“Derivatives (Türevler)” terimini hiç duydunuz mu? Bunlar esasen herhangi bir popüler dayanak varlığın fiyatını izleyen bir varlık türüdür. Örneğin, gümüş türevleri gümüşün gerçek fiyatını doğru bir şekilde takip eder. Türev ürünlerle işlem yaptığınızda, gümüş fiyatına gerçekten sahip olmadan bahse girersiniz.
Küresel türev piyasası, hayal edebileceğinizden çok daha büyük. Ne yazık ki, perakende yatırımcılar, bunun yerine yalnızca bankalar gibi büyük kurumların bir parçası olan kurumsal yatırımcıların erişebildiği çoğu kazançlı türev ürünlere erişemiyor. Bu kurumlar, mevcut türevleri mümkün kılan sözleşmeler yaratır, yönetir ve uygular.
Türev piyasasında kimlerin ticaret yapabileceğini belirlemek için çeşitli düzenlemeler uygulanmaktadır. Örneğin, birçok türev yalnızca belirli yargı bölgelerinde alınıp satılabilir. Nispeten yeni bir blok zinciri protokolü olan Universal Market Access, türevleri dünya çapındaki perakende traderlar için kullanılabilir hale getirerek bu sorunu çözmeyi amaçlıyor.
UMA Coin Kaç TL?
Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 UMA Coin 99.55 TL TL’den işlem görüyor. UMA Coin fiyatı son 24 saat içerisinde 6.76% değişim gösterdi. UMA Coin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise 21,902,263 $ dolar, toplam piyasa değeri ise 237,103,253 $ dolar seviyesinde.
UMA Coin Kaç Dolar?
Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 UMA Coin 2.83 $ dolardan işlem görüyor.
Universal Market Access (UMA) Coin Nedir?
Hart Lambur ve Allison Lu tarafından 2018’in 4. çeyreğinde kurulan UMA protokolü, kullanıcıların merkezsiz finansal protokoller oluşturmasını sağlar. UMA’nın altyapısını kullanarak geliştiriciler, Ethereum ağı üzerinde kendi türevlerini ve diğer DeFi ürünlerini oluşturabilir ve yönetebilir. Protokol, geliştiricilerin hemen hemen her varlık için, hatta günlük yatırımcıların erişemediği varlıklar için bir türev oluşturmasına olanak tanıyan özelleştirilebilir sözleşme şablonları sunar.
Protokolün adından da anlaşılacağı gibi, UMA’nın amacı türevleri halka açmaktır. Geleneksel türevlerin aksine, UMA protokolünde oluşturulan sözleşmeler kendi kendini yönetir. Bu, mahkemelerden ve avukatlardan gelen pahalı yasal yaptırımların müdahalesini gerektirmedikleri anlamına gelir. UMA protokolü, blockchain teknolojisini ve akıllı sözleşmeleri kullanarak, finansal durumları, geçmişleri veya yetki alanları ne olursa olsun yatırımcıların küresel türev piyasasına katılmalarına olanak tanır.
UMA Coin Nedir?
UMA, Universal Market Access projesinin yönetişim-yardımcı tokenıdır. Bu token, UMA protokolünün işleyişinde çok önemli bir rol oynar ve ekosisteminde birçok kullanım durumu vardır. Bir UMA sahibi olarak, protokolün yönetimine katılma hakkına sahipsiniz.
Universal Market Access (UMA) Nasıl Çalışır?
Bir kripto yatırımcısı olarak, platformda oluşturulan çeşitli türevleri almak veya satmak için UMA protokolüne erişebilirsiniz. İlk olarak proje, platform içinde BTC, ETH veya stablecoinler gibi bir tür kripto teminatı sağlamanızı gerektiriyor. Bu teminat daha sonra UMA protokolündeki akıllı bir sözleşmede kilitlenir ve ardından karşılığında karşılık gelen sentetik tokenlar alırsınız.
