Yükleniyor...

SushiSwap (SUSHI) Nedir? SushiSwap Coin Borsa, Yorum, Grafik

SushiSwap, kullanıcıların jetonları takas etmesine, verim çiftçiliği yoluyla ödüller kazanmasına ve daha pek çok şeye olanak tanıyan popüler bir Ethereum tabanlı merkezi olmayan borsadır.

SushiSwap

SushiSwap, kullanıcıların jetonları takas etmesine, verim çiftçiliği yoluyla ödüller kazanmasına ve daha pek çok şeye olanak tanıyan popüler bir Ethereum tabanlı merkezi olmayan borsadır.

Merkezi olmayan borsalar (DEX’ler), kullanıcıların Coinbase ve Binance gibi merkezi bir aracı olmadan doğrudan birbirleriyle ticaret yapmalarını sağlar. Bu, popüler merkezi borsalarda bulacağınızdan daha geniş bir yelpazede kripto para birimi belirteçlerine ve finansal hizmetlere erişim sunabilecekleri ve ayrıca bir aracı olmadan veya tanımlayıcı bilgi sağlama ihtiyacı olmadan ticarete izin verebilecekleri anlamına gelir.

SushiSwap, önde gelen DEX, Uniswap’a popüler bir rakip olarak ortaya çıktı ve bu mantıklı: aslında Uniswap’ın koduna dayanıyor!

SushiSwap tartışmalı ve drama dolu bir lansmana sahip olmasına rağmen, o zamandan beri istikrar kazandı ve şimdi cilalı bir tasarıma ve ayrıca verim çiftçiliği, SUSHI token stake etme, ödünç verme ve yeni token teklifleri gibi büyüyen bir dizi merkezi olmayan finans (DeFi) ürün ve hizmetlerine sahip. SushiSwap ile nasıl “DeFi şefi” olunacağının yanı sıra değişken geçmişine ve SUSHI jetonuna bir göz atın.

SushiSwap (SUSHI) Nedir?

SushiSwap, çok çeşitli jetonları takas etmenize ve diğer finans hizmetlerine katılmanıza izin veren Ethereum tabanlı merkezi olmayan bir borsadır. Merkezi bir otoritesi veya aracıları yoktur. Bunun yerine, işlemleri tamamlamak için diğer kullanıcılar tarafından sağlanan akıllı sözleşmelere (veya süreçleri otomatikleştiren kodlara) ve likiditeye dayanır. SushiSwap, Binance Smart Chain tabanlı PancakeSwap’in yanı sıra Ethereum üzerinde de çalışan Uniswap’a benzer.

SushiSwap’ın tarihi

SushiSwap, Ağustos 2020’de piyasaya sürüldü ve hızla tartışmalara yol açtı. Takma adlı yaratıcı Chef Nomi ve ortak çalışanları, Uniswap’tan açık kaynak kodunu kopyaladı (veya çatalladı), ancak önemli bir değişiklik yaptı: kullanıcıların satın alıp gelecekte söz sahibi olmak için kazanabilecekleri bir yönetim simgesi olan SUSHI’nin eklenmesi.

Bu kayda değer değişiklikle birlikte SushiSwap, Uniswap’ı ezmek ve en popüler Ethereum DEX olarak tahtını almak istedi. Yaratıcılar, teşvikler yoluyla Uniswap’tan likiditeyi boşaltmak için bir “vampir madenciliği” planı tasarladılar: kullanıcıların Uniswap likidite havuzu (LP) jetonları karşılığında SUSHI sağlayarak. Bu LP jetonları daha sonra Uniswap likidite havuzlarına konulan orijinal varlıklarla değiş tokuş edilecek ve böylece bunun yerine SushiSwap için likidite yaratılacaktır.

