Yükleniyor...

Non-Custodial Nedir?

Kripto para sahiplerinin depolamak amacıyla, custodial (gözetimli) ve non-custodial (gözetimsiz) cüzdan olmak üzere iki ana cüzdan türü bulunmaktadır.

non custodial

Kripto para sahiplerinin depolamak amacıyla, custodial (gözetimli) ve non-custodial (gözetimsiz) cüzdan olmak üzere iki ana cüzdan türü bulunmaktadır.

Kripto paralar dijital paralardır. Kripto cüzdanlar ise bunlara ulaşmanızı sağlayan özel anahtarların muhafaza edildiği donanım araçlarıdır. Bir kripto cüzdanı, genel ve özel anahtar olmak üzere iki ana kavramdan oluşur. Özel anahtar, işlemleri imzaladığı ve fonlara erişim sağladığı için gizli bir parola olarak ele alınmaktadır. Genel anahtar ise başkalarıyla paylaşılabilmektedir. Kişiler, kripto varlık göndermek durumunda, cüzdanınızın genel anahtarı tarafından oluşturulan adreslerinizden birine işlem yapabilirler.

Cüzdan türünün dışında, her zaman bir custodial veya non-custodial kripto cüzdanınız olacaktır. Non-Custodial kripto cüzdanı, özel anahtarlara yalnızca cüzdan sahibinin kontrol ettiği dijital cüzdanlara verilen isimdir. Non-Custodial çevrimdışı kullanılan bir cüzdan türüdür. Kriptopara cüzdanına ait adres veya özel anahtar gibi bilgiler sadece cüzdan sahiplerinin kontrol edebileceği şekilde non-custodial cüzdanlarda saklanmaktadır.

Non-custodial cüzdanlar kripto paralar üzerinde tam kontrol hakkı sağlamaktadır. Bu kontrolün getirdiği bazı riskler ve dezavantajlar da mevcuttur. Çünkü bu anahtarı güvenli bir şekilde saklaması gereken kişinin kendisidir. Herhangi bir şekilde özel anahtarlarınızın kaybolması durumunda, paranıza erişiminizi kaybedersiniz. En büyük dezavantajlarından biri de, herhangi bir desteğe ihtiyacınız olduğunda muhattap olacağınız bir müşteri hizmetleri olmamasıdır. Gözetimsiz olan bu cüzdanda her şeyi kendiniz yönettiğiniz için, herhangi bir şeyin yanlış gitmesi durumunda bunun sonuçlarından yine sadece siz sorumlu olursunuz. Tek bir yazım hatası yapmanız bile fonlarda büyük bir kayıp yaşamanız anlamına gelebilir. Eğer böyle bir hatayı yaparsanız geri alma durumunuz da yoktur.

non custodial 1

Non-Custodial Cüzdan Türleri Nelerdir?

5 çeşit non-custodial cüzdan çeşidi bulunmaktadır. Bunları inceleyecek olursak:

  • Masaüstü Cüzdan: Non-custodial olan bu cüzdan türünü bir uygulama gibi bilgisayara indirilebilir ve internet erişimine ihtiyaç duymadan kullanabilirsiniz.
  • Mobil Cüzdan: Uygulama indirilerek cep telefonunda çalıştırılan versiyondur. Cüzdanınıza her yerden ulaşabilme imkanı tanımaktadır.
  • Web Cüzdan: Web cüzdan internet tarayıcısı üzerinden çalışmaktadır. Web cüzdana erişim sağladığınızda, hizmet sağlayıcılar tarafından cüzdanınızın bilgileri görülemez ve saklanamaz.
  • Kağıt Cüzdan: Non-custodial cüzdan türleri arasındaki en eski yöntemdir. Cüzdan adresi, özel ve açık anahtar bilgilerinin yazılı olduğu kağıtlardır. Erişim kolaylığı için QR kod ile çalıştırılabilir.
  • Donanım Cüzdan: Bu cüzdan alt türleri arasında güvenlik açısından en üst seviyeye ulaşmış olan cüzdan türüdür. Donanım cüzdan, USB belleğe benzer ve uygun girişi olan tüm cihazlarda çalıştırılabilir. İki adımlı doğrulama ve PIN seçeneği mevcuttur. Bu da güvenlik seviyesinin yüksek olmasını sağlamaktadır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.