Omuz Baş Omuz Formasyonu veya kısaltılmış ismiyle OBO, teknik analizde trend dönüş formasyonları arasında yer alır. Yükselen veya düşen bir trendin sonlanmakta olduğuna işaret eden OBO, oluşum sürecindeyken trend yönünün değişeceğine işaret etmektedir.
OBO Formasyonu Nedir?
Omuz Baş Omuz Formasyonu, yükselen ya da düşen bir trendin, bulunduğu pozisyonda artık sona yaklaştığını ve bir sonraki aşamada yön değiştireceğine işaret eder. Bu formasyon görüldüğünde, fiyatların destek ya da direnç seviyesini aşması halinde hareketin mevcut trendin tam tersi yönde olacağı algılanır.
Fiyat hareketleri doğrusal olmayan trendler halinde meydana gelmektedir. Dolayısıyla fiyatlar, çoğunlukla birbirine benzeyen karakteristik şekiller oluştururlar. Formasyonlar, piyasa analizi yaparken trend değişimlerini izlemek ve değişimlerini yorumlamak için oldukça önemlidir. Ayrıca yatırımcıya da fikir verirler. Formasyonlar kendi içerisinde trend dönüş formasyonları ve trend devam formasyonları olmak üzere ikiye ayrılır.
Trend dönüş formasyonları arasında yer alan OBO formasyonu, 3 tepeden oluşur ve baş kısmı ortadadır. Sol omuz oluştuktan sonra fiyatlarda çekilmenin sonlandığı boyun seviyesinden gelen alım ile ralli yeniden başlar ve fiyatlar sol omuz hizasına geçer. Bu durumda oluşan tepe “baş” şeklinde isimlendirilir.
Omuz Baş Omuz Formasyonu hedefini bulmak için baş ile boyun arasındaki fark hesaplanır. Ardından bu fark boyun seviyesinden çıkarılarak formasyon hedefine ulaşılır.
OBO Nasıl Oluşur?
OBO formasyonu boğa piyasalarında trend dönüşümü sırasında görülür ve bir sonraki ayı sezonuna girmek için kullanılır. OBO’da en yükseği “baş” bölgesi olan 3 tepe vardır. Tepelerin altında kalan kısımların oluşturduğu şekiller vadiye benzer ve bu vadi şekillerine boyun çizgisi eşlik eder. Bu noktada 3’üncü tepenin yüksekliği birincisinden yüksek olabilir ancak baş bölgesinden yüksek olamaz.
Omuz Baş Omuz Formasyonu birinci aşamada yatırımcılar saldırgan pozisyondadır ve bu hareketlilik de sol omuz kısmını oluşturur. Fiyat dalgalanmaları sebebiyle piyasada oluşan düşüşten sonra önceki dalgada “kâr” elde etmeyi kaçıran yatırımcılar fiyatların yeniden düşüp sonrasında yükseleceğini düşünerek alım hamlesi yaparlar.
İkinci aşamada yatırımcılar yeni trend değerlerini gördükleri için yeni saldırı hamleleriyle bir önceki tepenin yanına bir tepe daha oluştururlar. Baş kısmında bir kez daha kâr satışları oluşmaya başlar. Fiyatlar dalgalandığı için düşüş yaşanır ve sonrasında fiyatlar “boyun” bölgesine gelir. Yatırımcılar tam bu noktada fırsat olduğunu varsayarak alım yaparlar. Sol omuz ve baş bölgesinden fayda sağlayamayan yatırımcılar ise fiyatların yeniden yükseleceği beklentisine girer. Ancak alıcı sayısındaki azalma, zirveye ulaşamadan bir tepe daha yaparak düşüşe geçilmesine sebebiyet verir ve böylece sağ omuz oluşur. Profesyonel alıcılar zirvenin geçilememesi nedeniyle trendin bozulmasından dolayı satışa geçer.
Son aşamada boyun çizgisi oldukça önemlidir. Fiyatlar boyun çizgisinin olduğu desteğe doğru ilerler. Sonradan gelen yatırımcılar desteğin kırılmasıyla paniğe kapılır ve neticede ciddi bir düşüş yaşanarak trend sonlanır.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.