Şef Nomi, DEX’in Ethereum geliştirici fonlarından Uniswap’ta yaklaşık 14 milyon dolar değerinde SUSHI nakit para kazandı. SUSHI’nin fiyatı düştü ve Nomi, yeni kurulan SushiSwap topluluğunu dolandırdıklarını düşünen kullanıcılar tarafından saldırıya uğradı.

Nomi rotayı tersine çevirdi ve fonları iade etti ve sonunda SushiSwap’tan çekilmeye karar verdi. Projenin kontrolü, vampir madenciliği kampanyasının başarıyla tamamlanmasını denetleyen Alameda Research ve merkezi türev ticaret platformu FTX’in başkanı Sam Bankman-Fried’e verildi. Daha sonra kontrolü çok sayıda güvenilir topluluk üyesine devretti ve SushiSwap’ın merkezi olmayan geleceğini sağladı. Kullanıcıların rahatlığı için, SushiSwap o zamandan beri çok daha az çalkantılı bir çalışma yaşadı.

9d1284e8134e42f0867577a8dca40582
SushiSwap

SushiSwap Nasıl Çalışır?

Uniswap gibi, SushiSwap da işlemleri tamamlamak için yukarıda bahsedilen akıllı sözleşmeleri kullanan otomatik bir piyasa yapıcı (AMM) sistemi üzerine kuruludur. Jetonlar, diğer kullanıcılar tarafından likidite havuzları aracılığıyla sağlanır. Diğer SushiSwap kullanıcıları, takasları tamamlamak için gereken fonları sağlayan bu havuzlara jeton çiftleri halinde fonlarını kilitler. Bu kullanıcılar daha sonra, verim çiftçiliği adı verilen bir süreç olan esnaf tarafından oluşturulan küçük bir ücret yüzdesi ile ödüllendirilir.

Token takaslarının ötesinde, SushiSwap, SUSHI jetonlarını ağda paylaştırma ve ödüller kazanma, ayrıca ödünç verme hizmetlerine katılma ve MISO hizmeti aracılığıyla yeni sunulan jeton DeFi startup’larını satın alma gibi diğer DeFi özelliklerini sunar.

Biliyor musun?

SushiSwap topluluğu muazzam miktarda likidite sağlıyor: bu yazı itibariyle 1.300+ jeton çiftinde 3 milyar dolardan fazla.

Özel Kılan Ne?

SushiSwap, Uniswap’ın kod tabanıyla başlamış olsa bile, kendisini ilham kaynağından (ve rakibinden) farklı kılmak için önemli değişiklikler yaptı. SUSHI jetonu, Uniswap’ın benzer bir yaklaşımı benimsemesine yol açan bir DeFi yeniliğiydi ve kullanıcılara yalnızca ek bir ödül üretme aracı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda DEX’in geleceği hakkında da söz sahibi oluyor.

Ayrıca, Uniswap risk sermayesi finansmanını artırmış ve çekirdek, merkezi bir geliştirme ekibine sahip olsa da, SushiSwap’ın merkezi olmayan, topluluk merkezli değerleri DEX’in ötesine uzanmaktadır.

SushiSwap’ta İlk Ticaretinizi Nasıl Yapabilirsiniz?

Diğer DEX’lerde olduğu gibi, SushiSwap’ı kullanmak için MetaMask , WalletConnect veya Lattice gibi bir kripto cüzdanına ihtiyacınız olacak. Ayrıca, merkezi Coinbase borsasında hesap gerektirmeyen Coinbase Cüzdan ile de çalışır. Merkezi borsalardan farklı olarak SushiSwap, bir hesap açmanızı veya kimlik bilgilerini vermenizi sağlamaz; yalnızca bir cüzdana ihtiyacınız vardır. Ancak, SushiSwap’ta fiat para birimiyle kripto satın almak için banka kartı veya banka hesabı kullanamazsınız.