Sentetik tokenlar, herhangi bir güvenilir ve geçerli veri parçasını izlemek için tasarlanmıştır – örneğin, belirli bir hisse senedinin, para biriminin veya başka herhangi bir kripto para biriminin değeri. Daha sonra bu sentetik varlıkları herhangi bir varlık gibi takas edebilirsiniz. Oluşturduğunuz sentetik varlıkların gerçek değeri, UMA protokolündeki mevduatlarınızın teminat değerine bağlıdır.
İstediğiniz türevi oluşturduktan sonra teminatınızın değerini korumak çok önemlidir. Teminatınızın değerinin düşmesine karşı önlem olarak (pozisyonunuzu korumak için) daha fazla teminat eklemeniz gerekebilir. Merak ediyor olabilirsiniz: UMA protokolündeki akıllı sözleşme teminatımın değerini nasıl biliyor? Çoğu DeFi platformu, genellikle Oracle Problemi olarak bilinen bu soruyu, fiyat kehanetlerini kullanarak dayanak varlığın fiyatını sürekli izleyerek ele alır. Ne yazık ki, bu çözüm ideal değil.
Fiyat kehanetlerini kullanırken yaygın bir şikayet, neden oldukları ağ tıkanıklığıdır. Bu kahinler, dayanak varlığın fiyatını sürekli olarak izlemek için belirli bir ücret alır ve yüksek ağ etkinliğinin olduğu dönemlerde çalışmayı bırakma eğilimindedir. UMA protokolü, büyük miktarda ağ kaynağı tükettikleri için fiyat takibi için oracle’ların kullanılmasını önler. Bunun yerine, pozisyonunuzu korumak için yeterli teminat sağlama sorumluluğu yatırımcıya düşer.
UMA protokolüne katılanlar “tasfiyeciler” olarak bilinir. Tasfiye memurları, kendi fiyat akışlarını kullanarak UMA protokolündeki tüm pozisyonları izler ve her yatırımcının yarattıkları sentetik tokenları desteklemek için yeterli teminata sahip olmasını sağlar. Tasfiye memuru, kendisini destekleyen yeterli teminata sahip olmayan bir pozisyon bulursa, borcu geri ödeyip teminatı kendisi talep ederek pozisyonu tasfiye edebilir.
UMA Ne İçin Kullanılır?
UMA tokenının sahipleri ağın yönetimine katılabilir. Çeşitli proje tekliflerine oy verirler ve protokolün güvenliğine katkıda bulunurlar. Bir UMA token sahibi olarak, yeni proje özellikleri ve platforma dahil edilebilecek sözleşme türleri gibi protokol için çeşitli iyileştirme tekliflerine oy verme hakkına sahipsiniz.
Sahipler ayrıca tasfiye sırasında ortaya çıkan varlık fiyatlandırma anlaşmazlıklarının çözülmesine yardımcı olabilir. UMA yönetim sürecine dürüst ve doğru bir şekilde katılarak, token sahipleri ödül olarak UMA tokenlarına hak kazanırlar. UMA protokolüyle ilgili kararlar yönetişime tabidir ve yalnızca UMA token sahipleri tarafından yönetilir.
Universal Market Access (UMA) Protokolünün Temel Özellikleri
Sentetik Varlık Üretimi
Belirtildiği gibi, sentetik varlıklar, bir şirketin hisse senedi, emtia veya kripto gibi herhangi bir temel varlığın fiyatlarını izlemek için tasarlanmıştır. Bu varlıklar, yatırımcıların, onları fiilen edinmeden çeşitli önemli varlıklara fiyat maruziyeti elde etmelerini sağlar. Dayanak varlığın fiyat bilgisi güvenilir ve herkese açık olduğu sürece, geliştiriciler UMA protokolünü kullanarak sentetik bir varlık oluşturabilir.
En iyi yanı, herhangi bir veri biçimini izlemek için sentetik belirteçlerin oluşturulabilmesidir. Örneğin, Ethereum Gas ücretlerinin fiyatını veya DOGE’nin piyasa değerini izleyen sentetik bir token oluşturabilirsiniz. Bu tokenlar, tıpkı kriptolar gibi, belirli bir değer deposuna sahiptir ve izinsiz, erişilebilir ve merkezi değildir.
