Tendermint Core ve ABCI, geliştiricilerin herhangi bir programlama diliyle geliştirebilecekleri açık kaynaklı bir blok zinciri protokol motoru olan Tendermint’i oluşturur.
Popülerliğin çoğunu Bitcoin ve Ether gibi paralar alırken, gerçek şu ki kripto ekosistemi Ethereum ve Tendermint gibi ağlar olmadan çalışamaz. Bu yazımızda Tendermint ve Cosmos ağı hakkında konuşacağız. Tendermint’in Cosmos ile nasıl ilişkili olduğunu öğrenelim, Cosmos kripto parasının (ATOM) işleyişini ve daha fazlasını inceleyelim.
Tendermint Nedir?
2014 yılında oluşturulan Tendermint, blok zinciri uygulamalarını makineler arasında güvenli ve tutarlı bir şekilde çoğaltmak ve başlatmak için kullanılan bir blok zinciri protokolüdür. Blockchain yazılım mimarı Jae Kwon ve internet biyofizikçisi Ethan Buchman’ın buluşudur.
Tendermint, bir ağ içindeki blokajlarla ve harici blokajlarla iletişim kurabilen bir protokol olan “Tendermint Core” olarak da adlandırılır. Tendermint ile herhangi bir blok zinciri sistemini sorunsuz bir şekilde oluşturabilirsiniz. Uygulamanın kendisine odaklanabilmeniz için zaman alan teknik kurulum aşamasının üstesinden gelmeye yardımcı olur.
Tendermint-blockchain ilişkisinin nasıl olduğunu anlamak için bir pizza hayal edin. Tendermint, bir pizzanın kabuğu veya tabanı gibidir: geliştiricilerin sonsuz blok zinciri uygulamaları icat etmesine olanak tanıyan temeli oluşturur. Baz kurulduktan sonra, ona çeşitli farklı soslar ekleyebilirsiniz. Pizza söz konusu olduğunda, soslar pepperoni veya ananas olabilir. Tendermint’in eşdeğeri, Cosmos gibi blok zincirler olacaktır.
Tendermint iki temel yapı taşından oluşur: bir blok zinciri konsensüs motoru ve genel bir uygulama arayüzü.
- Bir blok zinciri konsensüs motoru
Blockchain konsensüs motoru Tendermint Core, işlemlerin her makinede aynı sırayla kaydedilmesini sağlar. Eşler arası ağı kolaylaştırır ve bir hisse kanıtı (PoS) konsensüs sağlar.
- Genel bir uygulama arayüzü
Tendermint’in Uygulama Blok Zinciri Arayüzü (ABCI) ile işlemler herhangi bir programlama dilinde işlenebilir. Bu nedenle ABCI, blok zincirlerinin Tendermint Core protokolüne bağlanması için bir araçtır.
Tendermint Blockchain (Cosmos) Nasıl Çalışır?
Cosmos ağı üç katmandan oluşur:
- Uygulama: İşlemleri işler ve ağ durumunu korur.
- Ağ Oluşturma: İşlemler ve blok zinciri arasında iletişime izin verir.
- Konsensüs: Düğümler arasında fikir birliği sağlayarak ağın durumunu belirler.
Tüm üç katmanı birleştirmek, geliştirme sürecini basitleştirir. Ancak, bunu yalnızca Tendermint’in BFT’si gibi dış kaynak kullanma araçlarıyla başarabilirsiniz. Böylece Tendermint algoritması Cosmos ağının omurgasını oluşturur. Dağıtılmış ağların bir PoS yönetişim mekanizması aracılığıyla Cosmos Hub ile senkronize çalışmasını sağlar.
ATOM, yerel Comos madeni parasıdır ve stake edilebilir. Cosmos, Tendermint Core adlı bir PoS protokolü kullanır .
Tendermint Ne İçin Kullanılabilir?
Tendermint, geliştiricilerin bir blok zinciri kurmak için gereken zahmetli ve teknik şifrelemeyi atlamasına olanak tanıyan bir blok zinciri motoru olarak hizmet eder.
İnsanların kripto para birimlerini yalnızca belirli kişiler tarafından kullanılan bir finansman biçimi olarak gördüğü günler geride kaldı. Günümüzde kripto para birimleri, nakit ve altın gibi geleneksel seçeneklere verimli alternatifler sunmaktadır. Cosmos, endüstri paydaşları arasında yakınlaşmayı teşvik ederek, ilerlemenin yönetim kurulu genelinde paylaşılmasını sağlar. Cosmos, çabalarının bir sonucu olarak, dünyanın en popüler kripto para birimlerinden biri olarak yerini sağlamlaştırdı.
Tendermint’in Hedefleri
Farklı merkezi olmayan uygulamalar geliştirmek için bir platform olarak blok zincirlerinin ağ oluşturma ve fikir birliği katmanlarını sağlamak.
Geliştiricilerin hem fikir birliği hem de ağ katmanları üzerinde aynı anda çalışmak yerine blok zincirinin uygulama katmanına odaklanmasını sağlamak.
Tendermint Protokolü Nedir?
Tendermint, temel olarak Cosmos blok zincirinin yazılımıdır. Kısmen senkronize iletişim altında fikir birliğini çözer. Kısmen eşzamanlı bir sistem modeli, eşzamanlılık ve eşzamansızlık dönemleri arasında geçiş yapar. Bu modele “zayıf senkron” denir. Özetle, Tendermint, eşzamansız olarak çalışan düğümlerinde zamanlama sınırlamalarını reddeden daha merkezi bir model uygulamayı hedefliyor.
Tendermint, ilerleme kaydetmek için zamanlama varsayımlarına dayanır. Senkron sistemlerin aksine, ilerleme hızı sistem parametreleriyle değil ağ hızıyla belirlenir.
