Bu yazımızda önümüzdeki yıllara damga vurabilecek kripto para birimlerini inceleyeceğiz. Önde gelen uzmanların yatırım tavsiyeleri 2021 altcoin tahminleri ve öngörüleri, kripto paralar neden düşüyor ve altcoin’ler ne zaman yükselir, yükselmesi beklenen coinler ve altcoin grafikleri… Bu yazımızda 2021 ve sonraki yıllara damga vurması olası kripto para projelerini
Polkadot
Polkadot, diğer blok zincirler arasında birlikte çalışabilirlik sağlamayı amaçlayan benzersiz bir kripto para birimidir ve Proof-of-Stake konsensüs algoritmasını kullanır. Polkadot’un protokolü diğer kripto para ağlarının tek bir çatı altında birlikte çalışmasına olanak sağlamak için blockchain’lerin yanı sıra oracle’ları da birbirine bağlamak için tasarlanmıştır.
Polkadot’un temel bileşeni, çeşitli ağların birlikte çalışabilirliğini sağlayan röle zinciridir. Ayrıca, belirli kullanım durumları için kendi yerel belirteçleriyle “parachain’lere” veya paralel blok zincirlerine izin verir. Polkadot’un Ethereum’dan farkı, geliştiricilerin Polkadot üzerinde yalnızca merkezsiz uygulamalar oluşturmak yerine, Polkadot zincirinin halihazırda sahip olduğu güvenliği kullanırken kendi blok zincirlerini oluşturabilmeleridir.
Ethereum ile geliştiriciler yeni blockchain ağları oluşturabilir, ancak yeni ve daha küçük projeleri saldırıya açık bırakabilecek kendi güvenlik önlemlerini oluşturmaları gerekir, çünkü bir blockchain’de ne kadar büyükse, o kadar fazla güvenliğe sahiptir. Polkadot’taki bu kavram, paylaşılan güvenlik modeli olarak bilinir. Polkadot, Ethereum projesinin geleceği hakkında farklı görüşleri olan Ethereum kurucu ortağı ve Gavin Wood tarafından geliştirildi. Gavin Wood aynı zamanda Solidity programlama dilinin de geliştiricisidir.
2021 yılının Eylül ayı itibariyle itibariyle Polkadot 20 milyon dolarlık piyasa değerine sahip ve 33 dolardan işlem görüyor.
Chainlink
Chainlink, Ethereum’dakiler gibi akıllı sözleşmeler ile dış dünyadaki veriler arasındaki boşluğu dolduran merkezsiz bir oracle ağıdır. Blockchain ağları kendilerini, dış uygulamalara güvenilir bir şekilde bağlanma yeteneğine sahip değil. İşte bu noktada Chainlink’in merkezsiz oracle’ları, akıllı sözleşmelerin dış verilerle iletişim kurmasına olanak sağlar, böylece sözleşmelerle dış dünyadaki köprü kolaylıkla kurulabilir.
LINK madenciliği halka açık bir süreç değil, Chainlink ekibi madencilik sürecini yürütüyor ve ürettikleri coin’leri piyasaya sürüyor.
Chainlink, Steve Ellis ve Sergey Nazarov tarafından bir ERC-20 token’ı olarak geliştirildi. 2017 yılının Eylül ayında ICO’sunu gerçekleştiren Chainlik toplamda 1 milyar LINK token satışı gerçekleştirerek 32 milyon dolar toplamayı başarmıştı.
Kripto para topluluğundaki en yüksek potansiyelli projelerden biri olarak gösterilen Chainlink’in 2021 yılının Eylül ayı itibariyle piyasa değeri 13.5 milyar dolar ve bir LINK 30,27 dolardan işlem görüyor.
“Projeleriyle Dikkat Çeken En Sağlam 10 Altcoin” makalemizde yer verdiğimiz Chainlink, başka bir deyişle altın arayanlara kürek satıyor ve bu nedenle listemizde yer almayı hak ediyor.
Chainlink halihazırda Coinbase, Binance, Huobi, FTX, Kraken, KuCoin gibi birçok kripto para borsasında işlem görüyor.
Polygon (MATIC)
Kripto para piyasasında Polygon (MATIC) gibi ölçeklendirme çözümlerine duyulan ihtiyaç giderek artıyor.
Ethereum, merkeziyetsizlik ve güvenlik söz konusu olduğunda tüm blockchain’lerin kralıdır. Bu konuda hiçbir tereddüt yok. Ancak, pahalı gas ücretleri (işlem komisyonları) ve ağ tıkanıklığı nedeniyle kullanılabilirlik söz konusu olduğunda Ethereum’un büyük sorunları var.
Gerçek şu ki, çoğu kullanıcı Ethereum ağında işlem gerçekleştirmek için devasa işlem ücretleri ödeyemez veya ödemek istemez. Bu nedenle kripto para topluluğu Polygon gibi ölçeklenebilirlik çözümleri konusunda oldukça iyimser.
