Ren (REN) farklı blockchain platformları arasında uyumluluğu ve likiditeyi sağlayan açık kaynaklı bir sistem olarak tanımlanabilir. Bu platform sayesinde herhangi bir blockchain ağından farklı bir blockchain ağına değer aktarımı yapabilmek mümkün hale gelecek. Ren sanal makinesi sayesinde bir akıllı sözleşme aracılığıyla kullanıcıların bu hizmetten faydalanabilmesine olanak veriliyor. Platform, sanal bilgisayarlardan oluşan güvenli bir ağ şeklinde ifade ediliyor. Bu platform aracılığıyla merkezsiz uygulamalar (dApps) birbirleriyle uyumlu bir şekilde çalışabiliyor. Ayrıca farklı zincirler arasında kredi çekme, alım satım yapma ya da teminatlandırma gibi birçok işlem yapılabiliyor.
Ren platformu, farklı blok zincirlerinin uyumlu bir şekilde çalışabilmesine imkan veriyor. Kullanıcılarına çeşitli teşvik programları da uygulayan Ren ağı küresel ölçekte kullanıcı kitlesi oluşturmayı hedefledi. Bu yenilikçi yazılım sayesinde farklı blockchain ağlarının artık uyumlu bir şekilde çalışması mümkün olacak. Platformu daha iyi anlayabilmek adına bir örnekten faydalanalım. Diyelim ki kullanıcılar akıllı bir sözleşme ile bitcoinleri (veya diğer varlıkları) kilitlemiş olsunlar. Kullanıcılar bunun karşılığında Ethereum blok zincirinde eter eşdeğeri varlıklara sahip olabilir. Böylece bu kullanıcılar Bitcoin’lerini satmak ya da varlıklarını blok zincirleri arasında transfer etmek zorunda kalmıyor. Bu kullanıcılar Ethereum’un merkezsiz finans (DeFi) ürünlerine erişmek için yalnızca Ren’i kullanıyorlar.

Ethereum token’larını kullanarak bir kullanıcının Compound ya da Aave gibi kripto para platformlarına erişebildiğini görüyoruz. Bu platformların kripto para merkezli kredi hizmetleri sağladığı biliniyor. Böylece kullanıcılar Ethereum (ETH) ağının sunduğu merkezsiz (DeFi) hizmetlerine kolaylıkla ulaşabiliyor. Normal şartlar altında bu iki platformun birbiriyle uyumlu çalışması mümkün görünmüyor. Kullanıcıların Ren ekosisteminde BTC’lerini kilitleyerek bu hizmetlerden faydalanması kripto para piyasası için iyi bir hizmet şeklinde yorumlanabilir. Ren kullanıcıları kilitledikleri fonları REN token’ler aracılığıyla yeniden kullanabilir. REN token’ler ağdaki node’lara ödemelerin yapıldığı ve ekosistemdeki her işlem için kullanılan kripto paralar olarak biliniyor.
Ren projesi ne zaman başlatıldı?
Ren projesi Taiyang Zhang ve Loong Wang adlı iki yazılım geliştiricisi tarafından 2017 yılında başlatıldı. Projenin orijinal ismi Republic Protocol olarak biliniyordu. Ancak çeşitli nedenlerden ötürü bu isim zamanla REN halini aldı. Yeniden markalaşma süreci 2019 yılında gerçekleşti. REN projesi kapsamında 2018 yılı içerisinde bir özel satış etkinliği gerçekleştirildi. Bu etkinlik neticesinde yatırımcılardan toplamda 28,9 milyon değerinde ETH toplandı. Bu satışa kripto para alanında ismi duyulmuş büyük yatırım şirketlerinin de dahil olduğunu görüyoruz. Bu şirketlere örnek vermek gerekirse Polychain Capital ve FBG Capital isimli firmalar belirtilebilir.

Bu gizli token satışına ekosistemdeki herkesin katılmasına izin verilmemişti. Bu yüzden bu durumun adil olmadığı düşünen Ren ekibi halka açık bir ilk halka arz (ICO) daha düzenledi. Bu etkinlikte token’lerin %8,6’sı dolaşıma dahil edildi. Sonuç olarak ise 4,8 milyon değerinde ETH toplandı. Çeşitli satışlar sonucunda token’lerin %65,2’si kullanıcılara satıldı ve toplamda 30 milyon doların üzerinde fon geliri sağlandı. Kalan token’lerin ise ekibe ve proje danışmanlarına tahsis edildiği belirtiliyor. Bu kısım ise tüm arzın %19,9’luk bir kısmına karşılık geliyor. Token’lerin %5’lik bir kesimi ise projenin gelişimi için harcanmak üzere ayrıldı. Projenin ardındaki şirketin ise toplam tedariğinin %9’una sahip olduğunu görüyoruz.
Ren nasıl çalışır?
Ren platformu kullanıcılarına hizmet verebilmek adına bir tür sanal makineden faydalanıyor. Bu makine sayesinde akıllı sözleşme kodu Ren ağına yerleştiriliyor. Bildiğiniz gibi sanal makineler fiziksel bilgisayarların bir benzeri olarak işlev gösterir. Ağda gerekli hesaplamaları ve dağıtımlı yapıyı bu sanal makine gerçekleştiriyor. Ren’in sanal makinesi zkSnark adlı kriptografi tekniğinden yararlanıyor. Bu sayede işlemlerin güvenliği ve gizliliği temin ediliyor. Zcash tarafından popüler hale getirilen zkSnark (zero knowledge snark) node’lar arasındaki koordinasyonu temin ediyor. Ren ekosisteminde yer alan darknode’lar ve RenBridge adlı yapılar da ağın diğer bileşenlerini oluşturuyor. 2020 yılında platformun sanal makinesi faaliyetlerine başladığından beri toplamda 1,2 milyar dolar değerinde varlık Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH) ve Zcash (ZEC) Ethereum (ETH) cinsine çevrilmiş.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.