Kripto varlık koleksiyonlarının en eski örneklerinden biri olan CryptoPunks, 2017’den itibaren Ethereum tabanlı bir NFT projesidir.
NFT olarak piyasaya sürülen kripto varlık koleksiyonları pazarı 2021 yılında yükselişe geçerek patlama yaşadı. NFT pazarı genişledikçe fiyatlar fırladı ve her biri 1 milyon doları aşan çok sayıda satış yaptı. NFT’lerin ana akıma girmesiyle birlikte ilk altı ayda 2,5 milyar dolarlık işlem hacmine ulaştı.
Patlama aynı zamanda NFT meraklılarının en eski değiştirilemeyen tokenlerden bazılarını yeniden keşfettiğini ve bu kripto varlık koleksiyonlarının değerini şimdiye kadar ki en yüksek seviyelere çıkardığını da gördü.
NFT projelerinden biri CryptoPunks, rastgele oluşturulmuş piksel tabanlı avatarlar kümesi olarak karşımıza çıkıyor. En nadide, en çok arzu edilen CryptoPunk’lardan bazıları milyonlarca dolara satıldı.
İşte en popüler NFT koleksiyonlarından biri olan CryptoPunks hakkında bilmeniz gerekenler:
CryptoPunk nedir?
Geliştirme stüdyosu Larva Labs tarafından oluşturulan CryptoPunks, Ethereum blok zincirinde NFT’ler olarak belirtilmiş 10.000 görüntüden oluşan bir dizidir. Bir NFT, dijital bir öğenin fiilen sahiplik belgesidir ve bir CryptoPunks NFT’sine sahip olmak, türünün tek örneği bir piksel avatarının tek sahibi olduğunuz anlamına gelir.
Her CryptoPunk, düzinelerce özellik listesinden rastgele oluşturulur, bu da bir dizi tasarım olduğu anlamına gelir: İnsanlar, zombiler, maymunlar ve hatta uzaylılar. Uzaylılar ve zombiler, bugüne kadarki en yüksek satış fiyatlarına sahip en popüler avatarlar arasındadır.
CryptoPunk nereden geldi?
CryptoPunks 2017’de ücretsiz olarak piyasaya sürüldü. Ethereum’un ERC-721 değiştirilemez token olarak Larva Labs’deki iki kişilik ekip ile bir deney olarak yayınlandı.
NFT hacmi önümüzdeki üç yıl içinde kademeli olarak yükseldi, ancak 2020’nin sonlarına ve özellikle 2021’in başlarına kadar, bu dijital koleksiyonlara yönelik talep hızla arttı. CryptoPunk’ların ikincil piyasa değeri tavan yaptı. Milyonlarca dolarlık NFT satışlarına, Christie’s ve Sotheby’s’deki açık artırmalara, Twitter profil resimleri olarak kullanılan çok sayıda CryptoPunks oldu.
CryptoPunks, 24 Ağustos 2021 itibariyle toplam işlem hacminde 870 milyon dolardan fazla olduğunu duyurdu.
CryptoPunk’ı bu kadar özel kılan ne?
CryptoPunks’a olan talebin en büyük güçlerinden biri, en eski NFT projelerinden biri olmaları ve kripto varlık topluluğuyla gerçekten etkileşime giren ilk rastgele oluşturulmuş profil resimleri grubu olmalarıdır. Profil resmi NFT’leri yükselen bir dalga haline geldi. Fore Ape Yat Kulübü için Pudgy Penguins projenin etkisini ve mirasını güçlendirdi. CryptoPunks’ın rapçi Jay-Z ve yatırımcı Gary Vaynerchuk gibi bazı yüksek profilli sahipleri de var.
Bunun da ötesinde, belirli CryptoPunk’ları koleksiyoncular için daha arzu edilir ve değerli kılan belirgin özellikler var. Uzaylı avatarları, rastgele görüntülerin en nadir görüleni ve bu nedenle, uzaylı CryptoPunk’lar bugüne kadar satılan en pahalı NFT’ler arasındadır. Maymun ve zombi tasarımları da talep görüyor.
CryptoPunks nasıl satın alınır?
NFT’ler için ikincil pazar yeri olan OpenSea’de tüm CryptoPunk’ları görüntülemek mümkün olsa da, bunları yalnızca Larva Labs’ın web sitesinden satın alabilirsiniz.
Ethereum kripto varlık cüzdanıyla platforma giriş yapabilirsiniz. MetaMask ve resmi sitesi aracılığıyla, CryptoPunks alışverişi yapabilirsiniz. Larva Labs, listelenen tüm Punk’ları düşükten yükseğe fiyat sırasına göre görmenizi sağlayan kullanışlı bir platformdur.
Bugüne kadar satılan en pahalı CryptoPunk, Haziran 2021’de DraftKings’in en büyük hissedarı Shalom Meckenzie’ye yapılan bir Sotheby müzayedesinde 11.8 milyon dolar değerinde ETH’ye satıldı.
Gelecekte neler bekliyor?
CryptoPunks, ikincil piyasalarda el değiştirmeye devam edecek ve dalgalanmadan önce satın alan yatırımcılar için büyük getiriler sağlayacaklar.
Mevcut taleplerin devam edip etmeyeceğini söylemek pek mümkün olmasa da Punks için giriş fiyatı yükselmeye devam ediyor. Fiyat tabanı 2021 yılının Ağustos ayının başlarında 100.000 dolara ulaştı ve birkaç gün sonra 150.000 doları aştı.
Finansal hizmetler devi Visa, Ağustos 2021’in sonlarında beklenmedik şekilde bir CryptoPunk’ın sahibi oldu. NFT’yi “tarihi bir ticaret eseri” olarak nitelendirdi ve “NFT’lerin perakende, sosyal medya, eğlence, ticaretin geleceğinde önemli bir rol oynayacağını” öne sürdü. Duyurudan hemen sonra, CryptoPunks pazarı, o gün satılan 101 milyon dolardan fazla koleksiyonun NFT’si ile yükselişe geçti.
Larva Labs’ın daha fazla CryptoPunks piyasaya sürmesi pek olası görünmüyor. Şirket, 2021’deki Meebits CryptoPunks ile aynı ruhta yaratılmış bir dizi 20.000 3D voksel avatarı gibi diğer projelere geçmeye başladı.
Bununla birlikte, CryptoPunks çevresinde daha fazla gelişme olabilir. Örneğin, Ağustos 2021’de Larva Labs, mevcut CryptoPunks için tüm çizimleri Ethereum blok zincirine koyduğunu duyurdu. NFT’lerin uzun ömürlü olmasını sağlamak için yapılan bu hareket, CryptoPunks yatırımlarının “dayanıklılığına” katkıda bulunduğunu gösterdi.
Sonunda CryptoPunks’ı beyaz ekranda da görebiliriz. Larva Labs, film, televizyon, video oyunları ve daha fazlasına CryptoPunks’ı getirmeyi düşünürken firmayı temsil etmek için United Talent Agency ile anlaştı. CryptoPunks karikatürleri gelebilir mi? Bekleyip göreceğiz.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.