Bir cüzdan ile giriş yaptıktan sonra, SushiSwap’taki “Takas” özelliğine gidin ve cüzdanınızda hangi kripto para birimini (Ethereum gibi) takas etmek istediğinizi ve hangi jetonla takas etmek istediğinizi seçin. SushiSwap, herkesin bir ticaret çifti oluşturmasına ve bir likidite havuzu oluşturmasına izin verir, bu nedenle çok çeşitli Ethereum tabanlı jetonları ve Ethereum’da kullanım için paketlenmiş diğer madeni paraları destekler.

Hangi jetonları takas edeceğinizi seçtikten sonra, takas etmek istediğiniz jeton miktarını girin ve SushiSwap size karşılığında ne kadar token alacağınızı söyleyecektir. Döviz kurundan memnunsanız, işlemi gerçekleştirmek için gökkuşağı rengindeki Swap düğmesine tıklayın. İşlemin tamamlanması birkaç dakika sürebilir, ancak başarılı bir şekilde gerçekleşirse, yeni jetonlar cüzdanınızda görünecektir.

SUSHI Nereden ve Nasıl Alınır?

Tabii ki SushiSwap’ta ve hatta Uniswap’ta SUSHI ile takas yapabilirsiniz. Ancak SUSHI jetonlarını başka bir yerde satın almayı ve ardından onları SushiSwap’a getirmeyi tercih ederseniz, bunu da yapabilirsiniz. SUSHI jetonları, Coinbase, Binance, FTX ve Huobi Global dahil olmak üzere çok çeşitli borsalardan satın alınabilir.

Stake Nasıl Çalışır? xSUŞİ Nedir?

SushiSwap, zamanla kademeli ödüller kazanmak için SUSHI jetonlarınızı ağa yatırmanıza (veya kilitlemenize) olanak tanır. DEX’e göre, toplam takas ücretlerinin %0,05’i kullanıcılara, stake ettikleri SUSHI miktarıyla orantılı olarak yeniden dağıtılır. SUSHI’nizi stake ettiğinizde, tutmanız için xSUSHI alacaksınız. xSUSHI size oy hakkı verir ve zaman içinde ödüllerinizi birleştirir. Fonlarınızı geri aldığınızda, orijinal SUSHI tutarınızı artı ödül olarak ne kadar fazla kazandığınızı eksi ücretlerle geri alırsınız.

SushiSwap’ın Geleceği

SushiSwap, baskın Uniswap’a meydan okumak için birdenbire ortaya çıkmış olsa da, DEX piyasası statik değildir. Örneğin Uniswap, konseptini yinelemeye devam ediyor ve v3 DEX’i Mayıs 2021’de piyasaya sürdü. Ayrıca, DEX’ler Ethereum’un yanı sıra diğer blok zincirlerinde, özellikle de Binance Akıllı Zincirinde PancakeSwap ve BurgerSwap’ta çekiş kazanmaya başlıyor.

SushiSwap, çekişmeli lansmanından ve güç aktarımından bu yana önemli ölçüde genişledi ve üzerine ek DeFi hizmetlerinin oluşturulabileceği bir platform olan BentoBox gibi yeni özellikler sundu. Uygulama ayrıca çok daha gösterişli ve anlaşılması daha kolay olan önemli bir görsel ve arayüz revizyonu gördü ve daha basit sushi.com URL’sine taşındı.

Diğer Ethereum tabanlı uygulamalar ve platformlar gibi, SushiSwap da yüksek ağ tıkanıklığı nedeniyle artan gaz ve işlem ücretleri gördü. Buna göre, SushiSwap şimdi diğer blok zincirlerine yayılıyor ve ücretleri en aza indirmek ve işlem onaylarını hızlandırmak için 2. katman ölçeklendirme çözümlerini benimsiyor.

SushiSwap, DEX’in bir versiyonunu Polygon (eski Matic) blok zincirinde piyasaya sürdü ve kullanıcıların Ethereum varlıklarını iki DEX arasında ileri ve geri taşımasına izin veren bir köprü yarattı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.