Yükleniyor...

Stop Limit Nedir?

Stop limit, belirli şartlar bir araya geldiğinde gerçekleşmesi için kullanıcısı tarafından ayarlanmış bir emir olarak tanımlanabilir.

bitcoin btc fiyat analizi ivme kazandi onemli seviyeler neler

Stop limit, belirli şartlar bir araya geldiğinde gerçekleşmesi için kullanıcısı tarafından ayarlanmış bir emir olarak tanımlanabilir. Finansal piyasalarda alım satım yapan kullanıcılar sıklıkla bu işlemi kullanmayı tercih ediyor.

Stop Limit nedir? Hangi Durumlarda Kullanılır?

Stop limit emri belirli şartlar bir araya geldiğinde çalışan koşullu bir kullanıcı emridir. Birleşik bir emir olarak ifade edilebilecek stop limit, stop ve limit emirlerinin bir araya getirilmesiyle meydana geliyor. Alım satım platformlarının, kullanıcılarına böylesine birleşik yapılı bir emir türünü sunmalarının ardında yatan en büyük neden ise piyasaların içerdiği yatırım riskleri. Kripto para analizlerinde stop limit emrinden faydalanan kullanıcılar bu sayede alım satım işlemleri esnasında gerçekleşebilecek kayıplardan uzaklaşabilme olanağını elde ediyor.

Stop limit emrini anlayabilmek için alım satım işlemlerinde kullanılan diğer emirlerden haberdar olmak gerekiyor. Zira bu emir türü birden fazla piyasa emrinin özelliklerini bünyesinde barındırıyor. İsminden de anlaşıldığı üzere stop limit uygulayan kullanıcılar hem limit emri hem de stop emrini uygulamış oluyorlar. Peki bu ne anlama geliyor?

Stop limit, iki fiyat kriterini içeriyor diyebiliriz. Bu fiyatlar tahmin edebileceğiniz üzere stop fiyatı ve limit fiyatı. Stop fiyatı, limit emrini aktif hale getirecek fiyata karşılık geliyor. Limit fiyatı ise emrin gerçekleşmesi için getirilen kriteri ifade ediyor.

Kripto Paralarda Stop Limit Ne İşe Yarar?

Kripto para piyasası, geleneksel emtia piyasalarından birçok yönle ayrılıyor. Geleneksel emtialar devletler tarafından sıkı bir şekilde denetleniyor ve çok sayıda düzenlemeye tabi tutuluyor. Bu duruma paralel bir şekilde, bu emtiaların alınıp satıldığı platformlar da kullanıcılarının büyük zararlar almamaları için belirli güvenlik tedbirlerini uygulamaya yönlendiriliyor. Ancak devletlerin kullanıcıların güvenlikleri için attığı bu adımlar, alınacak riskleri azalttığı gibi aynı ölçüde kar etme oranlarını da düşürüyor. Kripto para piyasalarında ise kullanıcıların kısa bir sürede çok büyük bir kar elde edebilmelerine olanak sunuluyor. Elbette ki bu durum tam tersi şekilde de gerçekleşebilir ve kullanıcıların büyük zarar etmeleriyle sonuçlanan talihsiz durumlar yaşanabilir. Yine de dünyanın dört bir tarafındaki kripto severler geleneksel piyasalara göre bu riskli ancak fırsatlarla dolu piyasayı tercih etmekten geri durmuyor.

Geleneksel piyasalarda stop limit emrinin sıklıkla tercih edilen emir türleri arasında yer aldığından bahsetmiştik. Stop limit emri büyük kayıplar yaşamamak için ya da benzer başka amaçlar doğrultusunda, belirli tedbirlerin alındığı bu geleneksel platformlarda bile sıklıkla tercih ediliyor. O halde her yönüyle daha fazla risk içeren kripto para piyasasında bu emir türünü kullanmak oldukça normal karşılanabilir.

stop limit

Kullanıcıları belirli risklerden koruyan bu emir türünün platformlarda daha fazla ücrete tabi tutulduğunu da belirtmek gerekiyor. Alım satım platformlarının stop limit emri için aldıkları komisyon diğer emir türlerinden fazla.