Yönetim Ödülleri
Daha önce tartışıldığı gibi, tasfiye memurları, pozisyonlarını tasfiye ederek ve borcu kendileri ödeyerek bir yatırımcının teminatını talep edebilirler. Ancak pozisyonun tasfiye edilmemesi gerektiğini düşünenler belli bir süre içerisinde ihtilafa düşebilirler. Ardından, ağ katılımcıları (tartışmacılar) kendi fiyat akışlarına başvurarak tasfiyenin geçerliliğini kontrol eder.
Bu anlaşmazlığı çözmek için, UMA token sahiplerinden varlığın fiyatının ne olduğuna inandıklarına oy vermeleri istenir. Girdiler temelinde, anlaşmazlıklar ağ içinde çözülür. Token sahipleri katılımları için ödüller alır. Bu süreç, örneğin, Oracle manipülasyonları ve flash kredi saldırıları gibi UMA protokolleri gibi ağlarda tipik olarak meydana gelen çeşitli diğer sorunları önler.
Akıllı Sözleşme Şablonları
Geliştiriciler, UMA platformunda bir dizi denetlenmiş, açık kaynaklı akıllı sözleşme şablonuna erişebilir. Bu şablonlar, geliştiricilerin mimari zorluklar hakkında endişelenmeden sağlam sentetik tokenlar oluşturmasına yardımcı olur.
Universal Market Access (UMA) Artıları ve Eksileri
Artıları
- Validatörler ve tasfiye memurları, UMA protokolündeki sözleşmeleri yönetir. Bu süreç, aracılara harcanan pahalı dava ücretlerine olan ihtiyacı ortadan kaldırdığı için uygun maliyetlidir.
- UMA protokolü, fiyatları bildirmek için oracles kullanımından kaçınarak ağ tıkanıklığı sorunlarını çözer.
- UMA protokolü, geliştiricilere, geçerli verilerle herhangi bir ölçümü takip edebilen tokenlar oluşturma özgürlüğü sunar.
- UMA’nın platformu yüksek kazanç potansiyeli sunuyor. Ağdaki pozisyonları izlemek için UMA protokolü için bir tasfiye memuru veya itirazcı çalıştırabilirsiniz. Geçersiz bir anlaşmazlığı veya tasfiye edilmesi gereken bir sözleşmeyi doğru bir şekilde belirleyerek, UMA tokenları şeklinde ödüller alacaksınız.
Eksileri
- UMA protokolü, diğer birçok projenin yanı sıra oldukça rekabetçi bir alanda kendini buluyor.
- Sentetik varlıkların yaratılmasını sağlayan protokoller arasında kendilerini bir pazar lideri olarak kurmak için oyunlarının zirvesinde olmaları gerekiyor.
- Şu anda, UMA’nın toplam arzının sadece %62’si ticaret için kullanılabilir.
UMA Coin Yorum ve Geleceği 2022
UMA tokenı bu yılın başında üstel bir büyüme kaydetti. Ocak ayında 7 dolardan başlayan fiyat, yepyeni bir ATH kaydederek 33 doların üzerine çıktı. Bununla birlikte, fiyat o zamandan beri kendini düzeltti ve şu anda UMA tokenı başına 5,99 dolardan hareket ediyor. Uzmanlar, UMA protokolünün gelecekteki rekabeti savuşturabilmesi koşuluyla, bu tokenin umut verici bir geleceği olduğu görüşünde.
UMA protokolü, ortalama bir yatırımcının dünyadaki en kazançlı türevlerden bazılarına erişmesine izin verir. UMA ekosisteminde pek çok topluluk ürünü zaten var ve daha pek çoğu geliştirme aşamasında. Kullanıcıların bu araçlara erişmek için bir finans geçmişine veya derin ceplere ihtiyacı yoktur. Bugün, UMA platformunun yardımıyla kripto türevleri ticaretine başlamak ve küresel türev piyasasına katılmak için ihtiyacınız olan tek şey bir akıllı telefon ve internet erişimi.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.