Yükleniyor...

Non-Fungible Token (NFT) Dünyasına Girmek İçin 3 Neden

Blockchain ve kripto para dünyası neden bu kadar çok insan tarafından ilgi görüyor?

Non fungible Tokens

Blockchain ve kripto para dünyası neden bu kadar çok insan tarafından ilgi görüyor? Geleneksel finans dünyasına kıyasla henüz bir bebek; ayakları üzerinde biraz dengesiz, hala büyüyor ve bir şeyleri anlamaya çalışıyor. Yine de gelişmesini izlemek, içine düştüğü yeni alemleri ve olasılıkları keşfetmek, geleneksel kuralları ve engelleri yakıp yıktığına şahit olmak heyecan verici.

Ve son zamanlarda, giderek daha fazla insan, özellikle heyecan verici, nispeten yeni bir trendin farkına varmaya başlıyor: non-fungible token’lar (NFT’ler).

Blockchain ve kripto para birimlerinin ortaya çıkışı, değer transferini herkes için her yerde erişilebilir hale getirmenin kapılarını açtı. Ardından, merkezi olmayan finans olan DeFi 2020’de sahneye çıktı. Birdenbire, blockchain teknolojisi ticaret ve sigortadan tasarruflara, kredilere ve daha fazlasına kadar daha karmaşık finansal kullanım durumlarına doğru genişledi. İnanılmaz derecede yıkıcı ve sınırsız potansiyele sahip olan DeFi’ın 2020’deki en büyük çılgınlık haline gelmesi şaşırtıcı değil.

Ancak büyük çoğunluk gözlerini DeFi üzerinde tutarken, gölgelerde parlayan bir alan daha var. NFT’ler, dijital veya başka türlü bir varlığın tokenize edilmiş versiyonlarıdır. Koleksiyon, sanat eseri veya emlak gibi değişmeyen varlıkları temsil ediyorlar: Dünyadaki benzersiz ve nadir olan öğeler.

Onları özel ve çekici kılan da budur. Para birimleri, ister geleneksel fiat para birimleri ister Bitcoin veya stablecoin gibi kripto para birimleri, değiştirilebilirdir. Cebinizdeki bir dolarlık banknot, eşinizinki ile değiştirilebilir, bir Bitcoin başka bir Bitcoin ile herhangi bir değer kaybı olmaksızın takas edilebilir. Ancak NFT’ler farklıdır, iki NFT tam olarak aynı benzersiz özellikleri ve öznitelikleri paylaşmadığından, onları değiştirilebilir varlıklarla aynı şekilde takas edemezsiniz.

CryptoKitties adlı Ethereum blok zinciri üzerine inşa edilen bir oyun, sanal kedileri toplamak, takas etmek ve hatta yetiştirmek için yüzlerce kişiyi kışkırttığında NFT’ler ilk şöhret yükselişlerini 2017’de yaşadılar. Oyundaki hiçbir kedi aynı değil ve oyun milyonlarca doları hareket ettirecek ve binlerce yeni başlayanları dahi kripto dünyasına çekecek kadar çekiciydi. CryptoKitties patlamasından sonra NFT pazarı durgun kaldı, ancak 2020’nin ikinci yarısında hızla yükselmeye başladı ve bu arada, 66.850 dolara satılan Paris Saint-Germain’in blockchain tabanlı kartı Kylian Mbappé gibi rekor satışlara ulaşan projeler görüldü.

NFT kullanım durumları ayrıca çeşitli varlıkları içerecek şekilde büyümüştür: sanal koleksiyonlar, oyun öğeleri, dijital sanat eserleri, etkinlik biletleri, emlak, kimlik belgeleri, sertifikalar ve daha fazlası. Peki bu benzersiz ve nadir varlıkların gerçek dünya ve simge haline getirilmemiş sürümleri yerine neden NFT’lerle uğraşasınız ki? Üç neden: orijinal olduklarını kanıtlayabilirler, sahiplik sağlayabilirler ve devredilebilirler.

1. Orijinallik

NFT’lerin standardizasyonu ve akıllı sözleşmelerinin ayrıntılı özellikleri, her birini benzersiz bir şekilde tanımlanabilir ve gerçek kılar. Kullanıcılar, var olan her NFT’den yalnızca bir tane olduğunu bilirler, bu nedenle kopyalanamazlar ve dolandırıcılık ihtimali yoktur. Blok zinciri teknolojisinin şeffaflığı aynı zamanda gerçekliği doğrulamanın ve kanıtlamanın mümkün olduğu anlamına gelir.

