Yükleniyor...

Stablecoin Nedir? Kullanım Amacı ve Farkları Neler?

Stablecoin, değerinin sabit kalması için oluşturulan bir kripto para birimidir.

Stable Coin Nedir

Stablecoin, değerinin sabit kalması için oluşturulan bir kripto para birimidir. Piyasa fiyatlarındaki bu küçük değişkenliği korumak için yedek bir yedeğe ihtiyaçları var. Yedekleme ilişkisi diğer finansal varlıklar, fiat para birimleri, hammaddeler ve hatta diğer kripto varlıkları ile yapılır.

Bu rehberimizde, stable coin nedir, stablecoin ne işe yarar gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Stable coin nedir ve diğer kripto para birimlerinden farkları nelerdir? Gelin Stablecoin’lerin diğer kripto para birimlerinden farklılıklarına bir göz atalım ve neden Stablecoin’lere yatırım yapmalısınız bunu açıklamaya çalışalım.

Kripto para birimi dünyasındaki tüm dalgalanmalar piyasadaki herkesin fiyat istikrarını bulmak için yollar aramasına neden oluyor. Yatırımcılar, bir süredir fiat para birimine geri alım da dahil olmak üzere daha istikrarlı bir varlık bulma konusunda çeşitli ve farklı seçeneklere sahipler, ancak varlıklarını kripto para pazarlarında tutmaya ne dersiniz? İşte tam da bu noktada devreye “Stablecoin” giriyor.

Geleneksel Kripto Para Birimleri ve Stablecoin’ler

Kripto para projeleri ile belirli kripto paraların neler sunabileceği arasında her zaman farklılıklar vardır, ancak Stablecoin’lerin geleneksel kripto para birimlerine göre tamamen yeni bir avantaj sunmaktadır. İkisini doğrudan karşılaştırdığımızda en büyük farklılığının volatilitenin azaltılması olduğudur.

Geleneksel Kripto Para Birimleri

Çoğu yatırımcı geleneksel kripto para birimlerini zaten biliyor. Hareketin tarihine ve altta yatan Blockchain teknolojisine baktığımızda, kripto paralara atfedilen değer ve fiyatın kripto paranın piyasalardaki kişilerin kabulünden kaynaklandığını biliyoruz. Bu, sert fiyat hareketliliği için açık bir kapıya neden olur.

Stablecoin ile geleneksel kripto para birimlerinin arasındaki farkın önemini daha iyi anlamak için yatırımcıların kripto para birimlerinin nasıl çalıştığını bilmeleri gerekiyor. Yeni varlık sınıfının arkasındaki teknolojiyi bilmek ve anlamak yatırımcıların çoğu için daha iyi yatırım kararlarında daha fazla bilgi birikimine yardımcı olması için zaten bir ön koşul niteliğindedir.

Geleneksel kripto para birimlerinin temellerini kavradıktan sonra, Stablecoin’lerin neden var olduğunu ve pazarda neden ihtiyaç duyulduklarını anlamak son derece kolaydır.

Bununla birlikte Stablecoin ile geleneksel kripto para birimleri arasındaki ana fark, geleneksel kripto para birimlerinin fiat gibi hiçbir şey tarafından “desteklenmemesi”. Bunun yerine, kripto para biriminin değeri kullanım durumu ve başkalarının kabulüne bağlıdır.

Stablecoin’ler

Geleneksel kripto para birimlerinden farklı olarak Stablecoin‘ler yatırımcıların fonlarını değişken piyasalardan korumak için yeni bir yol sunuyor. Stablecoin, Blockchain teknolojisi, dağıtık defter ve merkezi olmayan bir ağ gibi kripto para birimlerinin tüm geleneksel faydalarını sunar, ancak tek bir farkla: varlık desteği.

Stable Coin’ler yalnızca değerlerinin faydasına ve kabulüne bağlı değillerdir. Bunun yerine, altın tarafından desteklenen orijinal fiat para birimleri gibidirler. Stablecoin’ler başka bir varlığa “sabitlenmiş” bir kripto para birimidir. Bu varlık, fiat bir para biriminden (Tether’in ABD dolarına bağlı olması gibi) değerli metallere (Quintric’in altın ve gümüşe bağlı olması gibi) bağlı yani destekli olabilir.

Stablecoin İçsel Değer Sunar

Bu kripto paralar, her bir madeni paraya ve kripto paraya başka bir varlığın sahipliğini temsil etmeleriyle önemli bir içsel değer sunar. Örneğin, altın destekli bir kripto para birimi her zaman minimum bir değer miktarını temsil eder: özel bir altın değeri. Bu destek nedeniyle piyasalardan bir bütün olarak reddedilseler bile destekli varlıklar hala her birinin temsil ettiği altın miktarı değerindedir.

Sabitlenmiş bir varlığın çalıştırılmasında birkaç farklı yol bulunur, ancak genellikle satın alma için belirli bir miktarda para bulunmaktadır. Stablecoin’leri piyasaya süren kurum/kuruluş, depolanması için değerine karşılık gelen varlık miktarına sahiptir. Doğru bir şekilde yapıldığında, yatırımcılar otoriteye gidebilir ve maddi varlık için talep ettikleri kripto paralarını alabilirler.

Stablecoin’lerin Önemi

Bir portföyde fiyat istikrarlı bir kripto para birimine sahip olan yatırımcılar piyasadaki belirsiz zamanlarda yatırımlarını ciddi fiyat hareketlerinden koruma imkanına sahiptir. Bu kripto para birimleri yatırımcıların ve tüccarların riskleri azaltmaları açısından çok önemli bir rol oynamaktadır.

