Silvergate Bank iflas iddiası haberleri üzerine kullanıcılar tarafından araştırılmaya başladı. Kripto banka kuruluşu olan Silvergate; kripto para borsalarının, kurumların ve müşterilerin ABD doları ve Euro gibi fiat para birimlerini takas etmelerine olanak tanır. Bankanın, bu tür bir ödeme sistemi geliştiren ilk düzenlemeye tabi banka olduğu düşünülmektedir.
Silvergate Nedir?
Silvergate Bank, bir kripto banka kuruluşudur. 1988’de bir tasarruf ve kredi derneği olarak ortaklaşa kurulmuştur. 1996’da Silvergate şirketi yeniden sermayelendirilmiş ve Dennis Frank ile Derek J. Eisele tarafından bir banka olarak yeniden düzenlenmiştir. Ancak başlangıçta oldukça küçük kalmış ve sadece 3 şubeye sahip olmuştur.
2013 yılında, CEO Alan Lane şahsen Bitcoin’e yatırım yapmış ve böylece Silvergate, kripto para müşterilerine hizmet vermeye başlamak için bir girişim başlatmıştır. Bu olaydan sonra banka hızla büyümüştür. 2017 yılına kadar 1,9 milyar dolarlık varlığa ve 250 müşteriye ulaşmıştır. Şirket, Kasım 2019’da 13 dolarlık bir hisse fiyatıyla halka açılmıştır. Kasım 2021’de fiyat yükselişe geçmiştir. O zamanki kripto para birimi balonu nedeniyle yüzde bin 580 artarak 219 dolara yükselmiştir.
Silvergate Nasıl Çalışır?
Banka, “Silvergate Exchange Network” (SEN) adı verilen gerçek zamanlı bir ödeme sistemi işletir ve bu sistem, kripto para borsalarının, kurumların, müşterilerin ABD doları ve Euro gibi fiat para birimlerini takas etmelerini sağlar. Silvergate’in bu tür bir ödeme sistemi geliştiren ilk düzenlemeye tabi banka olduğu düşünülmektedir. 2022’nin üçüncü çeyreğine kadar, tüm büyük kripto para borsaları ve binden fazla kurumsal yatırımcı da dahil olmak üzere bin 677 SEN müşterisinden 12 milyar dolarlık mevduata sahiptir.
2021’de Silvergate kendi ABD doları sabit para birimini piyasaya sürmeye başlamıştır. Ocak 2022’de banka, buna yardımcı olmak için Meta’nın Diem teknolojisini yaklaşık 200 milyon dolara satın almıştır.
Silvergate İflas mı Etti?
2022’nin sonlarında -kripto para birimi fiyatlarındaki düşüşün ve FTX gibi birçok kripto para borsası ile planın çöküşünün ardından- mevduat kaybı ve SEN kaldıracından kaynaklanan kredi riskinin yanı sıra Silvergate’in potansiyel etkileri nedeniyle banka üzerindeki rolü hakkında endişeler dile getirilmiştir.
Silvergate’in hisse fiyatı Kasım 2021’deki tüm zamanların en yüksek seviyesinden yüzde 89 düşerek 25 dolara ve mevduatı 9,8 milyar dolara düşmüştür. Senatörler Elizabeth Warren, Roger Marshall ve John Kennedy, Aralık 2022’de bankanın FTX ile ilişkisini açıklamasını istemiştir. Aralık 2022’de Silvergate’teki mevduatlar 3,8 milyar dolara düşmüştür.
Bloomberg’de yer alan habere göre, Silvergate’in olumsuz koşulların ve düşen hisselerin ardından iflas etmek üzere olduğu iddia edildi. Bloomberg’in bu iddiası, piyasalar üzerindeki olumsuz havadan yola çıkarak varılmış bir sonuç oldu.
Bankacılık kuruluşunda böyle bir durumun ortaya çıkması, yaklaşık 400 milyon dolarlık bir fonun da boşta kalmasına yol açtı. Bu haberlerin ardından fonlar, yeni bir kripto bankası aramaya başladı.
Haberlerin bomba etkisi yaratmasıyla, stablecoin’lere yönelimlerde de ciddi bir artış gözlemlendi. Yüz milyonlarca varlık, stablecoin’ler üzerinde tutulmaya başlandı.
Matrixport araştırma başkanı Markus Thielen, “kripto şirketlerinin parayı hareket ettirmek için kripto raylarını kullandığının bir işareti olarak stablecoin aktivitesinde bir artış gördük.” ifadelerini kullandı.
Silvergate Bank Kurucusu Kimdir?
Şu anda Silvergate kurucusu CEO Alan Lane ve başkan Ben Reynolds’tur ancak Bay Eisele liderlik ekibinde baş kredi yetkilisi olarak kalmaya devam etmektedir. Silvergate çoğunlukla kripto para birimi işlemleriyle ilgilenen Kaliforniya çıkışlı bir bankadır.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.