BTC miktarını girin ve Huobi’den kopyaladığınız cüzdan adresini “Cüzdan Adresi” kısmına yapıştırın. Çekim talimatı verdikten kısa bir süre sonra transferiniz başlatılacak ancak alıcı adrese ulaşması Bitcoin ağındaki yoğunluğa bağlı olarak değişmektedir.

Çekim talebiniz gerçekleştikten sonra artık Paribu ile işimiz bitiyor. Şimdi Huobi’ye geri dönerek üst menüden “Borsa”ya gidin ve sol tarafta bulunan seçeneklerden “BTC”yi seçimleyerek arama çubuğuna “VET” yazın ve ekranda filtrelenen VET’e tıklayın.

VET Nasıl Alınır

Kullanılabilir BTC bakiyenize göre, o anki alış fiyatına göre “Alış Fiyatı” girin ve almak istediğiniz VET miktarını girerek “Satın Alma VET” düğmesine tıklayın.

vechain

Bu işlem sonrasında artık kripto cüzdanınızda VeChain (VET) var demektir. Dilediğiniz kadar bu parayı saklayabilir, istediğiniz an bozdurabilirsiniz.

Eğer başka borsalardan VET alacaksanız, Binance, Upbit, Coinbase Exchange ve KuCoin gibi kripto para borsalarından alabilirsiniz. Genel olarak VET/USDT, VET/USD, VET/EUR, VET/ETH, VET/BNB ve VET/BTC üzerinden alım satım işlemlerini yapabilirsiniz.

VeChain (VET) hakkında bilinmesi gerekenler

VeChain Work’ün hangi versiyonunu yüklemeliyim?

VeChain, hem Android hem de iOS işletim sistemlerinde çalışıyor. VeChain’i kullanmak için cihazınızdaki QR kodunu taratın.

VeChain veri toplama desteği kaç dili destekliyor?

Şu an 19 dil destekleniyor. Dil seçmek için ayarlardan dil sekmesine girip (+) işaretine tıklayın.

VeChain, hangi mutabakat protokolünü kullanıyor?

VeChain, otoritenin ispatını (PoA) kullanarak kullanıcıların ağda kendi itibarları aracılığıyla sistemde oy verirler. Bu sayede firmalar gereğinden fazla enerji harcanmasının önüne geçmiş olur.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.