Yükleniyor...

Soğuk Cüzdan Nedir? Soğuk Cüzdan Nasıl Alınır?

Soğuk cüzdan, satın alınan kripto varlıkları saklamak için kullanılan çevrimdışı cüzdanlardır.

soğuk cüzdan

Soğuk cüzdan, satın alınan kripto varlıkları saklamak için kullanılan çevrimdışı cüzdanlardır. Genelde internet ile ilişkisi olmayan bu cüzdanlar, USB bellek benzeri fiziki donanımlardır. Sıcak cüzdana göre daha güvenilir görülmektedirler.

Soğuk Cüzdan (Ledger) Nedir?

Ledger ismiyle de bilinen soğuk cüzdan, internete bağlı olmadığı için daha yüksek bir güvenlik sunan cüzdanlara verilen isimdir. Bu cüzdanlar kullanıcının kişisel adresini ve özel anahtarını saklar ve bilgisayardaki uyumlu yazılımla birlikte çalışır.

Bunun yanı sıra, işlemleri çevrimdışı bir ortamda özel anahtarlarla imzalayarak güvenliği artırır. Çevrimiçi başlatılan herhangi bir işlem, USB, CD, sabit sürücü, kağıt veya bilgisayar gibi bir cihazda tutulan çevrimdışı bir cüzdana geçici olarak aktarılır ve daha sonra çevrimiçi ağa iletilmeden önce dijital olarak imzalanır. Özel anahtar, imzalama işlemi sırasında çevrimiçi olarak bağlanan bir sunucu ile temasa geçmediğinden, çevrimiçi bir bilgisayar korsanı işlemle karşılaşsa bile bunun için kullanılan özel anahtara erişemez. Bu ek güvenlik karşılığında, bir soğuk depolama cihazına ve cihazdan aktarım işlemi, sıcak bir cüzdan işleminden biraz daha karmaşıktır.

Varlıklarınızı çevrimdışına taşımak, bilgisayar korsanlığı ve dijital saldırılara karşı korunmanıza yardımcı olur, ancak aynı zamanda varlıklarınızı kaybetme riskini de göz önüne almanız gerekir. Bu depolama biçiminin yedeği yoktur; cüzdanınızı kaybederseniz, yatırımlarınıza erişiminizi de kaybedersiniz. Ayrıca modeline göre ise dışarıdan biri fiziksel olarak verilerinize ulaşabilir ancak bunun olma olasılığı çok düşüktür.

soguk cuzdan

Soğuk Cüzdan Türleri

Kripto para yatırımcılarının kullanabileceği birkaç soğuk cüzdan çeşidi mevcuttur. Sıcak cüzdana göre daha güvenilir olarak nitelendirilen soğuk cüzdanlar kendi içerisinde kağıt cüzdan, donanım cüzdan ve fiziksel Bitcoin olmak üzere üçe ayrılır.

Kağıt Cüzdan

Kağıt cüzdan, açık ve anahtarlarınızın yazılı olduğu basılı belgedir. Genellikle anahtar QR kod ile belirtilir. İnternet üzerinden çalınma riski taşımasa da bu belgeyi iyi bir şekilde muhafaza etmeniz gerekir. Çünkü belgeyi kaybetmeniz, çaldırmanız ya da hasar görmesi durumunda hesabınıza erişemezsiniz. Kusurları nedeniyle kağıt cüzdan kullanımı artık tehlikeli kabul edilmektedir. Bu türün en büyük kusurlarının başında, içerisinde bulunan kripto paranın bir kısmını değil de sadece hepsini gönderebiliyor olması gelmektedir.

Donanım Cüzdan

Donanım cüzdan, özel anahtarlı güvenli bir şekilde saklamaya yarayan cihazları ifade eder. Kripto varlıklarınıza ulaşmayı sağlayan özel anahtarlarınızı çevrimdışı, şifreli çiplerde saklar.

Donanım cüzdanınıza erişebilmek için, üzerinde yer alan alana pin kodunuzu girmeniz gerekir. Eğer pin kodunuzu unutursanız, cihazınızı sıfırlamanız gerekir. Bunun için de kurulum aşamasında belirlediğiniz anahtar kelime grubunu girmeniz gerekir. Özel anahtarların cihazdan ayrılmamasını sağlayan donanım cüzdanları çevrimdışı oldukları için başka bir cihazla kullanılmak zorundadır. Donanım cüzdanlar, yüksek güvenlikli yapıları sayesinde bilgisayar ve telefonlardan virüs kapmaz, özel anahtarları sızdırmaz.

