Yükleniyor...

Oyna-Kazan Oyunları Nelerdir? Oyuncular NFT’lerle Nasıl Para Kazanıyor?

NFT destekli oyna-kazan oyunları, oyun dünyasında devrim yaratıyor ve birçok oyuncu artık Axie Infinity gibi oyunlarla geçimini sağlıyor.

Play to Earn1

NFT destekli oyna-kazan oyunları, oyun dünyasında devrim yaratıyor ve birçok oyuncu artık Axie Infinity gibi oyunlarla geçimini sağlıyor.

50 yıldır oyunlar, zihninizi zor bir günün işinden uzaklaştırmak için bir oyalama olmuştur. Ancak şimdi, yeni nesil video oyunları, oyuncuları kripto para birimiyle ödüllendirmek için NFT’ler gibi blok zincir teknolojilerini kullanıyor.

Bazı ülkelerde, bu “kazanmak için oyna” oyunlar, oyuncuların bu garip yeni dünyada gezinmelerine yardımcı olmak için burs programları ve akademiler ile birlikte, oyuncuların video oyunları oynayarak geçimlerini sağlamalarını sağlıyor.

Bazıları, kullanıcıların daha önce ücretsiz olarak üstlenecekleri bir etkinlik için ödül almalarını sağladığını savunarak, kazan-kazan oyunların ortaya çıkışını memnuniyetle karşılarken, birçok oyuncu, ticaretin kaçışçı oyun dünyasına istenmeyen şekilde girmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Oyna-Kazan Oyunları Nelerdir?

Basitçe söylemek gerekirse, oyna-kazan oyunları, oyuncunun gerçek dünya değerinde ödüller alabileceği video oyunlarıdır.

İnsanlar, “gold farming” ve oyun içi öğeler için resmi olmayan pazar yerleri gibi uygulamalar aracılığıyla uzun yıllardır video oyunları oynayarak para kazanırken, blok zinciri teknolojisinin ve NFT’lerin ortaya çıkması, kelimenin tam anlamıyla oyunu değiştirdi.

NFT’ler veya benzersiz token’ler, resim veya müzik gibi içeriğin sahipliğini kanıtlamak için kullanılabilen kriptografik olarak benzersiz tokenlerdir. Blok zinciri oyunlarında, kullanıcıların sanal giysiler veya arazi parçaları gibi oyun içi öğelerin sahipliğini almalarını sağlar.

Oyun içi öğelerin duvarlarla çevrili veri ağlarında tutulduğu ve oyunu oluşturan şirketlere ait olduğu normal oyunların aksine, NFT’ler oyuncuların satın aldıkları benzersiz varlıklara sahip olmalarını sağlar. Ayrıca, NFT’ye bir kez sahip olduğunuzda, onu oluşturulduğu platformun dışında özgürce satabilirsiniz, bu normal oyunlarda mümkün olmayan bir şeydir.

Bu, oyun içi öğeleri temsil eden NFT’lerin herhangi bir NFT pazarında fiat para birimi için alınıp satılabileceği anlamına gelir. Ve bu NFT’lerin kıtlığı olduğu için gerçek dünya değerlerine sahipler.

Normal oyunlarda, saf eğlence dışında oynamak için hiçbir teşvik yoktur. İlişki tek yönlüdür: oyun için ödeme yaparsınız ve profesyonel bir e-spor oyuncusu veya büyük takipçisi olan bir yayıncı değilseniz, oyun sürenizden asla para kazanamazsınız. Buna karşılık, blockchain oyunları oyunculara gerçek para kazanma fırsatı sunar.

Blockchain teknolojisi, kullanıcıların nerede olurlarsa olsunlar işlem yapmalarını sağladığından, oyuncular kim olduklarına veya dünyanın neresinde olduklarına bakılmaksızın değer aktarabilir ve oynamak için ödeme alabilir.

Play to Earn

Kazanmak için oyna modelinin yükselişi

Şimdiye kadarki en büyük kazan-kazan oyunu, bağımsız stüdyo Sky Mavis tarafından 2018’de piyasaya sürülen Pokémon tarzı bir canavar savaş oyunu olan Axie Infinity‘dir. Oyun, NFT’ler tarafından temsil edilen Axies adlı çizgi film yaratıklarını toplayan oyuncuları görür; Her Axie’nin benzersiz güçlü ve zayıf yönleri vardır ve oyuncular oynarken maceraya atılabilir, savaşabilir ve Axie’lerinizi geliştirebilir. Oyuncular, mücadele için ödül olarak Smooth Love Potion (SLP) kripto tokenleri kazanırken, Axie Infinity Shard (AXS) tokenleri, oyun ve gelecekteki gelişimi ile ilgili kararları oylamak için kullanılır.

Günlük 2,8 milyon kullanıcı ve 3,8 milyar dolarlık toplam işlem hacmiyle Axie Infinity, en çok kazanılan oyunlardan biri haline geldi ve Filipinler ve Endonezya gibi ülkelerde insanlar ailelerini desteklemek için bile Axie oynuyor. Yield Guild Games tarafından sunulanlar gibi “Axie bursu” programları da ortaya çıktı ve Axie sahiplerinin NFT’lerini diğer oyunculara ödünç vermelerini sağladı.

Oynayarak kazanılan oyun, kriptonun benimsenmesine de yardımcı oluyor; Axie Infinity kurucu ortağı Aleksander Leonard Larsen’e göre, oyun oyuncularının yarısı daha önce hiç kripto uygulaması kullanmamış. Ancak, oyunu oynamak için gereken maliyetler vardır ve başlamadan önce, her biri yüzlerce dolara mal olabilen üç Axie NFT satın almalısınız. Larsen, “Şu anda Axie oynamaya başlamak gerçekten zor” diyerek oyuna yeni oyuncular eklemenin zorluklarını kabul etti. Bu sorunu çözmek için Axie, yeni oyunculara oyunun tadına bakmak için sınırlı kazanç potansiyeline sahip ücretsiz başlangıç ​​Axies’i piyasaya sürmeyi planlıyor.

