Yükleniyor...

Twitter Rakibi Threads Nedir? Nasıl Üye Olunur?

Threads, Mark Zuckerberg'in Twitter'a rakip olarak geliştirdiği yeni sosyal medya platformudur.

threads

Threads, Mark Zuckerberg’in Twitter’a rakip olarak geliştirdiği yeni sosyal medya platformudur. Uygulamaya ilişkin tüm merak edilenleri ve bilinmesi gereken detayları sizler için derledik…

Threads Nedir?

Threads, Meta’nın Twitter’a rakip olan ve temel odağını ücretsiz konuşma tabanlı platformda kısa metin parçacıklarını paylaşmaya odaklayan yeni başlatılan uygulamasıdır. Zuckerberg destekli platform bağımsızdır, ancak Instagram’a bağlı bir çevrimiçi merkezdir ve kaydolmak için bir Instagram hesabı gerektirir.

Threads’te kullanıcılar 500 karaktere kadar yazabilir, beş dakikaya kadar fotoğraf ve video paylaşabilirler. Uygulama, Avrupa Birliği’nde olmasa da 100’den fazla ülkede mevcuttur. İlerleyen dönemde ise kullanım alanını daha fazla genişletme planları mevcuttur.

Öte yandan lansmanından 24 saatten daha kısa bir süre sonra 1 milyonu aşkın Threads takipçisine ulaşan Zuckerberg, platformdaki kullanıcılarla iletişime geçti, soruları yanıtladı ve uygulamanın ilerleme planıyla ilgili güncellemeleri paylaştı.

threads 2

Nasıl Üye Olunur?

Threads’e kaydolmak basittir, ancak tamamen ayrı bir uygulama olmasına rağmen oturum açmak için bir Instagram hesabı gereklidir. Instagram’dan farklı olarak yeni hizmete Threads.net üzerinden erişilemiyor, web sitesinde kullanıcıları App Store’a yönlendiren bir QR kodu bulunuyor.

Uygulama, indirildikten sonra kullanıcılardan Instagram kimlik bilgileriyle giriş yapmalarını veya henüz bir hesapları yoksa bir hesap oluşturmalarını ister. Threads’in Instagram bağlantısı, kullanıcıların ayarlarının doğrudan yeni platformla senkronize edilmesini sağlaması dolayısıyla Twitter’a kıyasla bir avantaj olarak görülür.

Instagram entegrasyonu sayesinde, kullanıcıların uygulamada sıfırdan bir takip oluşturmak zorunda kalmazlar. Kullanıcılara takipçilerini ve takiplerini otomatik olarak taşıma seçeneği sunar, böylece arkadaşlarını ve favori hesaplarını bulmak kolaydır. Ayrıca, Instagram’da engellenen hesaplar da taşınır.

Uygulamanın Ek Gizlilik Politikasına göre, Instagram entegrasyonunun bir dezavantajı , kullanıcıların Instagram hesaplarını tamamen silmeden Threads hesaplarını silememeleridir.

Ancak, kullanıcılar isterlerse hesaplarını devre dışı bırakabilirler, ancak kalıcı olarak kaybolmazlar.

threads 1

Threads’in Twitter’dan Farkı Nedir?

Zuckerberg’in bu yeni uygulaması, teknisyenler tarafından Musk’ın Twitter’ıyla neredeyse aynı bir karşılaştırma olarak görülse de, iki sohbete dayalı sosyal medya platformu arasında birkaç fark bulunur.

Kullanıcıların Instagram takipçilerinin ve takip ettikleri hesapların Threads’e aktarılması Twitter’a göre önemli bir farktır. Ancak Twitter’a benzer şekilde Threads, kullanıcılarının gönderilerini Instagram Stories’e yüklemelerine olanak tanır.

Threads ve Twitter arasındaki bir diğer önemli fark, gönderilerin kullanıcıların akışlarında listelenme sırasıdır. Instagram ve Facebook gibi, Konu zaman çizelgeleri tamamen algoritmiktir, yani gönderiler, Twitter zaman çizelgeleri gibi en son gönderileri göstermek için ters kronolojik sırayla gösterilmez.

Ayrıca, algoritma güdümlü zaman çizelgesi, kullanıcıların takip etmedikleri hesaplar tarafından oluşturulan gönderileri de içerir. Twitter’dan farklı olarak Threads, kullanıcıların günlük olarak tüketebileceği gönderi miktarını sınırlamaz.

Daha önce bahsedildiği gibi, Threads yalnızca mobil bir platformdur; Uygulamanın kullanıcıları, Threads.net’teki gönderileri okuyabilir, ancak gönderi paylaşamaz veya etkileşimde bulunamaz. Buna karşılık Twitter’a masaüstü ve Twitter uygulaması aracılığıyla erişilebilir.

Twitter’da (Instagram ve Facebook’a ek olarak) popüler bir özellik olan hashtag’ler, Threads’te mevcut değildir. Platform ayrıca, kullanıcılarının yukarıda belirtilenler gibi belirli içerikleri aramasına izin vermez.

Benzer şekilde, Threads’te trend olan bir bölüm yoktur. Bu nedenle, kullanıcılara sunulan gönderiler, Meta’nın zaman çizelgelerinde gösterdiği algoritmaya tabidir. Ayrıca Twitter’da reklamlar vardır fakat Threads’te yoktur.

twitter threads

Threads Tamamen Twitter’ın Yerini Alacak mı?

Threads birçok kişi tarafından “Twitter katili” olarak görülse de, Zuckerberg’in en son uygulamasının Musk’a ait platformun yerini tamamen alıp almayacağı bilinmiyor. Ancak Zuckerberg’in, rekabet gücüyle tanındığı ve geçmişte rakip uygulamaların özelliklerini de kullandığı göz ardı edilmemelidir.

Örneğin Meta, 2020’de piyasaya sürülen ve kullanıcılarının uygulamadaki kendi akışında kısa biçimli videolar oluşturmasına ve bunlar arasında gezinmesine olanak tanıyan ve o zamandan beri oldukça popüler hale gelen bir Instagram özelliği olan Reels ile TikTok’a kendi yaklaşımını başlattı.

Zuckerberg’in ayrıca , “birbirlerine bağlı ve iletişim kurabilen üçüncü taraflarca işletilen farklı sunuculardan oluşan bir sosyal ağ” olan Fediverse’te Threads’i iç içe geçirme planı da var. Meta, ActivityPub adlı bir protokol kullanmayı planlıyor ve kullanıcıların aynı planı destekleyen farklı sunucularda başkalarıyla etkileşime girmesine izin veriyor.

İşin özeti, New York Times’ın ifadesiyle;

“Instagram, Threads’in diğer platformlarla sorunsuz çalışmasını kolaylaştırmak istiyor, bu da içerik oluşturuculara ve etkileyicilere hitap edebilir, böylece her uygulamada sıfırdan başlamak zorunda kalmazlar.”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.