Sonuç olarak stop limit emirleri kripto para piyasasında aktif bir şekilde alım satım yapan kullanıcılar için oldukça kullanışlı bir emir türüdür diyebiliriz. Piyasaya henüz adım atan birçok yeni kullanıcının emir türlerini öğrenmeyi göz ardı etmemeleri faydalarına olacaktır.

Alış İçin Stop Limit Kullanımı Nasıldır?

Kripto para alım satımında stop limit emrini kullanmak işlemcilerin alacağı riski azaltabilecek bir potansiyele sahip. Kullanıcıların bu emrin gerçekleşmesi için belirli bir zaman aralığı belirlemeleri de gerekebiliyor. Bu emir türünün kullanıcılara büyük avantajlar sağladığından bahsetmiştik. Kullanıcıların alış ya da satış işleminin kesin bir fiyat üzerinden olmasına karar verebilmesi de bu avantajlar arasında yer alıyor.

Stop limit emrinin, her emir türü gibi alış ve satış seçenekleri bulunuyor. Stop limit emrini kullanarak piyasada nasıl alış yapılacağını somut örneklerle ifade etmeye çalışacağız. Öncesinde bu emir türünden bir nebze daha bahsetmek faydalı olacaktır. Bu emir türü sayesinde bir limit emrinin alışını ya da satışını gerçekleştirmek mümkün hale geliyor. Kısaca anlatmak gerekirse bu limit emrinin gerçekleşmesini verilen stop emri sağlıyor. Diyelim ki 100 dolarlık bir fiyattan bir kripto varlık satın aldınız. Üstelik de bu kripto varlığın gelecekte fiyatının artacağı beklentisine sahipsiniz. Eğer bu kripto varlığında fiyatının artacağına yönelik beklentiniz gerçekleşmezse, yatırımınızdan zarar etmemek için stop limit emrini kullanabilirsiniz.

Bu örneği biraz daha derinden irdeleyelim. Vereceğiniz stop limit emrinde, stop fiyatını 90 dolar olarak belirlediğinizi farz edelim. Limit fiyatının da 90,5 dolar olduğunu düşünelim. Bu durumda kripto paranızın fiyatı 90 dolara ya da daha aşağısına düştüğünde emir aktif hale gelecektir. Belirtilen limit emri ise ancak kripto para yeniden 90,5 dolardan işlem görürse gerçekleşebilecek. Buna göre stop limit emrinde de belirli dezavantajların bulunduğu söylemek yanlış olmaz. Örnekte de görüldüğü üzere stop emrinin devreye girmesine rağmen limit emrinin devreye girmemesi söz konusu olabilir.

Başka bir örnekle durumu netleştirmeye çalışalım. Bir kripto paranın 170 dolardan işlem gördüğünü düşünelim. Bu paraya yatırım yapmak arzusunda olan bir kullanıcı ise fiyat biraz yükselme eğilimi gösterdiğinde satın alma işlemini gerçekleştirmeyi hedeflemiş olsun. İşte bu durumda kullanıcının alış için stop limit emrini devreye sokması beklenebilir. Sonuç olarak bu kullanıcı için şöyle bir senaryo çizebiliriz. Kullanıcının işleme koyacağı stop limit emrinin stop fiyatı 180 dolar, limit fiyatı da 185 dolar olsun. Kripto paramızın fiyatı 180 doları aşarsa emir devreye girecek ve limit emri verilecek. Bu durumda kripto paranın fiyatı 185 doları görürse belirtilen miktarda satın alma işlemi tamamlanacaktır.

Stop ve Limit Emirlerinin Özellikleri

Herhangi bir alım satım platformunda işlem gören bir varlık adına verilmiş bir stop emri tam olarak şu şekilde işliyor. Kullanıcının ayarladığı fiyat sınırına ulaşıldığında o varlığın mevcut piyasa fiyatından satılması sağlanıyor. Limit emriyse kullanıcının bir varlığı dilediği fiyattan alması ya da satması yönünde verdiği emre karşılık geliyor. Limit emrinin yalnızca kullanıcının belirlediği fiyata erişildiğinde gerçekleşeceğini hatırlarda tutmak lazım. Stop limit emri bu iki emrin bir araya getirilerek kullanıcıların daha belirli niteliklerde işlem yapabilmesi anlamına geliyor.

