Tesla’nın Bitcoin alıp satması, bilindiği üzere kripto piyasası açısından önem taşıyor. Teknoloji devinin popüler kripto birimini alması BTC fiyatını yukarı çekebilirken, tam tersi durumda satması ise Bitcoin fiyatının aşağı yönü göstermesine sebep olabilir. Güncel alım satım durumunu ise Tesla raporları belirleyecek.
Tesla’nın Bitcoin’i var mı?
Elektrikli otomobil üreticisi Tesla (TSLA), şirketin en son kazanç raporunda bildirdiğine göre, dördüncü çeyrekte üst üste ikinci çeyrekte ise herhangi bir Bitcoin alıp satmadı. Çeyrek sonunda dijital varlıklarının değeri, Bitcoin fiyatındaki düşüşten kaynaklanan değer düşüklüğü ücretleri nedeniyle üçüncü çeyreğin sonundaki 218 milyon dolardan 184 milyon dolara düştü.
Üçüncü çeyreğin sonunda BTC fiyatı 20.000 doların biraz altındayken, dördüncü çeyreğin sonunda ise 16.500 dolar civarındaydı.
Tesla ayrıca üçüncü çeyrekte Bitcoin varlıklarında herhangi bir değişiklik yapmadı, ancak ikinci çeyrekte şirket, belirsizlik nedeniyle nakit toplamak için 936 milyon dolar değerinde BTC veya toplam varlıklarının yaklaşık yüzde 75’ini satarak bazı yatırımcıları şaşırttı.
Ancak CEO Elon Musk, o sırada şirketin gelecekte Bitcoin riskini artırmaya açık olduğunu ve satışın “Bitcoin hakkında bir karar olarak alınmaması gerektiğini” söyledi.
Tesla raporlarına nasıl bakılır?
Tesla raporları her çeyreğin sonunda “https://ir.tesla.com/#quarterly-disclosure” adresi üzerinden yayınlanmaktadır. Son çeyrek raporlarını 19 Temmuz 2023’te yayına alacak olan şirketin, elinde Bitcoin tutup tutmadığı ise belli olacak. Şayet BTC alımı yapılmışsa veya satış olmuşsa bu durum yüksek ihtimalle Bitcoin güncel fiyatına yansıyacak.
Öte yandan kripto varlıklar mevcut durumda muhasebe kuralları kapsamında değil, bu da şirketlerin onları “maddi olmayan varlıklar” olarak kaydetmesi ve fiyatın satın alma fiyatının altına düşmesi durumunda değerini yazması anlamına geliyor. Ancak bu durum yakında değişebilir.
Geçtiğimiz ekim ayında, Finansal Muhasebe Standartları Kurulu (FASB), şirketlerin Bitcoin gibi dijital varlıkları rapor ederken gerçeğe uygun değer muhasebesini kullanabileceklerini tartıştı. Gerçeğe uygun değer muhasebesindeki bir değişiklik, şirketlerin dijital varlıkların kurumsal olarak benimsenmesini artırabilecek bir faktör olarak lanse edilen bir hareket olan geleneksel finansal varlıklara benzer şekilde kriptolarla bağlantılı kazanç ve kayıpları rapor etmesi demektir.
Kripto tutan şirketler için, muhasebe kurallarındaki bu ince değişiklik, dijital varlık varlıklarının ifşası üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Bitcoin toparlanmaya devam ederse, hatta son kazanımlarını sürdürürse, Tesla’nın bilançosu kripto boğalarına çok daha iyi görünecektir.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.