Sahtecilik ve dolandırıcılık, sanat veya lüks markalar gibi birçok sektör için büyük bir sorundur, ancak “NFT’leri güçlendiren blok zincirleri sahteciliği durduruyor ve alıcılara, ödedikleri kadarını alacaklarına dair güven veriyor.”

2. Mülkiyet

Blockchain teknolojisi, insanların kendilerine ait olana gerçekten sahip olmaya başlamalarını sağlar. Burada, NFT’lerin akıllı sözleşmeleri ve ilgili haklar nedeniyle yalnızca varlığın sahipleri tarafından işlem görebileceğini ve devredilebileceğini belirtmek gerekir. Bu, NFT’yi veren kuruluşun bile sahibinin izni olmadan NFT’yi kopyalayamayacağı veya devredemeyeceği anlamına gelir.

Oyuncular, Fortnite’ın kozmetik karakter görünümlerinden World of Warcraft’ın altınlarına kadar yıllarca sanal para birimleri ve varlıkları takas ettiler. Ancak geleneksel bir oyunda, sanal dünyada hiçbir şeye sahip değilsiniz çünkü ekonomisi yalnızca kapalı bir pazarda var.

Programın lisansına sahip olmak için 60 dolar harcamış, onu bir ay boyunca oynamış, oyunu bitirmiş ve sonra başka hiçbir şey yapmadan sistemden kaldırmış olabilirsiniz. Diğer bir deyişle, oyun içi para birimini veya öğeyi itibari para birimleriyle takas edemezsiniz ve gerçekten sahibi olmadığınız için onu başka bir oyuna da geçiremezsiniz. Ancak blockchain oyunları dünyasında, cüzdanınızdaki tüm oyun içi varlıklara (NFT’ler şeklinde) sahip olursunuz ve birden fazla oyunda onlarla ticaret yapabilir, savaşabilir veya yarışabilirsiniz.

Büyülü bir kılıç, kostüm veya para birimi olsun, tüm bu varlıkların sahipliği ve kontrolü sizdedir.

3. Aktarılabilir

NFT’ler merkezi olmayan bir yapıya sahip olduğundan, merkezi bir kart veren kuruluşa gerek yoktur ve transferi çok daha kolaydır. Kullanıcıların, süreci yavaşlatabilecek veya karmaşıklaştırabilecek üçüncü şahıslar olmadan, izinsiz eşler arası etkileşim, ticaret ve uzman pazar yerlerine dalmalarına olanak tanır.

Yukarıdaki oyun örneğini takiben, NFT’ler geleneksel oyunlarda münhasırlık sorununu çözer, çünkü varlıklar farklı blok zinciri oyunları arasında kullanılmak üzere kolayca aktarılabilir. Bir oyunda oluşturduğunuz veya satın aldığınız varlıklar oyun şirketi yerine size ait olduğundan, bunlar farklı dünyalar arasında aktarılabilir ve bir oyundan diğerine geçirilebilir.

Sonuç

NFT’ler heyecan verici ve ilgi çekicidir çünkü paradan daha fazlasıdır. Tutkuyu veya eğlenceyi tetikleyen öğeleri toplama insanlar için önemlidir: Koleksiyon gibi. Özel ve nadir bulunan eşyaları temsil ettikleri için çekicidirler, ancak sahiplerinin eşyaların orijinal olduğunu, gerçekten kendilerine ait olduğunu ve kolayca devredilebileceğini bildikleri için daha fazlasını ifade ederler. NFT’ler, gerçek dünya ve sanal varlıklar için geniş bir olasılık yelpazesi sundu ve yaratıcılar için fırsatlar ve oyun, sanat, spor ve teknolojide yeni gelir akışlarının kilidini açtı.

Mevcut kripto pazarı, ağırlıklı olarak Bitcoin ve kripto para birimi ticareti ve madenciliği etrafında dönüyor. Ancak kitlesel benimsenmeyi teşvik etmek için bu alandan uzaklaşılması gerekiyor. NFT’ler, bireylerin kalplerini ve zihinlerini ele geçirme ve onları değiştirilebilir para birimlerinin yapamadığı bir şekilde blok zinciri alanına yerleştirme kapasitesine sahip oldukları için bunu körüklüyor.

Yeni kullanıcıları eğlence ve rekreasyon kanalları aracılığıyla kripto para dünyasına tanıtıyor ve onlara bu dünyadaki blockchain teknolojisini ve ademi merkeziyetçiliği kolayca anlatıyor. Öyleyse, kripto para dünyasının henüz tam anlamıyla girmeye hazır değilseniz, önce NFT kısmından başlamaya ne dersiniz?

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.