Kripto para birimi araştırma firması Kaiko’nun yeni bir raporuna göre, 2019’da Bitcoin (BTC) ticaret hacminin yüzde 28’i hafta sonları gerçekleşirken, geçtiğimiz yıl bu rakam yalnızca yüzde 16’ydı.
Rapor, spot Bitcoin ETF‘lerinin piyasaya sürülmesi de dahil olmak üzere düşüşe katkıda bulunan çeşitli faktörleri tanımlamaktadır. Kripto piyasaları dünyanın her yerinde her an kullanılabilirken, ETF ticareti yalnızca hafta boyunca borsa açıkken gerçekleşiyor. Kaiko araştırmacıları, bu ürünlerin piyasaya sürüldüğü 2023’ün son çeyreğinde, gösterge sabitleme penceresi olarak bilinen piyasa işlemlerinin son saatinde BTC oranının arttığını gözlemledi.
Bitcoin’de (BTC) son zamanların en düşük volatilitesi görüldü
Raporda, “Gösterge fiyatını mümkün olduğunca yakından yansıtmak için, Bitcoin alım ve satımlarının [New York saatiyle öğleden sonra 3 ile 4 arasında] sabitleme penceresi sırasında gerçekleşmesi gerekiyor” deniyor. Spot Bitcoin ETF’lerinin piyasaya sürülmesinden bu yana, bu pencere BTC ticareti için en popüler ikinci zaman haline geldi, ancak etki yalnızca hafta içi günlerde gözlemleniyor.
Bununla birlikte, hafta sonu alım satım işlemleri 2021’den bu yana istikrarlı bir şekilde düşmektedir ve bu metrik şu anda tarihin en düşük seviyesindedir. İşlemlerin yüzde 6,6’sı hafta içi gösterge penceresi sırasında gerçekleşirken, bu oran hafta sonları yüzde 4’ün biraz üzerinde kalıyor.
Bir Bloomberg raporuna göre, daha düşük volatilite için bir başka faktör de kripto dostu Signature ve Silikon Vadisi bankalarının Mart 2023’te kapatılması olabilir. Her iki banka da piyasa yapıcıların kripto için büyük alım ve satım emirleri vermesine olanak tanıyan 7/24 ağlar işletiyordu, ancak bu ağların kapanmasından bu yana, piyasa yapıcılar düşük hacimli bir ortamda likidite sağlamaya daha az meyilli oldu.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.