Yükleniyor...

Polkadot (DOT) nedir?

Polkadot, blokzincirlerini birbirine bağlayan bir protokoldür.

polkadot fiyati piyasada yasanan dususte dot en az deger kaybedenler arasinda

Polkadot, blokzincirlerini birbirine bağlayan bir protokoldür. Bu protokol, değer ve verilerin önceden ağlar (örneğin Bitcoin ve Ethereum) üzerinden gönderilmesine izin verir. Ayrıca hızlı ve ölçeklenebilir olacak şekilde tasarlanmıştır. Ağın yerel kripto birimi DOT token ise staking ve yönetişim için kullanılır.

Polkadot, kullanıcıların kendi bilgisayarları üzerinden blokzincir platformlarını çalıştırmak için oluşturulan yazılımdır. Kriptopara ve DeFi ekosistemini büyütmeyi amaçlayan DOT için diğer örnekler Ethereum (ETH) ve Cosmos (ATOM) verilebilir.

Polkadot kurucusu kimdir?

Polkadot, Ethereum kurucu ortağı Gavin Wood ve Peter Czaban ve Robert Habermeier tarafından 2016’da bulundu. Bu protokol, Ethereum’daki gaz fiyatının yüksekliği ve ölçeklenebilirlik sonucu kendi çözümlerini geliştirmek isteyen bir grup yazılımcının daha etkin bir çözüm geliştirmek istemeleri sonucu ortaya çıktı.

Polkadot’un özellikleri nelerdir?

Birçok blokzincir platformunun aksine Polkadot, iki farklı ağ platformu kullanılarak çalıştırılabilir. Relay chain olarak bilinen ana ağ ve işlemlerin kalıcı olarak kaydedildiği ve kullanıcıların oluşturduğu ağları içeren parachainlerden oluşur.

Parachainler herhangi bir kullanıcı sayısı için tasarlanabilir ve ana ağdan faydalanır, böylece parachain işlemleri ana ağın güvenliğinden faydalanır. Bu tasarım sayesinde DOT ekibi tüm işlemlerin güvenli bir şekilde yapılmasına olanak tanıdı. Yine de kullanıcılar, parachainleri kendi kullanım amaçlarına göre tasarlayabilir.

DOT ekibi, yaptıkları tasarım sayesinde kullanıcıların işlemlerinin verimli ve gizli yapılacağına inanıyor. Bu sayede blokzincir platformları, ana ağa herhangi bir bilgi sızdırması sonucu yüksek işlem hacmini işlemek zorunda kalmıyor.

DOT fiyat hesaplayıcı

DOT fiyat grafiği

DOT nasıl çalışır?

DOT, üç farklı blokzincir platformu üzerinden ilerler:

Relay Chain

Polkadot’un ana ağı olan Relay Chain, daha yüksek hızlara ulaşmak için işlem eklemelerinden ayırır.

Parachain

Parachainler, kişilerin tasarladığı blokzincirler olup, relay chainin hesaplama gücünü işlemlerin güvenilirliği için kullanan yapılardır.

Köprüler

Avalanche (AVAX) platformunda olduğu gibi, köprüler diğer blokzincirlerle iletişim kurulmasına olanak tanır. Şu an EOS, Cosmos, Ethereum ve Bitcoin (BTC) ile köprü kurmaya çalışan DOT, başarılı olmaları durumunda merkezi borsa olmadan token değişimine olanak tanır.

Relay Chain

Sistemin durumu hakkındaki anlaşmayı tutmak için, hisse kanıtı (PoS) ve başkasının sizin yerinize hissenizi ispat etmek işlemi (NPoS) algoritmaları kullanır.

Sistem, herkesin DOT token’larını özel bir kontratta kilitlemelerine olanak tanır.

Doğrulayıcılar

Parachaindeki blokları doğrulayan bilgisayarlara denir. Ayrıca ağdaki oylamalara katılırlar.

Aday Gösterenler

Relay chaini güvenilir doğrulayıcılar seçerek güvende tutarlar. Aday gösterenler DOT tokenlarını stake ettirerek oylarını verir.

Toplayıcılar

Parachainlerin tüm işlemlerini yürüten nodelardan oluşur. Ayrıca parachain işlem verilerini relay chaine iletir.

Fisherman

Polkadot ağını kontrol eder ve kötü işlemleri doğrulayanlara bildirir.

DOT token’larını stake ettirenler ödül almaya hak kazanır.

polkadot

DOT nasıl alınır?

Polkadot almak için başlıca Binance, Kraken ve Paribu gibi borsalarda hesabınızın olması gerekir. Ardından piyasalara girip ödeme yönteminizi seçerek alım satım işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

DOT satın almak isteyen okuyucularımızın öncelikle bir kripto para borsasında üyelik oluşturmaları gerekiyor. Sonrasında KYC işlemlerini tamamladıktan sonra hesabınıza bakiye yükleyerek Polkadot alım satım işlemlerinizi rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Polkadot satın almak için kullanabileceğiniz kripto para borsaları şu şekildedir.

  • Binance
  • P2B
  • ByBit
  • DeepCoin
  • Azbit
  • OKX
  • Gate.io
  • Paribu

Polkadot’un Ethereum’dan farkı nedir?

Polkadot ve Ethereum’da ana ağ bulunur ve içinde çok fazla küçük çaplı blokzincir platformları bulunur. Ayrıca staking işlemleri kullanarak ağla bağlantılı kalırlar.

Son olarak, yazılımcılar DOT’un frameworkü, Ethereum’un bir nevi kopyası olarak çalışıyor ve böylece birçok kişi kendisine özel olarak sistemleri tasarlayabilir.

DOT hakkında bilmeniz gerekenler

Polkadot kripto para dünyasında kısa bir sürede en çok dikkat çeken projelerden biri haline geldi. Bu nedenle DOT yatırımı yapmadan önce ne yapmanız gerektiğini bilmeli ve doğru bir şekilde adım atmalısınız. DOT hakkında bilmeniz gerekenlerin rehberini sizin için hazırladık.

Polkadot, kaç farklı zincirle etkileşimde bulunabilir?

Polkadot, kaç farklı zincirle etkileşimde bulunma üzerine herhangi bir sınır koymadı. Bu sayede uygulamalarınızı kolayca ölçekleyebilirsiniz ve herhangi bir sınır olmaksızın rahatça etkileşimde bulunabilirsiniz.

Platform, diğer blokzincir platformlarıyla etkileşimde bulunabilir mi?

Polkadot, eğer platformlar yüksek hızlı işlemlere olanak tanırlarsa ve yüksek sayıda bağımsız onaylayıcılara sahipse etkileşimde bulunabilir. Platformlarda düşük hızda işlemler gerçekleştirilirse bu mümkün değildir.

Parachain ve köprü aracılığıyla bağlanmış platform arasındaki fark nedir?

Parachainler, DOT ağındaki paralel zincirlere verilen isimdir. DOT platformunu kullananlar, DOT’un mutabakat mekanizmasını kullanırlar. Köprüler, diğer platformlarla etkileşimde bulunmak için kullanılır.

Polkadot yorumları

Genellikle Rust diliyle programlanmış DOT platformu, güvenlik, ölçeklenebilirlik ve merkeziyetsizlik konusunda rakibi olan diğer platformların çoğundan daha iyi performans göstermektedir. Özellikle paralel zincirlerin sistemdeki yüksek işlem gerekliliğini minimuma indirmesi sonucu blokzincir alanında devrim yarattı ve elde ettiği güçlü network etkisi sayesinde muadillerinden daha avantajlı konuma geçti.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.