Stable Coin Avantajları

Stablecoin’ler kullanıcılara birçok avantaj sunmaktadır. Bu avantajları şu şekilde sıra sıra anlatmamız mümkün olacaktır:

Güvenli Liman Varlığı: Stablecoin’ler, herhangi bir süre boyunca istikrarlı olacak şekilde tasarlanmış bir değere sahiptir. Bu özellik, stabilcoin’leri ideal bir güvenli liman varlığı haline getirir, çünkü Bitcoin gibi her gün çarpıcı bir şekilde dalgalanabilen kripto para birimlerinin aksine, değeri depolamak için stablecoin kullanan bir kişi, özellikle varlıklarının tam korumasına sahip oldukları için herhangi bir kayıp riski görmez. Stabilcoin’lerin hem fiyat istikrarının hem de kendi kendini saklama niteliğinin önemi, son zamanlarda ülkeden kaçan birçok vatandaşın itibari paralarına el konulmasını önlemek için birikimlerini Bitcoin’de sakladığı Venezuela’daki siyasi-ekonomik krizle örneklendi.

Alım Satım: Stablecoin’ler alım satımlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Yazının yazıldığı sırada piyasa değerine göre en büyük stable coin olan Tether, dünyanın en büyük iki borsası olan Binance’deki işlemlerin %40’ında ve Huobi’deki işlemlerin %80’inde kullanıldı.

Ödemeler: Walmart, kendi stable coin projesi için bir patent açıklarken, ödemeler önümüzdeki yıllarda birincil kullanım örneklerinden biri olacak. İşletmeler, ödeme olarak stablecoin’leri kabul etmekten yararlanırlar. Çünkü bunu yaparken, finansal kuruluşların aracı işlem ücretlerine eşlik eden %2-3 işlem ücretlerini vermemiş olurlar.

Havale: Sınır ötesi ödemeler ve havale, yurtdışındaki işçilerin eve para göndermeye çalışırken karşılaştıkları en gerçek sorunlardan birisidir. Uluslararası para göndermek yüksek ücretlerle birlikte gelir. Örneğin, Asya’daki çoğu göçmen işçi eve yaklaşık olarak ayda 200 dolar gönderiyor. Ancak uluslararası transfer ücreti olarak 12 dolar ödemeleri gerekiyor. Bu da çoğu insan için günlük yevmiyenin yarısı gibi bir rakama denk geliyor. Fakat stablecoin’ler bunun önüne geçiyor.

7/24 Kullanılabilirlik: Ödemeler ya da transferler fiat ile yapıldığında, normal banka saatlerine tabi oldukları için genellikle hemen teslim edilemezler. Bununla birlikte, stablecoin’ler iş saatleri olan merkezi bir finans kurumu değil, blok zincirinde çalıştıkları için 7/24 çalışır.

Emanet: Stable coin, kurumsal aracılık gerekmeden emanet koşullarını programatik olarak değerlendiren akıllı sözleşmeler yoluyla emanet sürecini tamamen otomatik hale getirir. Stablecoin kullanan akıllı sözleşmeler blok zincirinde olduğu için, tamamen ve halka açık olarak denetlenebilirler.

Yüksek Hız ve Düşük Ücretler

Daha Yüksek Hız: Stablecoin’ler, çeşitli finansal süreçleri daha hızlı hale getirir. Stabilcoin’lerle takas ve bankacılık, her saat işlemlere izin verir, çünkü blok zinciri, belirli saatlerle merkezi bir kurumdan bağımsız olarak çalışır.

Daha Düşük Ücretler: Visa, MasterCard ve AmEx gibi büyük kredi kartı şirketlerinde kredi kartı işlem ücretleri, işlem başına ortalama yaklaşık yüzde 2’dir. Bu nedenle, birçok küçük işletme, kredi kartı satın alımları için müşterilerden daha fazla ücret alır. Daha yüksek ücretli belirli kartların kullanımını yasaklar ve hatta yalnızca nakit para alır. Bununla birlikte, bu yüksek işlem maliyetleri, hem işletmeler hem de müşteriler için değer sağlayan, stablecoin kullanımıyla aşılabilir.

Sınırsız: Kripto para birimlerinin anonim, sınırsız bir değer deposu olma yeteneği, milyonlarca kişi için gerçek dünyada bir gereklilik olduğunu kanıtladı. Venezuela’da insanlar itibari paralarıyla ülkeden kaçamazlar. Bankaları aracılığıyla uluslararası gönderemezler ve sınırda el konulacağı için paralarını fiziksel olarak yanlarında taşıyamazlar. Durum böyle olunca Venezuelalılar Bitcoin’e yöneldi. Bununla birlikte, stablecoin’ler spekülatif piyasalara veya vahşi enflasyona tabi olmadığından daha önemli bir yatırım aracı.

Şeffaf: Blockchain üzerindeki işlemler, internet erişimi olan herkes tarafından bir blockchain tarayıcısından görüntülenebilir. Ayrıca, stablecoin’ler, Stably’nin yaptığı düzenli denetimlerle desteklendikleri sürece tam şeffaflık sunabilir. Tether’e olan güven aşındıkça, onu aşmak için daha fazla şeffaflık sunan kripto paralar ortaya çıkmaya başladı.

Programlanabilir: Stablecoin’ler temelde koddan oluştuğundan, bunlara değişen ihtiyaçlara uyum sağlayacak özellikler eklenebilir. Örneğin, sadakat programları, Walmart’ın yakında piyasaya çıkacak stablecoin gibi markalı stabilcoinlere yerleştirilebilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.