Fiziksel Bitcoin

Fiziksel Bitcoin, bozuk para görünümünde ve içine para yüklenebilen soğuk cüzdan türüdür. Fiziksel Bitcoin cüzdanının kullanım amacı, çevrimdışı alışverişlerde kullanım kolaylığı olsa da son zamanlarda koleksiyonerler arasında da oldukça popülerdir.

Soğuk Cüzdan Nasıl Alınır?

Soğuk cüzdan almak için genellikle güvenilir e-ticaret sitelerinden sipariş verilir. Donanım cüzdanlar USB bellek gibi formda olup, internetten sipariş edilebilir. Fiziksel bir ledger aldıysanız yanında gelen kullanım talimatlarını izleyerek size verilen anahtar çifti ile fiziksel soğuk cüzdanınıza kripto para yatırabilirsiniz. Bu tür fiziksel kripto soğuk cüzdanlarına bazen bilgisayardan yazılım yüklemek gerekebilir. Kağıt formunda soğuk cüzdanlar ise aracı web sitelerinden alınabilir. Bitcoin Paper Wallets buna örnek gösterilebilir. Daha sonra, alınan sayfanın HTML dosyası olarak bilgisayara kaydedilir ve internet bağlantısı kesilir. Dosya açıldığında direktifler takip edilerek bir Bitcoin adresi oluşturulur. Anahtar ve QR kodları alındıktan sonra sayfanın çıktısı kağıt cüzdana yazdırılabilir.

Soğuk Cüzdan Fiyatları

İnternet üzerinden satın alınabilen kripto soğuk cüzdan fiyatları ortalama 500 Türk lirasından başlamaktadır. 2 bin ila 3 bin TL aralığında satışa sunulan ledger’ların yanı sıra fiyatı daha yüksek olanlar da mevcuttur. Ancak soğuk cüzdan ortalama güncel fiyatı bin ile 2 bin Türk lirası civarıdır.

ledger

Soğuk Cüzdan (Ledger) Nasıl Kullanılır?

Ledger oluşturma işlemi için ilk adım, çevrimdışı bir Bitcoin adresi yaratmaktır. Bu adres, çevrimdışı olarak oluşturulan bir anahtar çiftine sahip olacaktır. Bu anahtar çifti bir e-posta adresi ve buna karşılık gelen parola olarak düşünülebilir. Maksimum düzeyde güvenlik sağlamak için bu anahtar çiftinin asla internete maruz kalmaması önemlidir.

Ledger kurmak oldukça basittir ve çok az teknik bilgi gerektirir. Zor olan kısım şu ki soğuk cüzdanınızın anahtarlarını internete hiç dokunmadığından emin olmak için;

  • Anahtarları oluşturan web sayfasını kaydetmeniz,
  • Cihazınızın internet bağlantısını kesmeniz,
  • Kayıtlı web sayfasını bilgisayarınızda açmanız gerekir.

Bu adresleri çevrimdışı olarak yaratan birçok açık tabanlı uygulama mevcuttur. Bu uygulamalardan biri ile anahtar çiftinizi oluşturduktan sonra o adrese Bitcoin göndermeye başlayabilirsiniz. Ancak unutmayın, o adresteki kripto paralarınızı harcamak için hala bir çevrimiçi kripto para borsası veya benzeri bir servis kullanmanız gerekecektir.

Soğuk Cüzdan Çalınırsa/Kaybolursa Ne Olur?

Cüzdanınızın çalınması durumunda eğer çalan kişi şifrenize sahip değilse coin’lerinize ulaşma şansı son derece azdır. Cüzdanınızın kaybolması durumunda ise oluştururken elde ettiğiniz kurtarma verileri ile sonradan coin’lerinize tekrar ulaşma şansınız bulunmaktadır. Ancak kurtarma verisini akılda tutmak kolay değildir. Çünkü 24 ya da 12 kelimelik bir dizi şeklinde oluşturulmaktadır. Eğer bu kelimelerin biri ya da birkaçı yanlış kaydedilirse kripto para varlıklara erişim tamamen kaybolmaktadır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.