Storj (STORJ), dijital dosya depolama için kullanılan açık kaynaklı bulut depolama platformudur.
Storj (STORJ) Nedir?
2014 mayıs ayında whitepaper’ı yayınlanan Storj (STORJ), yazılım geliştiricisi Shawn Wilkinson tarafından yazılmıştır. 2018 yılında kullanıma açılmıştır. Storj (STORJ), kullanıcı verilerini depolamak için açık kaynaklı bir bulut depolama sistemidir. Kelime anlamı “depolama”dır. İngilizce “storage” kelimesinden türemiştir. Storj (STORJ), dijital verilerin depolanmasını küresel bir ağ üzerinden dağıtır.
Storj (STORJ) gibi merkeziyetsiz depolama çözümleri, blokzinciri tabanlı bir platformda token tabanlı bir ekonominin özelliklerini ifade etmesi, etkin bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Yapısının anahtarı, kullanıcılar için maliyetleri düşüren, depolama node’larını telafi eden ve ekosistemindeki tüm aktörleri hizalayan iç içe geçmiş bir teşvik sistemidir. Storj ağı, dünya çapında Node adı verilen bilgisayarlar tarafından desteklenmektedir.
Yerel token’ı STORJ coin’dir. Platformdaki ödemeler için kullanılan yardımcı tokenin madenciliği yapılamamaktadır. Storj, depolama alanına ihtiyaç duyanlar ile boş sabit disk alanına sahip kişileri buluşturmaktadır. Boş disk alanı olan bağımsız kullanıcılar, sistem içerisindeki node’ları (düğüm) oluşturur ve STORJ coin ile ödüllendirilmektedir. Birçok bağımsız bilgisayardan oluşan bir ağ olması sebebi ile Storj, siber saldırılara karşı güvenli bir ortam sunmaktadır.
Storj (STORJ) Nasıl Çalışır?
Storj ağı üç bileşenden oluşmaktadır. Depolama Node’ları,Uplinks ve Uydular.
Depolama node’ları, verileri depolamayı ve döndürmeyi sağlar. Ayrıca Storj ön koşullarını karşılayan herhangi bir cihaz, bir depolama node’ları olarak çalıştırılabilmektedir.
Uplink, verileri yükleyen ve alan yazılımı ifade eder. Depolama istemcileri bu yazılımı kendi makinelerinde çalıştırmaktadır.
Uydular, bir arabulucu görevi görmektedir. Hangi depolama node’ların hangi verileri depolayacağını belirler. Depolama node’larını ödemeyi ve Storj’un itibar veritabanını barındırmayı içeren bir dizi işlevi yerine getirir. Storj ağını oluşturan üç bileşen, özel ve güvenli veri depolaması sağlamak için birlikte çalışmaktadır.
Storj’un (STORJ) Avantajları Nelerdir?
İstenilen her zaman, hemen hemen her hesap üzerinden Storj’a erişilebilmektedir. Storj Platformu, cüzdanlar arasına sınır ötesi takas ve transferde düşük işlem ücretleri içerir. Ayrıca, Storj ağında depolama alanı satışa sunulabilir ve bu sayede token kazancı elde edilebilir. Bununla birlikte, alım-satım haricinde bir işlem ile token kazanma avantajı yakalanmış olur.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.