Yükleniyor...

Solana (SOL) Nedir?

Solana, merkezi olmayan ölçeklenebilir uygulamaları barındırmak için tasarlanmış bir blokzincir platformudur.

solana sol coin blokzincir

Solana, merkezi olmayan ölçeklenebilir uygulamaları barındırmak için tasarlanmış bir blokzincir platformudur. 2017 yılında kurulan, şu anda Cenevre merkezli Solana Vakfı tarafından yürütülen açık kaynaklı bir projedir ve blokzincir San Francisco merkezli Solana Labs tarafından oluşturulmuştur. Son dönemlerde büyük bir popülariteye ulaşan Solana (SOL) nedir gelin yakından bakalım.

Solana Nedir?

Solana, merkeziyetsizlikten ödün vermeden yüksek işlem hızlarına ulaşmayı hedefleyen bir kripto bilgi işlem platformudur. Solana Ethereum’da olduğu gibi merkezsiz finans (Decentralized Finance) çözümleri sağlamak için geliştirilmiştir. Solana, blockchain teknolojisi tabanlı, açık kaynak kodlu oldukça işlevsel bir kripto para projesidir ve Solana, “Proof-of-History” konsensüs algoritması da dahil olmak üzere bir dizi yeni yaklaşım kullanır.

Solana’nın yerel kripto para birimi, işlem ücretlerini ödemek ve stake için kullanılan SOL’dur. Ayrıca, sahiplerine gelecekteki yükseltmelerde oy kullanma hakkı tanır.

Son boğa döngüsünün ağustos ayında Solana’nın 30 dolar seviyelerinden 180 doların üzerine yükselmesiyle tüm dünyada bir anda gözler Solana projesine döndü. Özellikle dönemin en büyük trendlerinden biri olan NFT çılgınlığından da güç alan Solana, astronomik fiyat yükselişiyle hem kripto para topluluğunda hem de ana akımda dikkatleri toplamayı başardı.

Ethereum gibi, Solana da kullanıcılarına birçok farklı seçenek sunuyor. Öyle ki Degenerate Apes’ten merkezsiz kripto para borsası Serum’a kadar Solana ekosisteminde birçok farklı alanda proje bulmak mümkün. Solana hızını Proof-of-History konsensüs algoritması da dahil olmak üzere bir dizi yeni teknolojiden alır. Solana saniyede yaklaşık 50.000 işlem gerçekleştirebilir.

Solana ağının hızı sayesinde tıkanıklık ve yüksek işlem ücretleri gibi sorunlar ortaya çıkmıyor. Bu nedenle geliştiriciler, Solana’nın hızı ve düşük işlem ücretleri sayesinde VISA gibi merkezi ödeme işlemcileriyle rekabet edebileceğini düşünüyor.

Solana Kurucuları

Solana’nın kurucuları arasında öne çıkan isim Anatoly Yakovenko‘dur. Solana’nın temelini atan bu ekip, blockchain teknolojisini ölçeklendirmek ve hızlı, düşük maliyetli işlemler sağlayan bir ağ oluşturmak amacıyla projeyi başlattı.

Anatoly Yakovenko: Solana’nın kurucusu ve CEO’su. Eskiden Qualcomm’da çalışmış, sistem mühendisliği ve dağıtık sistemler üzerine uzmanlaşmıştır. Solana’daki zaman dilimi algoritması olan Proof of History (PoH) konseptini geliştiren kişidir.

Greg Fitzgerald: Solana’nın CTO’su ve ortak kurucularından biri. Qualcomm’da mühendis olarak çalışmış olan Fitzgerald, Solana’nın çekirdek yazılım altyapısının oluşturulmasında önemli bir rol oynamıştır.

Raj Gokal: Solana’nın COO’su ve aynı zamanda kurucu ekipte yer alır. Projenin büyüme ve iş operasyonlarını yönlendiren kişidir. Sağlık teknolojileri ve girişimcilik alanında geçmişi olan Gokal, Solana’nın ticari yönünü güçlendirmiştir.

Solana Ne Zaman Piyasaya Çıktı?

Solana projesi ile ilgili ilk çalışmalar 2017 yılında başladı. 2020 yılının Mart ayında Solana Vakfı Cenevre’de resmi olarak faaliyetlerine başladı.

Anatoly Yakovenko daha sonra eski Qualcomm meslektaşı Greg Fitzgerald ile Rust’ta PoH’u “dahili saat” olarak kullanan tek bir blokzincir ağı oluşturmak için bir araya geldi. İkili, Şubat 2018’de ilk dahili test ağını (demo ağı) ve projenin whitepaper’ının resmi sürümünü yayınladı. Bir başka eski Qualcomm çalışanı olan Stephen Akridge, imza doğrulamasının grafik işlemcilere yüklenmesinin işlem hacmini (yani ölçeklenebilirliği) daha da artırabileceğini öne sürdü. Anatoly, sonunda Solana Labs olacak şirketi kurmak için Greg ve Stephen’ı ve diğer üç kişiyi işe aldı. Kurucu ekip, Qualcomm gazilerine ek olarak eski Apple mühendislerini içeriyordu. Başlangıçta projeyi Loom olarak adlandırdılar, ancak daha sonra Ethereum Layer-2 ölçekleme çözümü Loom Network ile karıştırılmaması için Solana olarak yeniden adlandırdılar.

