TOBO formasyonu olarak da bilinen Ters Omuz Baş Omuz Formasyonu, teknik analizde kullanılan bir terimdir ve düşen bir trendin sonlanmakta olduğunu gösterir. Piyasadaki fiyat hareketini ifade eden TOBO, trend dönüş formasyonları arasında yer alır.
TOBO Formasyonu Nedir?
Fiyat hareketleri doğrusal olmayan trendler halinde meydana gelmektedir. Dolayısıyla fiyatlar, çoğunlukla birbirine benzeyen karakteristik şekiller oluştururlar. Formasyonlar, piyasa analizi yaparken trend değişimlerini izlemek ve değişimlerini yorumlamak için oldukça önemlidir. Ayrıca yatırımcıya da fikir verirler. Formasyonlar kendi içerisinde trend dönüş formasyonları ve trend devam formasyonları olmak üzere ikiye ayrılır. Ters Omuz Baş Omuz Formasyonu, düşüşe geçen bir piyasa trendinin sonlanmakta olduğunu gösteren trend dönüş formasyonudur. Düşüş trendinde olan dönüşler TOBO ile ifade edilir.
TOBO’da fiyatlar önce dip yapar ve sol omuz oluşur. Ardından bir yükseliş yaşanır ve fiyatlar belirli bir seviyenin üzerine çıkamayarak boyun seviyesini çizer. Ardından sert bir satış hamlesi daha gelir ve oluşan sol omuz daha da aşağı kırılır, böylece “baş” bölümü ortaya çıkar. En sonunda gelen yükseliş ve akabindeki düşüş de sağ omuzu oluşturur.
Ters Omuz Baş Omuz Formasyonu’nun hedefi bulunurken öncelikle baş ile boyun arasındaki fark hesaplanır. Ardından bu fark, boyun seviyesine eklenerek formasyonun hedefine ulaşılır.
Ters Omuz Baş Omuz Formasyonu Nasıl Oluşur?
TOBO formasyonu 2 omuz ve baş adı verilen bir düşüş ile gözlemlenir. Boyun çizgisi, omuzlar ve baş arasındaki üst kısımlar tarafından belirlenir. Ters Omuz Baş Omuz Formasyonu 4 aşamalı şekilde oluşur.
İlk adımda sol omuz oluşur. Sol omuz, varlığın fiyatı yeni bir dip yaşadığında ve ardından zirveyi gördüğünde meydana gelir. İkinci adımda kafa oluşur. Kafa, sol omuzdan daha düşük bir dip geldiğinde ve ardından sol omuz seviyesine ulaşan bir yükseliş gerçekleştiğinde görülür.
Üçüncü adımda sağ omuz oluşur. Fakat bu omuz, başka bir dip seviye tarafından oluşturulmuş olmalıdır. Bununla birlikte, bir öncekinden daha yüksek yani kafa seviyesinde ve sol omuzda oluşan alt seviyeye yakın bir yerde yer almalıdır.
Son aşama tüm kalıbı tamamlar. Fiyat boyun çizgisinin üzerine yükselir. Bu daha sonra baş ve omuzlar arasındaki iki üst kısım tarafından oluşturulan bir destek çizgisi haline gelir. Oluşum tamamlandıktan sonra bir an için düşüş gerçekleşse bile fiyatın yükselmeye devam etme olasılığı fazladır.
Ancak bu formasyonda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcuttur. Çoğu yatırımcı, ikinci omuz oluşur oluşmaz formasyonun gerçekleştiğini düşünür. Bu aşamada şekillenme başlasa da piyasa boyun çizgisi direncinin üzerinde kapanana kadar emin olunmamalıdır. Formasyon 4 saatlik bir grafikte oluşuyorsa alınıp satılabilir bir hale gelmesi için boyun çizgisinin üzerinde 4 saatlik bir kapanış beklenmesi gerekir.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.