Stop emri, kullanıcının belirlediği fiyata ulaşıldığında sonuç her ne olursa olsun gerçekleşir ve ilgili varlık satılmış olur. Kullanıcının bu durumun ardından istenmeyen sonuçlara ulaşması da mümkün. Örneğin kripto para piyasasında fiyatların oldukça sert iniş çıkışlar yaptığı bilinen bir gerçek. Kripto varlıkların yaptığı bu tür hareketler zaman zaman kullanıcıların tedbir amaçlı koyduğu stop emirlerini “patlatabiliyor” ve kullanıcı muhtemel bir kardan mahrum kalabiliyor. Kripto para piyasalarında kar elde etmek isteyen kullanıcıların kimi zaman karşı karşıya kaldığı bu durum kullanıcıların stop emirlerine mesafeli durmalarına neden olabiliyor.

bitcoin btc fiyat analizi kritik kavsaga yakin onemli seviyeler neler

İşte bu noktada stop emrinin limit emriyle birleştirilmesi hiç de fena olmayacak bir fikir. Böylece bir önceki paragrafta bahsettiğimiz nahoş durumdan uzak kalabilmek mümkün hale geliyor.

Stop limit emrinin de birtakım olumsuzlukları söz konusu hale getirebileceğinden bahsetmiştik. Bunlardan birincisi emrin hiç gerçekleşmemesi geliyor. Kullanıcılar bir varlığın işlem gördüğü fiyatın düşeceği ya da yükseleceği beklentisine olabilirler. Kullanıcıların beklentilerine göre stop limit emrini alış ya da satış için girebilirler. Ancak emri girmiş olmak kesinlikle gerçekleşeceği anlamına gelmiyor. Küçük fiyat farklarıyla fırsatların kaçması hatta zarara uğramak dahi mümkün. Bir diğer olumsuz durum ise yazı içerisinde de belirttiğimiz emrin yarım gerçekleşmesi durumu. Yani stop emrinin aktif olup limit emrinin gerçekleşmemesi durumu. Bu da kullanıcıları bekleyen talihsizlikler arasında yerini koruyor.

Stop Limit Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Tetikleme fiyatı nedir: Alış veya satış emrinin, piyasa fiyatıtetikleme fiyatına ulaştığı anda emir defterine eklenmesi istenen fiyat tetikleme fiyatı olarak adlandırılır.

Limit emri nedir: Bir varlığı belirli bir fiyattan veya daha iyi bir fiyattan satın almak veya satmak için limit emri kullanılır. Bu emir türü ile yatırımcılar, alım satım yaptıkları fiyat seviyelerini kolaylıkla takip edebilir.

Stop emri nedir: Stop-limit, yatırımcıların kazançlarını en üst düzeye çıkarabilecekleri ve kayıplarını da en aza indirecekleri bir emir türü. Stop emri zarar riskini en aza indirmek için fiyatlar düşerken zararı azaltmak, fiyatlar yükselirken de fırsatları kaçırmamak için kullanılır.

Stop limit alış nedir: Örnekle açıklamak gerekirse Bitcoin‘in 50 bin dolara yükseldiğinde yeniden yükselişe geçeceğine inanıyorsunuz ancak piyasayı anlık olarak takip etmek için vaktiniz yok. Böyle bir durumda BTC 50 bin dolara yükselirse satın alma işlemi gerçekleştirmek için Stop-limit alış (Stop-limit buy) işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Stop limit satış nedir: Yine benzer bir örnek üzerinden gidelim. Ethereum’un 3.000 dolar desteğinin altına gerilemesi durumunda sert bir düşüşün gerçekleşebileceğini tahmin ediyorsunuz ancak piyasayı anlık olarak takip etmek için vaktiniz yok. Böyle bir durumda Stop-limit satış (Stop-limit sell) emri oluşturduğunuzda Ethereum eğer 3 bin dolara gerilerse pozisyonunuz otomatik olarak kapatılır ve bu sayede olası zararlardan korunmuş olursunuz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


ck x banner