SOL Coin Kısa Tarihi

Solana’nın kökeni, kurucusu Anatoly Yakovenko’nun, Proof of History (PoH) adı verilen dağıtılmış sistemler için yeni bir zaman işleyişi tekniğini detaylandıran bir whitepaper taslağı yayınladığı 2017’nin sonlarına kadar uzanıyor. Bitcoin ve Etheruem gibi blockchain’lerde, ölçeklenebilirliği sınırlandıran şeylerden biri de fikir birliğine varmak için gereken süredir. Anatoly, yeni Proof-of- History tekniğininin blockchain’ler için işlemlerin işlenmesi sürecini otomatikleştirebileceğine ve bu sayede kripto para ağlarının bu süreçte yeteneklerinin çok daha ötesinde ölçeklenmesini mümkün olabileceğini düşünüyordu.

Solana Labs, 2018’in ikinci çeyreğinde yeni kripto ağını kurmak için fon toplamaya başladı. 2018 Nisan ile Temmuz 2019 arasında, ekip çeşitli özel token satışlarında 20 milyon doların biraz üzerinde para topladı. Satışları Temmuz 2019’un sonlarında ise A Serisi yatırım turunu duyurdular. Kaynak yaratma çabası, Solana’nın üçüncü çeyrekte Tour de SOL adlı halka açık teşvikli test ağını duyurmadan önce test ağı çalışmalarına paralel gerçekleşti. Tour de SOL’un ilk aşaması Şubat 2020’de yayına girdi ve bugün Solana’nın Mainnet Beta sürümüyle birlikte çalışmaya devam ediyor.

Solana, CoinList platformu üzerinde gerçekleştirilen halka açık ön satışta 1,76 milyon dolar topladıktan kısa bir süre sonra, Mart 2020’de Mainnet Beta’ya başladı.

Şu anda, Solana Labs, Solana ağına temel bir katkıda bulunmaya devam ederken, Solana Vakfı, devam eden geliştirme ve topluluk oluşturma çabalarını finanse etmeye yardımcı oluyor.

solana sol piyasa degeri bakimindan 7 sirada

Solana Coin Projesi Ne Vaat Ediyor?

Solana’nın son dönemde bu denli revaçta olmasının nedenlerinden biri de Ethereum’a kıyasla daha hızlı ve ucuz işlem ücretlerine sahip olmasıdır. Solana’nın akıllı sözleşme teknolojisinin çok yönlülüğü ve geniş çapta benimsenmesi onu 2021 yazının en popüler projesi haline getirdi.

Şu anda halihazırda saniyede 15 işlemi destekleyen ve gas ücreti zaman zaman 100 doların üzerine yükselen Ethereum, ölçeklenebilirlik konusunda ciddi problemlere sahip. Bu sorunların büyük bir kısmına çözüm getiren Solana bu nedenle Ethereum Killer olarak adlandırılıyor.

Ancak halihazırda piyasada Ethereum Killer olarak adlandırılan birçok proje var ve hepsi daha hızlı ve daha ucuz işlem ücretleri vadediyor. Peki bu noktada Solana’yı benzersiz kılan ne?

Solana kurucusu Anatoly Yakovenko, Solana’nın 2021 yılına damga vurmasının “8 önemli yeniliğin” sonucu olduğunu iddia ediyor. Bunlar arasında Solana’nın Proof-of- Stake ve zaman damgası konusundaki çalışmaları önemli teknolojik başarılar olarak kabul ediliyor.

Solana, blockchain’deki işlemlerini güvenilir ve değişmez kılan fikir birliği sürecini hızlandırmanın bir yolunu bulmuş görünüyor. Bu, işlemleri doğrulayan node’ların işlerini daha hızlı bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlayan “Proof-of-History” adı verilen bir konsensüs algoritmasına dayanır.

Pratikte bu yeni sistem, Solana’nın blockchain’ine Ethereum, Bitcoin, Polkadot, Algorand ve Cosmos’un toplamından daha fazla işlem bloğu eklemiş olduğu anlamına geliyor. Bu arada, Solana’nın hızlı ve güvenli bir blokzincir vaadi, yeni başlayan proje için çeşitli uygulamalarla sonuçlandı.

Solana Coin Nereden Alınır ve Satılır?

Solana satın almak için popüler kripto para borsalarını ve merkezsiz borsaları kullanabilirsiniz. Solana satın almak için kullanabileceğiniz popüler kripto para borsaları şu şekilde:

  • Paribu
  • Binance
  • Coinbase
  • FTX Pro
  • Bitfinex
  • Bithumb
  • Gate.io

Bununla birlikte Raydium, Serum gibi merkezsiz kripto para borsalarından da Solana (SOL) satın almak mümkün.

Solana (SOL) Tabanlı Popüler Projeler

Solana tabanlı popüler projelere örnek olarak şunlar gösterilebilir:

  • Raydium
  • Serum
  • Bonfida
  • Saber
  • Orca
  • Mango Markets
  • Oxygen
  • Phantom Wallet
  • Star Atlas
  • Synthetify

Şimdiden ekosisteminde Raydium, Serum, Bonfida, Orca, Mango Markets gibi birçok projeyi barındıran Solana (SOL) coin’in geleceği oldukça parlak görünüyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


ck x banner
ck youtube banner