Tokenization, diğer adı ile tokenizasyon, hassas verilerin farklı değerler ile ifade dilerek korunması yöntemidir.
Tokenization Nedir?
Tokenization, bir ürün veya hizmet verilerinin farklı değerlere dönüştürülerek daha güvenli hale gelmesini ifade etmektedir. Bir veriyi daha küçük paraçalara ayırma ve saklama yöntemi olarak da ifade edilebilir. Bahsedilen veriler, karakter, kelimeler ile tokenize edilir.
Tokenization, var olan bir iş modelinin blokzincire uyarlanması olarak da tanımlanabilmektedir. Kripto para birimlerinde tokenization, ilgili kripto varlık verilerinin blokzinciri üzerinde saklanması için uygulanan bir yöntem olarak ifade edilmektedir. Kelime, karakter ya da alt kelime şifrelemesi gibi farklı şekillerde tokenizasyon yapılabilmektedir. Her tokenizasyon şeklinin avantaj ve dezavantajları da bulunmaktadır. En uygun olan tokenizasyon yöntemi, kullanılacak alana göre belirlenmektedir.
Birçok alanda tokenization yöntemi kullanılmaktadır. Bunlara örnek olarak; Mobil uygulamalar, oyunlar, gayrimenkul yatırımı, varlık yönetimi, sözleşme ve kontratlar verilebilir. Hassas veriler, tokenization yöntemi ile güven altına alınır.
Blokzincir’de Tokenization
Blokzincirin merkeziyetsiz yapısı sebebi ile, tokenization yöntemi blokzincir ekosisteminin yapı taşlarındandır. Bu yöntemin uygulanmasının en önemli sebebi, yapılan işlemlerin onaylanmasında üçüncü bir kişiye ihtiyaç duyulmamasıdır.
Tokenization yöntemi, farklı finansal varlık türlerinin blokzinciri üzerine entegre edilmesi ile gerçekleşmektedir. Bu sayede, tokenization yöntemi ile işlenen verilerin sahipliği daha güvenli bir şekilde korunur. İşlem gerçekleştirilirken geleneksel finansta var olan üçüncü tarafa duyulan ihtiyaç ortadan kalkar. Kısacası noter, aracılık masrafları gibi unsurlar olmadan hızlı ve güvenli bir şekilde işlemler gerçekleştirilebilir. Bu sebeple tokenization, merkeziyetsiz ekosistemin olmazsa olmazlarındandır.
Her varlık tokenize edilebilmektedir. Tokenization yöntemi için gerekli olan, her ekosistemin kendine ait token’ının olmasıdır. Buna, Ethereum hizmetinden yararlanmak için Ether almak örnek verilebilir. Güvenli bir döngü, kripto para birimlerinin bağlı olduğu bir ağ ve bu ağların bir tokenı bulunması ile sağlanmaktadır. Tokenization, hassas verilerin güvenliğini sağlamak için güçlü ve gelecek vadeden bir yöntem olarak nitelendirilmektedir. İlerleyen zamanlarda kullanım alanlarının yaygınlaşması beklenmektedir.
Tokenization’ın Faydaları
Tokenization yöntemi, işlenen verilerin sahiplik hakkının daha güvenli bir şekilde korunmasını sağlamaktadır. Ayrıca, yapılan işlemlerin bir aracıya ihtiyaç duyulmadan güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesine imkan tanır. Bunun yanı sıra tokenization, yeni bir iş modelinin önünü açabilir ve var olan sektörlerin blokzinciri üzerinden işlemesine olanak tanıyabilmektedir.
Bir finansal varlığa yatırım yapılırken tokenization yöntemi, yatırımın token alınarak yapılmasını sağlamaktadır. Sonuç olarak, tokenization yöntemi ile, kripto varlık olmayan finansal varlıklar da sahiplik hakkı ve merkeziyetsiz olma özelliği kazanmış olur. Finansal işlemler de daha güvenli bir şekilde gerçekleşir.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.