Yükleniyor...

Fantom (FTM) Nedir?

Fantom (FTM) kullanıcılarına merkezsiz finans (DeFi) hizmetleri sağlayan bir akıllı sözleşme platformu olarak niteleniyor.

Fantom FTM nedir

Fantom (FTM) kullanıcılarına merkezsiz finans (DeFi) hizmetleri sağlayan bir akıllı sözleşme platformu olarak niteleniyor. Platformda kullanılan kripto para ise FTM token’ler. Fantom platformu akıllı sözleşme platformlarında meydana gelen sorunları gidermeyi hedefliyor. Bu sorunların başında işlem hızı, işlem ücreti, ağ sıkışıklığı gibi meseleler yer alıyor. Fantom geliştiricilerine göre ağdaki işlem hızının oldukça yüksek bir seviyeye çıkarılması mümkün. Söz konusu işlem hızının iki saniyenin altında olmasından bahsediliyor. Bu içerik boyunca Fantom platformundan, sunduğu olanak ve avantajlardan bahsediyor olacağız. Ayrıca platformun kripto parası FTM token’lere yönelik çeşitli verilere de bu yazıda yer vereceğiz.

Fantom (FTM), merkezsiz uygulamalar (dApp’ler) ve dijital varlıklar için tasarlandı. Platform merkezi olmayan yapısıyla dikkat çekiyor. Ayrıca Fantom’un aracı kuruluşlara duyulan ihtiyacı kaldıran bir yapısı olduğunu söyleyebiliriz. Başka bir ifadeyle Fantom açık kaynaklı bir akıllı sözleşme platformu. Fantom, Ethereum’a bir alternatif sağlamak için oluşturulmuş birçok blok zinciri ağından biri. Fantom blockchain ana ağının Aralık 2019’da faaliyetlerine başladığını görüyoruz. Ağ mimarisi, istikrarlı bir ölçeklenebilirlik, güvenlik ve merkeziyetsizlik kavramlarını dengeliyor. Bu sayede Fantom birtakım blockchain sorunlarına uygulanabilir çözümler getirmeyi hedefliyor.

Fantom nedir

Ethereum (ETH) ağına alternatif olarak tasarlanmış diğer projeler gibi Fantom da ölçeklenebilirliği hedefine almış. Fantom geliştiricilerine göre platform yüksek ölçeklenebilirlik ve düşük maliyet vadediyor. Fantom’un altyapısı, tüm ağın operasyonel verimliliğini koruyan bir algoritmadan faydalanıyor. Bu algoritmanın adı “Asenkron Byzantine Hata Toleranslı Proof of Stake” (aBFT PoS).  Tüm Fantom ağı birbirine bu konsensüs algoritmasıyla bağlı. aBFT ağ yapısı, hızı en üst düzeye çıkarırken ağ güvenliğini korumak için de iddialı bir tasarıma sahip. Fantom ağının blockchain ana ağına ise Opera adı verilmiş. Yazının devam eden kısımlarında bu yapılara ilişkin de birtakım verilere yer vermeye çalışacağız. Platformun kripto parası olarak tasarlanan FTM token’ler ise kullanıcılarına stake hizmeti veriyor. Bu kripto parayı stake eden kullanıcılar hem ağa katkı sağlıyor hem de bu durumdan gelir elde edebiliyor.

Fantom Ne Zaman Kuruldu?

FTM projesinin arka planında Fantom Vakfı adı verilen bir kuruluş yer alıyor. Kuruluşun Fantom projesine ilişkin ilk çalışmalarının 2018 yılına dek uzandığını görüyoruz. Projenin ana ağı Opera ise 2019 yılında faaliyetlerine başladı. Hatta 2019 yılının son ayı aralık Opera’nın ilk işlemlerini yaptığı aydı. Fantom Vakfı, Güney Koreli bir bilim insanı olarak bilinen Dr. Ahn Byung Ik tarafından kuruldu. Ancak halihazırda platformun CEO’luğunu farklı bir isim, Michael Kong yürütüyor. Fantom projesinin ardında yer alan ekibin blockchain alanında engin tecrübesi bulunan kişilerden meydana geldiği belirtiliyor. Ekip ölçeklenebilirliği, merkeziyetsizliği ve güvenliği ön plana çıkaracak bir platform meydana getirmeyi hedefledi. Görünüşe bakılırsa Fantom ekibi bu hedefine ulaşmayı başardı. Fantom projesinin web sayfasında yer alan verilere göre ekipte uzman mühendisler, araştırmacılar, tasarımcılar ve girişimciler yer alıyor. Fantom çalışanları ise dünyanın dört bir tarafında bulunuyor. Bu durumun kripto paraların merkeziyetsizlik fikriyle birebir örtüştüğünü söyleyebiliriz. Bitcoin (BTC) öncülüğündeki kripto paralar dünyada gerçekleşebilecek tekelleşmelere ve merkezileşmelere karşı bir yapıya sahip.

FTM nedir

Fantom (FTM) Nasıl Çalışır?

Fantom (FTM) platformunun nasıl çalıştığını anlamak adına kullanılan konsensüs algoritmasını incelemek gerekiyor. Bu algoritma sayesinde Fantom platformu merkezsiz finans (DeFi) uygulamalarına benzersiz bir şans veriyor. Fantom aracılığıyla akıllı sözleşmeler nezdinde merkezsiz finans hizmetleri kaliteli bir biçimde gerçekleşecek. Platformun kullandığı mutabakat mekanizmasının adı aBFT olarak geçiyor. Bu teknoloji Fantom platformunun yüksek hızlı, güvenli ve dayanıklı bir yapıya sahip olmasını sağlıyor. Kullanıcılara ise anlık ve düşük masraflı işlem gerçekleştirme imkanının keyfini sürmek düşüyor.

Fantom platformunda şimdiye dek seksenin üzerinde uygulama çalışmaya başlamış. Ağda kullanılan konsensüs algoritmasının Proof of Stake olduğunu görüyoruz. Bu algoritma ağın güvenliğini ve işlevselliğini temin ediyor. Ayrıca aBFT adı verilen teknoloji de Fantom ağına büyük olanaklar veriyor.

FTM Nereden, Nasıl Satın Alınır?

Fantom (FTM) platformunun kripto parası çok sayıda borsa üzerinden kolaylıkla temin edilebilir. Elbette bir kripto parayı satın almanın tek yolu borsalardan geçmiyor. Ancak kullanıcıların kolaylıkla güvenebileceği ve fonlarının güvenliğini temin edebileceği mecralar olarak borsa platformları öne çıkıyor.

Satın alım işlemi çin öncelikle bu borsalardan birinde hesap oluşturmalı ve hesaba giriş yapmalısınız. Giriş yaptıktan sonra hesap cüzdanına bakiye yüklemneiz gerekir. Bakiye yükleme işlemi kredi veya banka kartıyla gerçekleştirilebileceği gibi, banka havalesi ile de yapılabilir. Bakiye yükledikten sonra istenilen miktarda FTM satın alıp sıcak veya soğuk cüzdanda muhafaza edebilirsiniz.

Fantom Hangi Borsalarda Var?

Fantom’un yer aldığı kripto para borsalarından bazıları şunlardır:

  • Binance
  • KuCoin
  • Kraken
  • Bitfinex
  • Bitstamp
  • Gemini
  • SushiSwap
  • Bittrex
  • OKX
  • Gate.io
  • Bybit
  • Huobi
  • Poloniex
  • Binance TR
  • BtcTurk
  • Paribu
  • Bitexen
  • Bitrue
  • Nominex

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


ck x banner
ck youtube banner