İsveç Kraliyet Bilimleri Akademisi’nin verdiği 2024 Nobel ekonomi ödülünü ulusların refah toplumlarına dönüşmesi üzerine araştırmalar yapan Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson kazandı. Türkiye’de doğan ve hayatına ABD’de devam eden ünlü iktisatçı Daron Acemoğlu kimdir? Kripto paralara dair görüşleri neler? Tüm detaylarıyla ele aldık.
Daron Acemoğlu kimdir?
Daron Acemoğlu 1967 yılında İstanbul, Kadıköy’de doğdu ve genç yaşlarından itibaren iktisata ilgi duymaya başladı. İlköğrenimini Aramyam İlkokulu’nda tamamladıktan sonra Galatasaray Lisesi’nde eğitim aldı. 1989 yılında İngiltere’nin York Üniversitesi’nde Matematiksel Ekonomi ve Ekonometri alanında lisans eğitimini tamamlayan Acemoğlu, akademik kariyerine London School of Economics’de yüksek lisans ve doktora ile devam etti. 1993’ten itibaren Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) çalışmakta olan Acemoğlu, 2000 yılında ekonomi profesörü ünvanını aldı. Dünyaca ünlü ekonomist 2019 yılında ise enstitü profesörü olarak tanındı.
Acemoğlu’nun çalışmalarında siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, gelir eşitsizliği ve beşeri sermaye gibi konular ön planda yer alıyor. Özellikle James A. Robinson ile birlikte kaleme aldığı Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik Kökenleri ve Ulusların Düşüşü eserleri iktisat literatüründe önemli bir yere sahiptir. 2024 yılında Simon Johnson ve James Robinson ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazanan Acemoğlu, çalışmalarının uluslararası alanda tanınmasını sağlamıştır.
Daron Acemoğlu’nun kitapları
Daron Acemoğlu’nun en önemli eserleri arasında 2006 yılında kaleme aldığı Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik Kökenleri ve 2012’de yayımlanan Ulusların Düşüşü: Güç, Refah ve Yoksulluğun Kökenleri yer almaktadır. Bu kitaplar hem akademik çevrelerde hem de genel okuyucu kitlesinde büyük ilgi gördü ve çeşitli ödüller kazandı. Acemoğlu bu eserlerinde ekonomik sistemlerin ve kurumların toplumsal refah üzerindeki etkilerini derinlemesine inceledi.
Daron Acemoğlu kripto paralara nasıl yaklaşıyor?
Daron Acemoğlu kripto paralar üzerine dikkat çekici görüşlere sahiptir. Oksijen gazetesinde görüşlerine yer verdiği köşe yazısında ünlü iktisatçı, Bitcoin’in yeni zirvelere ulaşması ve El Salvador ile Küba gibi ülkelerde yasal para birimi olarak kabul edilmesiyle kripto paraların hayatımızda kalıcı bir yer edineceğini gösteriyor.
Acemoğlu, kripto paraların kamu güvenini kazanmak için sağlam kurumsal temellere sahip olmadığı görüşünde. Bu durum, Bitcoin gibi dijital varlıkların neden bu kadar dalgalı ve kırılgan olduğunu açıklıyor. Ünlü iktisatçıya göre Bitcoin ve diğer kripto paralar, merkezi otoritelerden bağımsız işleyen bir yapıdadır. Ünlü iktisatçıya göre Bitcoin’in merkeziyetsiz yapısı hem yararlı hem de tehlikeli bir durum yaratıyor.
Kripto paraların çekiciliği, onların sunduğu potansiyel kazançla birleştiğinde birçok insanı etkisi altına aldığı herkesin malumu. Acemoğlu, Bitcoin’in arkasındaki siyasi anlatımı, suç faaliyetlerini kolaylaştırması ve teknolojiye duyulan aşırı güvenle bu dijital varlıkların popülaritesini artırdığını vurguluyor. Ancak Bitcoin’in yüksek enerji tüketimi ve çevresel etkileriyle bu durumun sorgulanmasına neden olduğunu belirtiyor Acemoğlu.
Sonuç olarak, Acemoğlu kripto paraların sadece bir yatırım aracı değil aynı zamanda daha büyük sosyal ve ekonomik sorunları çözmek için bir yol olmadığını belirtiyor. Gerçek sorunlarımızı ele alacak somut adımlara ihtiyaç varken Acemoğlu’na göre Bitcoin bu bağlamda dikkat dağıtıcı bir unsur olarak karşımıza çıkıyor.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.