Yükleniyor...

Son Zamanlarda Sıklıkla Duyduğumuz Kavram Metaverse Nedir? Ne İşe Yarar?

Pandemiyle birlikte Metaverse platformlarına ilgi arttı.

metaverse

Pandemiyle birlikte Metaverse platformlarına ilgi arttı. Bu platformların çoğu, kripto varlıkları ve NFT’leri kullanan blok zinciri teknolojisi tarafından destekleniyor, merkezi olmayan dijital varlığın oluşturulmasına, sahiplenilmesine ve paraya çevrilmesine izin veriyor.

Meta veri deposu nedir?

İlk kez bilimkurguda kullanılan bir terim olan Metaverse, arazi, binalar, avatarlar ve hatta isimlerin alınıp satılabildiği, genellikle kripto varlıklar kullanılarak paylaşım yapılan sanal dünyayı ifade eder. Bu ortamlarda insanlar arkadaşlarıyla dolaşabilir, binaları ziyaret edebilir, mal ve hizmet satın alabilir, etkinliklere katılabilir.

Karantina döneminde, evden çalışma politikaları, hem iş hem de eğlence için daha fazla insanı çevrimiçi hale getirdiğinden, bu konsept pandemi sırasında popülerlik kazandı. Platform araçlardan, oyunlara ve topluluk alanlarına kadar çok çeşitli sanal gerçeklikleri kapsar.

Meta veri deposu, genel olarak iki farklı platform türüne ayrılabilir.

İlki, NFT’leri ve kripto varlıkları kullanarak blok zinciri tabanlı bir meta veri deposu oluşturmaya odaklanıyor. Decentraland ve The Sandbox gibi platformlar, insanların sanal arazi parselleri satın almalarına ve kendi ortamlarını oluşturmalarına olanak tanır.

İkinci grup, genel olarak, insanların iş için veya eğlence için bir araya gelebileceği sanal dünyalara atıfta bulunmak için meta veriyi kullanır. Facebook Inc., Temmuz ayında meta veri tabanı üzerinde çalışacak bir ürün ekibi oluşturduğunu duyurdu.

Kullanıcıların oyunlarda rekabet edebilecekleri, işbirliği yapabilecekleri ve kendi oyunlarını oluşturabilecekleri oyun platformları Roblox, Fortnite ve Minecraft bu kategoriye giriyor.

Metaverse’de satın alma ve para kazanma

Birçok metaverse platformu, insanların katılması için ücretsizdir, blockchain tabanlı platformlarda sanal varlık satın alan veya ticaret yapan kişilerin kripto varlıkları kullanması gerekir. Platformlarda sanal varlıkları satın almak ve takas etmek için örneğin Decentraland platformunda MANA ve Sandbox platformunda SAND gibi Ethereum tabanlı kripto varlıklar kullanılır.

Decentraland’da kullanıcılar NFT sanat eserlerini takas edebilir veya sanal bir sergi, konsere giriş ücreti alabilirler. Ayrıca, fiyatları son birkaç yılda yükselen arazi ticareti yaparak da para kazanabilirler. Roblox’ta kullanıcılar, oluşturdukları oyunlara erişim için diğer kullanıcılardan ücret alarak para kazanabilirler.

Meta veri deposunun geleceği

Gerçek hayatı gerçek bir meta veri deposunun ne ölçüde mümkün olduğu veya geliştirilmesinin ne kadar süreceği belirsiz.

Blok zincir teknolojisiyle gelişmiş meta veri tabanındaki birçok platform, kullanıcıların tam olarak etkileşime girmesini sağlayacak artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) teknolojisini geliştirmeye devam ediyor.

Muhasebe ve danışmanlık devi PwC, VR ve AR teknolojilerinin küresel ekonomiye 2019’daki 46,5 milyar dolara kıyasla, 2030’a kadar 1,5 trilyon dolarlık bir destek sağlayacağını tahmin ediyor.

Facebook Inc., VR şirketlerine, Alphabet Inc.’e ait Google ve Microsoft Corp. Bulut bilişime büyüme beklentisiyle yatırım yapıyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.