Layer 2 blokzincir çözümleri, Layer 1 üzerinde yer alan çözümlere ek olarak onların üzerinde çalışan protokollerdir. Bu protokollerin temel amacı, büyük kripto para ağlarının karşılaştığı işlem hızı ve ölçeklendirme zorluklarını çözmektir.
Layer 2 (Katman 2) Blokzincir Çözümleri
Layer 2 çözümleri hali hazırda var olan bir blokzincir üzerinde çalışır. Burada, L2, benzer bir mimariyi dahil ederek tek bir blokzincir üzerindeki yükü azaltmak için düşünülmüş bir çözümdür. Orijinal blokzincir temel olarak, ana zincire paralel çalışan ikincil ağlara dayanır. Bitcoin’in Lightning Network’ü, L2’nin önde gelen örneklerinden biridir.
Layer 2’nin ölçeklenebilirlik çözümleri, State Channels, Sidechain ve Nested Blockchain’lerden oluşur. Bu bağlamda, “katman 2” terimi, blok zinciri ölçeklenebilirlik sorununa önerilen çoklu çözümleri ifade eder. Katman 2 çözümlerinin iki önemli örneği, Bitcoin Lightning Network ve Ethereum Plasma’dır . Kendi çalışma mekanizmalarına ve özelliklerine sahip olmasına rağmen, her iki çözüm de blockchain sistemlerine daha fazla verim sağlamaya çalışıyor.
Sidechain, kendi doğrulayıcılarıyla işlem zincirlerine bitişik olan ayrı ağlardır. Bu, ana zincirin köprü akıllı sözleşmesinin, yan zincir ağının meşruiyetini bağımsız olarak doğrulamadığını gösterir. Sonuç olarak, yan zincir, ana zincirdeki varlıkları yönetme yeteneğine sahip olduğundan, iyi çalıştığına güvenilmeli. Ayrıca, yan zincirdeki herhangi bir güvenlik ihlaline rağmen ana zincir ise bu durumdan etkilenmez.
Nested Blockchain’ler, ana zincirin üstünde değil, içinde çalıştıkları için oldukça farklıdır. İç içe blokzincir mimarisi genellikle, daha büyük bir ağ için kuralları belirleyen ve yürütmelerin birbirine bağlı bir alt zincirler ağında yer aldığı Blockchain’lerden oluşur. Ana zincir, her biri bir alt bağlantıdan yararlanan birkaç Blockchain katmanının temeli olarak hizmet edebilir.
Bir sonraki ise State Channels. Bunun, işlem yapan varlıklar için iki yönlü bir iletişim ortamı oluşturduğuna dikkat edilmelidir. Bu genellikle Blockchain’ğ-i ve zincir dışı işlem kanallarını içerir. Kripto ağının işlem hızı ve kapasitesi bu durumda bir darbe alır.
Bir State Channel, Layer 1 ağ düğümü doğrulamasına tabi değildir. Tam tersi şekilde, çoklu imza veya akıllı sözleşme yöntemi kullanılarak kilitlenen ağa yakın bir kaynak olarak görev yapar. Bir durum kanalının nihai durumu ve ilgili geçişler, bir işlem veya toplu işlem tamamlandıktan sonra temeldeki Blockchain’e göndererek çalışır.
Layer 1 Blokzincir Nedir?
Katman 1, Bitcoin, BNB Zinciri veya Ethereum gibi bir temel ağ ve bunun altında yatan altyapıyı ifade eder. Layer 1 blokzincirleri, başka bir ağa ihtiyaç duymadan işlemleri doğrulayabilir ve sonuçlandırabilir. Bitcoin’de gördüğümüz gibi, Katman-1 ağlarının ölçeklenebilirliğinde yapılandırmalar yapmak zordur. Bir çözüm olarak geliştiriciler, güvenlik ve mutabakat için 1. katman ağına dayanan 2. katman protokollerini oluşturur. Bitcoin’in Lightning Ağı, Katman-2 protokolünün bir örneğidir. Kullanıcıların çalmalarını ana zincir depolamadan önce hareket etmelerini sağlar.
Layer 1 ağlarıyla ilgili yaygın bir sorun, ölçeklenememeleridir. Bitcoin ve diğer büyük blok zincirleri, artan talep zamanlarında işlemleri işlemek için mücadele eder. Bitcoin, çok fazla hesaplama kaynağı gerektiren Proof of Work (PoW) mutabakat mekanizmasını kullanır.
PoW, merkezsizleştirme ve güvenlik sağlarken, işlem hacmi çok yüksek olduğunda PoW ağları da yavaşlama eğilimindedir. Bu, işlem onay sürelerini artırır ve ücretleri daha pahalı hale getirir.
Blokzincir geliştiricileri uzun yıllardır ölçeklenebilirlik çözümleri üzerinde çalışıyorlar, ancak en iyi alternatifler hakkında hala çok fazla tartışma var. Katman-1 ölçeklendirme için bazı seçenekler şunları içerir:
- Artan blok boyutu, her blokta daha fazla işlem yapılmasına izin verir.
- Yaklaşan Ethereum 2.0 güncellemesi gibi, kullanılan mutabakat mekanizmasının değiştirilmesi.
- Parçalamanın uygulanması. Bir tür veritabanı bölümleme.
Layer 1 iyileştirmelerinin uygulanması için önemli çalışmalar gerekir. Çoğu durumda, tüm ağ kullanıcıları değişikliği kabul etmeyecektir. Bu, 2017’de Bitcoin ve Bitcoin Cash’te olduğu gibi, topluluk bölünmelerine ve hatta bir hard fork’a yol açabilir.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.