Diğer kazan-kazan projeleri, NFT oyunlarını merkezi olmayan finans (DeFi) unsurlarıyla birleştiriyor. DeFi para piyasası Aave tarafından finanse edilen deneysel bir girişim olan Aavegotchi, oyuncuların Aave’nin aToken’larını NFT’ler tarafından temsil edilen çizgi film yaratıklarının içine koymalarına olanak tanır, yani her Aavegotchi Aave’de getiri üretir.

Ana akım oyun endüstrisi de NFT’ler ve kazan-kazan olasılığı ile cezbedildi; Fransız video oyunu devi Ubisoft, oyuncuların Tezos blok zincirine dayalı NFT’ler kazanmasını ve satın almasını sağlayan bir platform olan Ubisoft Quartz için planlarını zaten duyurdu. Ancak ayak parmaklarını NFT sularına daldıran diğer yayıncılar, oyunculardan gelen öfkeli bir tepkiyle karşılandı ve STALKER 2 geliştiricisi GSC Game World, oyunculardan gelen bir Twitter kampanyasının ardından NFT’leri oyuna dahil etme planlarından vazgeçti .

Halihazırda yayıncıların “kazanmak için öde” modelleri ve lootbox’lar aracılığıyla oyunlardan para kazanmalarına kızan bazı oyuncular, oyna-kazan’ı çok uzak bir adım olarak görüyor; gerçek dünyadaki ekonomik modellerin ve teşviklerin getirilmesinin, oyun oynamayı kaçış peşinde koşmaktan tamamen kapitalist bir “yatırım” sektörüne dönüştüreceğini savunuyor.

Ancak FTX ve Andreesen Horowitz gibi şirketlerin yatırımlarının kazan-kazan alanına akın etmesiyle, yakın zamanda herhangi bir yavaşlama belirtisi göstermiyor.

Play to Earn2

Yaklaşan oyna-kazan oyunları

Artan sayıda blok zinciri projesi, belki de en önemlisi, en son yol haritasında yaklaşmakta olan bir kazan-kazan oyununu açıklayan NFT avatar serisi Bored Ape Yacht Club, oyna-kazan alanını izliyor.

Bir blockchain oyunu için planları olan bir diğer önde gelen NFT koleksiyonu, metaverse geliştiricisi Bisonic ile ortak olduklarını açıklayan The Forgotten Rune Wizard Cult. Proje, topluluğun ödüller karşılığında oyun bilgisi ve özel NFT’ler üreteceği bir “kazanmak için yarat” modelini kullanmayı planlıyor. Semantik biraz farklılık gösterse de, sihirbazların araziye sahip olabilecekleri, kaynak toplayabilecekleri, eşyalar üretebilecekleri, NFT’leri nane haline getirebilecekleri ve etraflarında sanal bir dünya oluşturmaya yardımcı olabilecekleri bir dünyada oyun oynayacaklarına şüphe yok.

Loopify, yakın zamanda 2022’nin “blockchain oyun sektörü için yıl” olacağını tweetleyen ünlü bir NFT koleksiyoncusu, yazarı ve yaratıcısı. Parasını ağzının olduğu yere koyuyor, oyna-kazan çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunu (MMORPG) Treeverse’i geliştiriyor. Runescape gibi klasik oyunları anımsatan Treeverse, oyuncuların oyun içi varlıkları NFT’ler olarak takas etmelerini sağlayacak ve onları oynadıkları için ödüllendirecek.

Ekip, Journey, The Legend of Zelda: Breath of the Wild ve Valheim gibi oyunların minimalist tasarımından esinlenerek oyun içi sanatı iyileştirmeye devam ederken, şu anda Treeverse hala halka açık alfa aşamasındadır. Kısa süre önce Loopify, Treeverse’de NFTrees sahiplerine ücretsiz olarak dağıtılacak 11.111 karakterlik bir koleksiyon olan Timeless’ı çıkardı.

Metaverse payı

Oyna-kazan oyunlarına paralel olarak gelişen metaverse, kullanıcıların avatar olarak etkileşime girdiği, buluştuğu, birlikte çalıştığı ve tabii ki oyun oynadığı paylaşılan bir sanal dünyadır.

Blok zinciri, kripto para birimi ve NFT’ler, sanal nesneler ve takas edilemeyen token’larla temsil edilen arazi parselleri ile metaverse projelerinde ağırlıklı olarak yer almaktadır.

Halihazırda The Sandbox, Decentraland ve CryptoVoxels gibi metaverse platformları, NFT’leri paylaşılan sanal dünyaya getirirken, Facebook (Meta), Adidas ve Samsung gibi ana akım şirketler zaten bunu göze almış durumda. 

Metaverse’in ne olabileceğinin ilk aşamalarında olmamıza rağmen, şimdiden canlı konserler ve buluşmalar görüyoruz. Oyun kesinlikle takip edecek; ve metaverse’in birlikte çalışabilir bir dünya vaadi ve oyun içi öğelerin metaverse platformları arasında geçişini sağlayan NFT’ler sayesinde, oyna-kazan oyunlar için güçlü bir katalizör görevi görebilir.

Nihayetinde, herhangi bir yerden herkesin sadece zevk aldığı oyunları oynayarak para kazanma şansına sahip olduğu oyunun kazanma gücü inkar edilemez.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.