Hacim bakımından Türkiye’nin en büyük kripto para platformu olan Paribu’nun CEO’su Yasin Oral, Hande Berktan’ın sunduğu “Kripto Para” programında piyasaya ve Paribu’ya dair soruları yanıtladı.
Berktan’ın artan jeopolitik riskler, ülkelerdeki ticari korumacı politikalar ve koronavirüs gibi belirsizliklerin görüldüğü ortamlarda kripto para borsalarının hacminin nasıl değiştiği sorusuna Oral şu şekilde yanıt verdi:
Virüsler ve afetler gibi durumlarda, en kötü felaket senaryosunda bankaların çalışamayacağı ve birçok finansal enstrümanlara ulaşılamayacağı gibi ihtimaller var. Bu güdü insanları her zaman daha kolay işlem yapabileceği, varlıklarını kendilerinde muhafaza edebildikleri ve istediği zaman harcayabilecekleri bir alana doğru itiyor. Bu aslında planlanmış bir güdü değil ve ister istemez olan bir şey. Bitcoin fiyatlarının koronavirüs gibi bir salgın sebebiyle artmasını umut etmiyorum ama bu kaçınılmaz bir güdü ve bu güdünün Bitcoin ve kripto paraların fiyatlarına doğrudan olmasa da dolaylı yoldan etki etmesini bekliyorum.
Berktan’ın “Bitcoin ana gemi coin olma özelliğini sürdürebilecek mi” sorusuna Paribu CEO’su, Bitcoin’in Blockchain teknolojisinin gerçek hayatta var olabileceğini gösteren ilk varlık olduğu ifade ederek şunları söyledi:
Sahibinin bile anonim olduğu tek kripto paradan bahsediyoruz. Bunun tarihi gelişimi ve felsefesi gibi konular Bitcoin’i otomatikman ana gemi yaptı. Bundan sonra bunu [Bitcoin’i] ana gemi kılan şey tamamen marka değeri. Şu an piyasaya yeni gelen kullanıcının Bitcoin’in geçmişi, nasıl üretildiği, nasıl çıktığı hakkında çok fazla bilgisi yok ama o marka değeri ve kendilerine her zaman güvenli liman arayışı onları Bitcoin’e itiyor.
Oral, “2020’yi kripto paralar açısından nasıl görüyorsunuz sorusuna” ise 2020’nin hem Türkiye’de hem de dünyada regülasyonlarla ilgili yeni gelişmelerin yaşanacağı bir yıl olmasını beklediği yanıtını verdi.
“600.000’in Üzerinde Kullanıcımız Var”
Paribu özelinde de açıklamalar yapan Oral, 600 binin üzerinde kullanıcıya ulaştıklarını ve günlük ortalama 12 milyon dolar civarında işlem hacimlerinin bulunduğunu ifade ederken ayrıca şunları söyledi:
Bu [işlem hacmi] dönem dönem çok farklı rakamlara ulaşabiliyor. Bazen günlük 30 milyon dolarlık işlem hacmine ulaştığımız zamanlar olabiliyor. 2017’nin sonundaki hareketli zamanlarda Paribu, günlük 6.000 üzerinde Bitcoin hacmi ile dünyanın en büyük 16. borsası olmuştu. Paribu’yu bir dünya markası yapmak üzereyiz, bütün çabamız Paribu’yu o günkü yerine taşıyabilmek.
“Bir Kripto Parayı Listelemek için 18 Ana, 54 Alt Kriterimiz Var”
Paribu’da 19 kripto paranın işlem gördüğüne değinen Oral, teknik olarak daha fazla kripto parayı listeleyebilme imkanlarının bulunduğunu fakat yatırımcı tarafında herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için 18 ana kriter, 54 alt kriter olmak üzere kripto paraları listelemek için önemli filtrelerden geçirerek listelediklerini ifade etti.
“Kaldıraçlı İşlemlere Sıcak Bakmıyoruz”
Kaldıraçlı işlem hizmeti vermeleri durumunda Paribu’nun gelirlerinin ciddi oranda artacağına söyleyen Oral, Paribu olarak kaldıraçlı işlemlere sıcak bakmadıklarını da şu sözlerle ifade etti:
Paribu müşterilerinin büyük bir kısmı daha önce klasik finansal enstrümanlarla hiç tanışmamış insanlardan oluşuyor, bu insanları kaldıraçlı işlemlere yönlendirerek çok sıkıntılı sonuçlar elde edebiliriz. Bunu Forex piyasalarında çok net gördük.
“Kendi Blockchain’imizi Geliştiriyoruz”
Yeni hizmetler sunmak için hazırlıklar yaptıklarının sinyalini veren Paribu CEO’su, kripto paraların gündelik hayatta kullanılmasına öncülük edeceklerini ve kendi Blockchain’lerini geliştirdikleri gibi birçok yeniliğin de müjdesini verdi.
Paribu CEO’su Yasin Oral’la birlikte İsmail Hakkı Polat’ın da konuk olduğu “Kripto Para” programının son bölümüne aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.