Bu nedenle, örneğin Aurelius Finance gibi protokollerle etkileşim kurmak adına milyarlarca dolarlık kripto varlığın Polygon Network’e geçtiğini gördük. Bu nedenle analistler hem Ethereum’un hem de kripto para ekosisteminin bir bütün olarak büyümeye devam edeceğini ve MATIC’in de bu süreçte piyasadaki yerini sağlamlaştıracağını düşünüyor.
Eski adıyla Matic Network olarak bilinen Polygon, Ethereum uyumlu blockchain’ler oluşturmak için birlikte çalışabilirlik ve ölçeklendirme çerçevesi sunuyor.
Yeni stratejinin bir parçası olarak proje, danışman olarak Hudson Jameson, Ryan Sean Adams, Anthony Sassano ve John Lyric gibi önde gelen Ethereum geliştiricilerini bünyesinde barındırıyor.
Polygon’un SDK’sı ve platformu, Ethereum’u çok zincirli bir sisteme dönüştürüyor. Bu özellik, Polkadot, Cosmos ve Avalanche gibi diğer projelerle benzer.
Polygon (MATIC) 2017 yılının Ekim ayında iki deneyimli Blockchain geliştiricisi Jaynti Kanani, Sandeep Nailwal ve danışman Anurag Arjun tarafından ortaklaşa kuruldu.
Polygon (MATIC) şu anda Binance, Coinbase, Huobi Global, FTX, KuCoin, Kraken gibi birçok popüler kripto para borsasında işlem görüyor.
Cardano (ADA)
Ethereum’un 5 kurucu ortağından biri olan Charles Hoskinson Ethereum’daki gidişattan hoşnutsuz olması nedeniyle projeden ayrılarak Cardano‘yu kurdu. Cardano (ADA), mühendisler, matematikçiler ve kriptografi uzmanları tarafından araştırmaya dayalı bir yaklaşımla oluşturulmuş bir “Ouroboros hisse kanıtı” kullanan bir kripto para birimidir.
Cardano’nun arkasındaki ekip, kapsamlı deneyler ve araştırmalar sonrasında Cardano blockchain’ini yarattı. Projenin arkasındaki araştırmacılar, çeşitli konularda blok zincir teknolojisi hakkında 90’dan fazla makale yazdı. Bu araştırma Cardano’nun bel kemiğidir.
Bu titiz süreç nedeniyle Cardano, diğer büyük kripto para birimlerinin yanı sıra, hisse kanıtı akranları arasında öne çıkıyor gibi görünüyor. Cardano, blok zincirinin daha fazlasını yapabileceği söylendiği için “Ethereum katili” olarak da adlandırıldı. Bununla birlikte, Cardano hala erken aşamalarında. Ethereum’u hisse kanıtı konsensüs modelinde yenmiş olsa da, merkezi olmayan finansal uygulamalar açısından daha kat etmesi gereken uzun bir yol var.
Cardano, Ethereum’a benzer merkezi olmayan finansal ürünler kurarak ve diğer şeylerin yanı sıra zincir birlikte çalışabilirlik, seçmen sahtekarlığı ve yasal sözleşme takibi için çözümler sunarak dünyanın finansal işletim sistemi olmayı hedefliyor. Ocak 2021 itibariyle, Cardano’nun piyasa değeri 9,8 milyar dolar ve bir ADA 0,31 dolardan işlem görüyor.
Chiliz (CHZ)
Chiliz, CHZ kısaltmasıyla adlandırılan, spor ve eğlence platformları dünyasında kullanılan bir dijital para birimidir. Spesifik olarak, Chiliz, Socios.com platformunun resmi kripto para birimi olarak Ethereum blok zincirinde geliştirilmiştir. Spor dünyasında kulüpler ve taraftar kitleleri arasındaki mevcut pasif ilişki göz önüne alındığında, Chiliz’in yaratıcıları tarafları daha da yakınlaştırmaya karar verdi.
Chiliz, 2012 yılında Malta’da kuruldu. Chiliz’in amacı, milyonlarca spor ve e-spor taraftarına, destekledikleri kulüplerin aldığı kararlarda söz hakkı vermektir. Böylelikle taraftarlar sadece pasif seyirci olmaktan çıkar ve kulübün aktif katılımcıları haline gelir.
Solana (SOL)
Solana (SOL) nedir? Solana, hızlı, güvenli, ölçeklenebilir, merkezi olmayan uygulamalar ve pazar yerleri sağlayan web ölçeğinde bir blockchain ağıdır. Sistem şu anda 50.000 TPS (saniyede işlem) ve 400ms blok süresini desteklemektedir. Ayrıca sistem, standart bir gigabit ağda 710.000 TPS’lik bir üst sınırı ve 40 gigabitlik bir ağda 28,4 milyon tps’lik bir üst sınırı destekleyebilir.
Solana (SOL) misyonu, tüm yüksek büyüme oranlarına sahip ve yüksek frekanslı blok zinciri uygulamalarını desteklemek ve dünyanın finansal sistemlerini demokratikleştirmek olan bir platformdur.
