Yükleniyor...

Mantle Network nedir, nasıl çalışır?

Mantle Network, optimistic rollups kullanan modüler bir Layer 2 EVM uyumlu blokzinciridir.

mantle network

Mantle Network, optimistic rollups kullanan modüler bir Layer 2 EVM uyumlu blokzinciridir. Veri kullanılabilirliği için EigenLayer’ın EigenDA’sını içerir ve çok partili hesaplamayı kullanarak daha iyi performans ve daha düşük maliyet sağlar.

Mantle nedir?

Mantle, Ethereum üzerinde OP yığını üzerine inşa edilmiş ve tahmini toplam değeri 2 milyar doların üzerinde olan DeFi’deki en büyük hazineyi elinde bulunduran BitDAO tarafından desteklenen bir Katman 2 ağıdır. Aynı anda birden fazla işlemi yürütmek, ana ağ ile verimli iletişim kurmak ve ağın sırasıyla kötü niyetli bloklar tarafından istila edilmemesini sağlamak için optimistic rollups özel iletişim ağları kullanır.

Rollups, Katman 2 EVM ağları arasında yaygın bir özelliktir. Mevcut bilgilere göre, Mantle Network’ün ölçeklendirme çözümünün merkezinde yer almaktadır. Bir seferde binlerce işlemin daha düşük bir maliyetle onaylanmasıyla Mantle, daha hızlı işlem işleme süresi ve önemli ölçüde daha ucuz bir işlem ücreti sunabilmektedir.

Mantle ağı nasıl çalışır?

Mantle Network’ün işlevselliğinin merkezinde dört ana oyuncu bulunmaktadır;

  1. Optimism rollups teknolojisi
  2. Modüler bir ağ mimarisi
  3. Çok taraflı hesaplama ve dolandırıcılığa karşı korumalı bir protokol
  4. Ve Mantle Veri Kullanılabilirliği (Mantle DA) düğümleri

Bu dört oyuncu, ana ağ ile sıkı bir iletişim sağlarken, kaynak açısından verimli ve güvenli bir ağ sunmak ve sürdürmek için sinerji içinde çalışır.

mantle network 1

Neden Mantle Network?

L2Beat’ten alınan verilere göre, 28 Katman 2 kümülatif piyasa değerinde 10 milyar doların üzerinde bir değere sahiptir. Bunun yanı sıra Katman 2 platformları çoğalıyor ve her biri Ethereum’a bir alternatif sunarken merkezi olmayan uygulamalara uygun bir platform için çalıştığını iddia ediyor. İşte Mantle’ın onu rakiplerinden ayırabilecek bazı özellikleri:

Maliyet Tasarrufu

Ethereum ana ağına kıyasla, Mantle Network’ün işlem başına bildirilen ücreti bir pazarlıktır. Proje, gaz ücretlerinde yüzde 80’in üzerinde bir azalma olduğunu iddia etmektedir. Gerçek bir durum senaryosundan alıntı yapacak olursak, her iki ağ için de resmi kaşiflerden alınan verilere dayanarak, Ethereum’daki 19 Gwei’ye kıyasla Mantle Network’teki ortalama gaz ücreti 0,06 Gwei’dir. Bu oran zaman içinde ve aşırı talep dönemlerinde önemli ölçüde dalgalanabilse de, Mantle’ın rollup kullanımı yoluyla Ethereum’dan daha düşük ücretler sunmaya devam etmesi muhtemeldir.

Hatta 0,16 Gwei gaz ücreti alan Optimism gibi diğer Katman 2’lerle karşılaştırıldığında, Mantle’ın ücretleri Ethereum yerine veri kullanılabilirliği için EigenDA kullandığından hala daha düşüktür. Ücretlerde zaman ve paradan tasarruf etmek isteyen kripto para meraklıları Mantle Network’ü tercih edebilir.

Performans

Mantle Network’ün 500 TPS’si, Ethereum ağının 32 TPS’sinden 20 kat daha hızlıdır ve diğer akıllı sözleşme platformları arasında güçlü bir rakiptir. Bildirilen yaklaşık 10 milisaniyelik blok süresi, işlemlerin neredeyse anında tamamlandığı anlamına gelir. Bu da gecikme süresinin azalması ve işlem hacminin artması anlamına geliyor ve işlemlerin hızlı bir şekilde onaylanmasıyla kullanıcı deneyimini iyileştiriyor.

Herhangi bir zamandaki genel performans, talep koşullarına tabi olabilir, ancak Mantle, verimlilikten (ölçeklenebilirlik) ödün vermeden daha yüksek talepleri karşılayacak şekilde inşa edildiğini iddia ediyor.

Güvenlik

Mantle, ana ağdan tamamen uzaklaşmayarak Ethereum ağının güvenlik mimarisini miras alır. Doğrulayıcılara ve dolandırıcılık kanıtlarına ek olarak Mantle, zaman içinde meydan okuma süresini azaltmak amacıyla bir bloğun geçerliliğini doğrulamak için MPC düğümlerini kullanır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.