ROC İndikatörü, mevcut fiyat ile belirli sayıda dönem önceki fiyat arasındaki yüzde değişimini ölçen momentum tabanlı bir teknik göstergedir.
ROC İndikatörü, fiyat değişiklikleri yukarı yönde ise gösterge yukarı doğru pozitif bölgeye, fiyat değişiklikleri aşağı yönde ise negatif bölgeye hareket ederek sıfıra karşı çizilir.
Gösterge, sapmaları, aşırı alım ve aşırı satım koşullarını ve merkez çizgisi geçişlerini tespit etmek için kullanılabilir.
ROC İndikatörü Nedir?
Basitçe Momentum olarak da adlandırılan ROC indikatörü, saf bir momentum osilatörüdür. ROC hesaplaması, mevcut fiyatı “n” dönem önceki fiyatla karşılaştırır. Grafik, Değişim Hızı pozitiften negatife doğru hareket ederken sıfır çizgisinin üstünde ve altında dalgalanan bir osilatör oluşturur. Diğer momentum göstergeleri gibi, ROC de piyasa koşullarına göre ayarlanabilen aşırı alım ve satım bölgelerine sahiptir. Bir menkul kıymetin aşırı satılabileceğini/aşırı alınabileceğini ve uzun bir süre boyunca aşırı satılabileceğini/aşırı alınabileceğini unutmayın.
ROC İndikatörü Kullanımı – Nasıl Çalışır?
ROC’yi hesaplamanın ana adımı “n” değerini seçmektir. Kısa vadeli tüccarlar, dokuz gibi küçük bir n değeri seçebilir. Daha uzun vadeli yatırımcılar 200 gibi bir değer seçebilirler. n değeri, mevcut fiyatın kaç dönem öncesi ile karşılaştırıldığını gösterir. Daha küçük değerler, ROC’nin fiyat değişikliklerine daha hızlı tepki verdiğini görecektir, ancak bu aynı zamanda daha fazla yanlış sinyal anlamına da gelebilir. Daha büyük bir değer, ROC’nin daha yavaş tepki vereceği anlamına gelir, ancak sinyaller ortaya çıktıklarında daha anlamlı olabilir.
- Bir n değeri seçin. 12, 25 veya 200 gibi herhangi bir şey olabilir. Kısa vadeli tüccarlar genellikle daha küçük bir sayı kullanır, uzun vadeli yatırımcılar ise daha büyük bir sayı kullanır.
- En son dönemin kapanış fiyatını bulun
- n dönem öncesine ait dönemin kapanış fiyatını bulun.
- İkinci ve üçüncü adımdaki fiyatları ROC formülüne ekleyin.
- Her dönem sona erdiğinde yeni ROC değerini hesaplayın.
ROC İndikatörü Formülü
ROC, n dönem önceki bir önceki kapanış fiyatına göre mevcut fiyat arasındaki yüzde değişimdir.
ROC = [(Bugünün Kapanış Fiyatı – n dönem önceki Kapanış Fiyatı) / n dönem önceki Kapanış Fiyatı] x 100
ROC İndikatörü Yorumlama
Fiyat Değişim Oranı (ROC), fiyat momentumunun gücünü değişim oranıyla ölçtüğü için bir momentum veya hız göstergesi olarak sınıflandırılır.
Çoğu momentum osilatörü gibi, ROC, fiyat tablosunun altında ayrı bir pencerede bir grafikte görünür. ROC, pozitif ve negatif değerleri ayıran bir sıfır çizgisine karşı çizilir. Pozitif değerler yukarı alım baskısını veya momentumu gösterirken, sıfırın altındaki negatif değerler satış baskısını veya aşağı doğru momentumu gösterir. Herhangi bir yönde, pozitif veya negatif artan değerler, artan momentumu gösterir ve sıfıra doğru geri hareketler, azalan momentumu gösterir.
Trend değişikliklerini belirtmek için sıfır hat geçişleri kullanılabilir. Kullanılan n değerine bağlı olarak, bu sinyal bir trend değişikliğinde erken (küçük n değeri) veya bir trend değişikliğinde çok geç (daha büyük n değeri) gelebilir. ROC, özellikle sıfır çizgisi çevresinde kamçılara eğilimlidir. Bu nedenle, bu sinyal genellikle alım satım amacıyla kullanılmaz, bunun yerine tüccarları bir trend değişikliğinin devam edebileceği konusunda uyarmak için kullanılır.
Aşırı alım ve aşırı satım seviyeleri de kullanılır. Bu seviyeler sabit değildir, ancak işlem gören varlığa göre değişir. Traderlar, geçmişte hangi ROC değerlerinin fiyat tersine çevrilmesine yol açtığını görmek isterler. Genellikle traderlar, fiyatın bir miktar düzenlilikle tersine döndüğü hem pozitif hem de negatif değerler bulacaklardır. ROC tekrar bu aşırı okumalara ulaştığında, tüccarlar yüksek alarmda olacak ve ROC sinyalini doğrulamak için fiyatın tersine dönmesini izleyecek. ROC sinyali yerindeyken ve fiyat ROC sinyalini doğrulamak için tersine dönerken, bir takas düşünülebilir.
ROC, olası bir trend değişikliğine işaret eden bir sapma göstergesi olarak da yaygın olarak kullanılır. Iraksama , bir hisse senedinin veya başka bir varlığın fiyatı bir yönde hareket ederken, ROC’si ters yönde hareket ettiğinde meydana gelir. Örneğin, ROC kademeli olarak düşerken bir hisse senedinin fiyatı belirli bir süre boyunca yükseliyorsa, ROC fiyattan düşüş eğilimi gösteriyor ve bu da aşağı yönde olası bir eğilim değişikliğine işaret ediyor. Aynı konsept, fiyat düşüyor ve ROC yükseliyorsa geçerlidir. Bu, yukarı yönlü bir fiyat hareketi sinyali verebilir. Bir sapma uzun sürebileceğinden ve her zaman fiyatın tersine çevrilmesine neden olmayacağından, sapma kötü bilinen bir zamanlama sinyalidir.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.