Solana (SOL) platformu, 2017 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kuruldu. Yakovenko, Solana’yı kurmadan önce Qualcomm’da çalıştı. Bir yazılım mühendisi olarak Dropbox’taki önceki deneyiminden sonra, sıkıştırma algoritmaları konusunda geniş bir deneyime sahiptir. Eric Williams ve Solana’nın CTO’su Greg Fitzgerald ile birlikte, Bitcoin ve Ethereum blockchain’lerde var olan geleneksel çıktı sorunlarıyla başa çıkmak için yeni bir süreç oluşturdular.
Daha fazla ölçeklenebilirliğe izin verecek, güvenilir olmayan ve dağıtılmış bir protokol oluşturmayı umuyorlardı. Ekip şu anda Apple, Qualcomm, Intel, Google, Microsoft, Twitter, Dropbox ve daha fazlası dahil olmak üzere dünyanın önde gelen kuruluşlarının deneyimleriyle destekleniyor. Solana’nın yarattığı etki, Multicoin Capital, Foundation Capital, SLOW Capital, CMCC Global, Abstract Ventures ve daha fazlasını içeren birçok yatırımcının da dikkatini çekti.
Flow (FLOW)
NBA Top Shot geliştiricisi Dapper Labs tarafından oluşturulan Flow, NFT koleksiyonları ve kripto para oyunları için tasarlanmış bir kripto para birimidr. 2017’de kullanıma sunulan CryptoKitties’in Ethereum’u tıkamasıyla Dapper Labs’in alternatif olarak Flow’un geliştirilmesine yol açtı.
Flow, parçalama kullanmadan kapsamlı ölçeklendirme için tasarlanmış bir blockchain’dir. Flow, Ethereum blockchain’indeki zinciri tıkanıklığı sorununu, oyunlar ve diğer etkileşimli deneyimler için Dapper Labs tarafından geliştirildi. Dapper artık NBA Top Shot da dahil olmak üzere şirketin kendi projeleri için kullanıyor, ancak bağımsız geliştiriciler de Flow üzerinden uygulama geliştirebilir.
Mina Protocol (MINA)
Mina Protocol, 2017 yılında O(1) Labs tarafından geliştirildi. Mina Procotol merkezsizliği ve ölçeklenebilirliği optimizet etmek amacıyla geliştirildi. Mina Protocol başlangıçta Coda Protocol olarak biliniyordu, ancak adının Corda blockchain’ine benzerliği nedeniyle R3 ile ticari marka anlaşmazlığı nedeniyle adını Mina olarak değiştirmek zorunda kaldı. Şirketin CEO’luk görevini Evans Shapiro yürütüyor ve diğer kurucu ekip üyeleri arasında Izaak Meckler, Brad Cohen, Emre Tekişalp ve O(1) Labs’den Vanishree Rao ve New York Üniversitesi’nden Joseph Bonneau yer almaktadır.
Reef (REEF)
Merkezsiz finans (DeFi) projeleri, alan çılgınca popüler hale geldiğinden son zamanlarda giderek daha yaygın hale geldi, ancak her biri birlikte çalışabilirlik eksikliği sorunuyla karşı karşıya.
Reef Finance, herhangi bir DeFi protokolünün entegrasyonuna izin veren bir likidite toplayıcı ve çok zincirli akıllı smart yield (akıllı getiri) motorudur. Reef, Polkadot ile oluşturulmuştur ve zincirler arası entegrasyonları mümkün kılarken güvenlik modelini ekosistem genelinde paylaşır. Reef, bireysel yatırımcıların DeFi protokollerine kolay erişim fırsatı sunuyor.
Reef Finance projesi, çeşitli DeFi uygulamalarını tek bir yerde birleştiren ve DeFi ekosistemine kullanıcı erişimini kolaylaştıran bir platform oluşturmaya çalışıyor. Reef Finance çeşitli varlıkların ticaretini, stake’ini ve borç alıp verme işlemlerini tek bir platformda topluyor.
SuperRare (RARE)
SuperRare, sanatçılar ve koleksiyoncular için geliştirilmiş blockchain tabanlı bir sosyal ağdır. SuperRare platformu üzerinden yaratıcılar dijital sanat eserleri yaratabilir ve bunları Ethereum blockchain’i üzerinden yayınlayabilir. Koleksiyonerler, akıllı sözleşmeler sayesinde yaratıcıya geri dönen telif ücretleriyle sanat eserleri satın alabilir ve takas edebilir.
SuperRare, 2017 yılında John Crain, Charles Crain ve CEO, CTO ve CPO Johnathan Perkins tarafından kuruldu. Aynı zamanda SuperRare çalıştıran kripto para ödeme teknolojisini geliştiren Pixura’nın da kurucuları arasında yer alıyor.
Bu yazımızda en iyi altcoin 2021 geleceğin altcoin’leri ve yıla damgasını vurabilecek en iyi altcoin’ler hangileri sorularını yanıtladık.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.