Tendermint Core Nedir?
Tendermint Core, Tendermint’in aynı işlemlerin her makinede aynı sırayla kaydedilmesini sağlayan fikir birliği motorudur. Tendermint Core ayrıca ağ oluşturma ve fikir birliği katmanları sağlar.
Tendermint Core şunlardan sorumludur:
- Düğümler arasında blokları ve işlemleri paylaşma.
- Kanonik/değişmez bir işlem sırası (blok zinciri) oluşturmak.
Tendermint Ölçeklenebilir mi?
Blok zincirleri bağlamında ölçeklenebilirlik, bir blok zincirinin ağ içindeki sürekli artan işlem ve düğüm yükünü destekleme yeteneğini ifade eder.
Parçalama, düğümler arasında paylaşılan ve paralel olarak çalışabilen daha küçük veritabanları veya parçalar oluşturur. PoW tabanlı sistemler parçalama yapamazken, Tendermint’in PoS tabanlı ağındaki parçalama özellikleri ölçeklenebilirliği artırmaya yardımcı olur. Genel olarak, Tendermint’in sürümü, geleneksel POW konsensüs algoritmalarına kıyasla daha ölçeklenebilir.
Tendermint ve Ethereum
Ethereum, sanal bir makine blok zinciri sağlayarak blok zinciri uygulama geliştirmesini basitleştiren ilk protokoldü ve geliştiricilerin akıllı bir sözleşme yoluyla özel mantığı dağıtmasına izin verdi. Bununla birlikte, bir sorun kaldı: çekirdek blok zincirinin gelişimi. Ethereum süreci basitleştirdi, ancak bunu bağımsız blok zincirleriyle değil, DApp’lerle yaptı.
Tendermint’ten önce, bir blok zinciri oluşturmak, üç katmanın tümünü oluşturmayı gerektiriyordu. Tendermint, geliştiricilerin yalnızca uygulama katmanıyla çalışması gerektiğinden, süreci önemli ölçüde basitleştirir. Ağ oluşturma ve fikir birliği katmanları, Tendermint Core motoru aracılığıyla zaten sağlanmaktadır. Bu nedenle, ABCI’yi seçtiğiniz bir programlama dili ile uyarlamanız, benzersiz bir uygulama geliştirmeniz ve ardından özellikleri kullanmaya başlamanız yeterlidir. Blok Zincirleri Arası İletişim protokolü (IBC), blok zinciri birlikte çalışabilirliği için çok önemlidir. IBC, heterojen zincirlerin değer ve veri aktarmasına izin verir, bu da farklı doğrulayıcı setleri ve uygulamaları kullanan blok zinciri platformları arasındaki birlikte çalışabilirliğin kilidini açmaya yardımcı olur.
Tendermint ve Cosmos (ATOM)
Cosmos, çift katmanlı bir blok zinciri ekosistemidir: ilk katman ağ oluşturmayı, ikincisi ise fikir birliğini destekler. İlk katman, Tendermint tarafından desteklenmektedir ve Tendermint BFT olarak adlandırılmaktadır. Böylece Tendermint, fikir birliği/ağ katmanını blok zincirinin uygulama katmanından ayırır. Herkes, tüm kripto ve ağ ile ilgili kodları yazmadan bir blok zinciri programlayabilir, bu da geliştiricilerin çözümler oluşturmasını sorunsuz hale getirir.
Basitçe söylemek gerekirse, Cosmos, Tendermint ile oluşturulmuş bir PoS blok zinciridir ve ATOM, doğrulayıcı olmayanlar da dahil olmak üzere herkesin stake işlemine katılmasına izin vermek için yetki kullanan bir kripto paradır. Tendermint, Cosmos’un üzerinde çalıştığı yazılımdır.
Cosmos (ATOM) Fiyat Tahmini
ATOM coin popülaritesi artıyor ve uzmanlar fiyatın hala büyümek için bolca yeri olduğuna inanıyor.
Önümüzdeki yıllarda kripto ticareti ve internet etkinliği arttıkça, yatırımcıların çeşitli kripto para birimlerinde para biriktirmeleri bekleniyor. Bazı kaynaklar, kripto yatırımlarının büyümesinin ATOM coinin 2022 yılına kadar 80 dolara ulaşmasına yardımcı olabileceğine inanıyor.
Tendermint’in Geleceği
Tendermint, birbirine bağlı birden çok blok zincirinden oluşan Cosmos ağına temel katkıda bulunur. Her ikisi de Cosmos ekosistemindeki blok zinciri projeleri tarafından kullanılan blok zinciri yazılımı ve geliştirme kitleri sağlar.
Ek olarak, Tendermint, çeşitli DApp’lere erişime izin vermek için Emeris adlı bir kripto uygulama mağazası geliştiriyor. Emeris, kullanıcıların borç verme protokolleri ve DEX’ler gibi uygulamalarla etkileşim kurmaları için tek bir platform sağlayacaktır.
Tendermint, geliştiricilerin farklı blok zincirleri oluşturması için güçlü bir temel görevi görür. Geliştirilmesi gereken bir yer var ve hala yapılması gereken önemli miktarda iş var. Örneğin, algoritmanın garantileri henüz resmi olarak doğrulanmadı, performansı daha da optimize edilebilir ve kapasitede bir artış sağlamak için mimari değişiklikler yapılabilir.
Kripto para birimi ve blok zinciri henüz emekleme aşamasında olsa da, paranın ve bilgi işlemin geleceği olma konusunda önemli bir potansiyele sahiptirler. Tendermint ve Cosmos gibi teknolojiler, geliştiricilere heyecan verici bir gelecek yaratmak için bir platform sağlar. Ne olacağını görmek için sabırsızlanıyoruz.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.