Küresel çapta gündem olan yatırım varlık şirketi Alameda Research, kripto para birimleri dışındaki yatırımlarıyla dikkatleri üzerine çekiyor.
Yatırım ve likidite sağlayıcısı olarak hizmet veren Alameda, tehlike çanlarını çalmaya devam ediyor. FTX borsasının çöküşü ve Alameda‘nın likidite eksikliği dikkat çekti. Yaşanan tüm bu süreç, finans sistemini parmağında oynatan Alameda’nın çöküşü ile birlikte başladı. İkinci çeyrekte yaşanan kripto çöküşü, yatırım varlık şirketini köşeye sıkıştırdı. Küresel çapta yaptığı yatırımlarıyla adını duyuran Alameda, 2022 yılının ikinci çeyreğinde iflasın eşiğine geldi. Bu durumu kurtarmak isteyen FTX, mevduat olarak gösterdiği FTT coin’leri Alameda‘ya akıttı. Yaklaşık 4 milyar dolar değerinde kaynağı Alameda’ya taşıyan borsa, müşteri mevduatlarını da kullanmaktan kaçınmadı. Son yaşananlardan sonra bir zamanların yatırım devi, şimdi bağış kampanyası başlatmayı düşünüyor.
Alameda: Milyar Dolarlık Servet
Bir grup girişimci tarafından kurulan Alameda Research, 2017 yılında yaptığı dikkat çekici yatırımlar ile ün kazandı. FTX borsasına ait token olan FTT‘ye, daha henüz tohum aşamasında 430 milyon dolar yatırım yaptı. Daha sonra FTX borsasıyla kardeş şirket olduğunu ilan etmesi ise dikkat çekti. Yani Alameda, servet oluşturma planlarını ince ayrıntısına kadar şekillendirdi.
FTX’in ün kazanması, boğa piyasasında yeni yatırımcılar çekmesi ve benzersiz vadeli sistemi öne çıktı. Borsaya ait FTT coin’lerin de değer kazanmasıyla birlikte, Alameda’nın elindeki FTT varlığı milyarlarca dolara ulaştı. Sonrasında FTX borsasını paravan olarak kullanan yatırım varlık şirketi, yeni yatırımlar yapmak için FTT’leri açığa satmaya başladı. Merkeziyetsiz kayıt dışı sistemde, milyarlarca dolarlık nakiti bulunan Alameda’nın yeni planları da hazırdı.
Alameda, sektörün içindeki manipülasyon gücünü kullanarak yeni yatırımlarına perde araladı. FTX borsasında listelenebilecek coin’lere, ilk yatırım yapan şirket Alameda oldu. Bunun spekülatif bir yöntem olmasından kaçınan şirket, farklı yatırımlarda da bulundu.
Sistemli ve planlı bir şekilde kurulmuş değirmenin kaynağı tükenmeye başladı. Alameda, kripto boğa piyasasının servet kazandıran etkisinden çıkamadı. Terra çöküşünün başlattığı panik süreci, tüm yatırımların yavaş yavaş erimesine neden oldu. Bu şirket için geçiştirilebilir bir süreç olarak görüldü. İflasa giden ilk adım da burada atılmış oldu.
Alameda’nın ne kadar güçlü görünmeyi sevdiği, son FTX çöküşünde de öne çıktı. Şirketin CEO’su Caroline Ellison, likidite iddialarına karşılık olarak 10 milyar dolarlık kaynakları olduğunu söyledi. Ancak ortaya çıkan veriler, şirketin hazinesinin tükendiğini gözler önüne serdi. Üstelik şirket, çok uzun zaman önce hazineyi tüketmişti. FTX CEO’su Sam Bankman-Fried (SBF), Alameda’yı kurtarmak için tüm riskleri göze aldı. Ancak Binance CEO’su Changpeng Zhao (CZ), dönen manipülasyonları ortaya çıkararak tiyatroya son noktayı koydu.
Alameda: Yatırım Devliği
Yatırım varlık şirketi Alameda, kripto para birimleri dışında da yatırımlarda bulundu. Amerika’dan, Türkiye’ye kadar uzanan bu yatırımlar dikkat çekti. Son olaylar ise bu yatırımların akıbeti konusunda dedikoduları beraberinde getirdi.
Alameda şirketinin, yüzlerce farklı şirkette yatırımları bulunuyor. Bu şirketlerin sayısı ve bulunduğu ülkeler ise şu şekilde;
- Amerika Birleşik Devletleri – 54 farklı şirket
- Singapur – 16 farklı şirket
- İngiltere – 9 farklı şirket
- Hong Kong – 8 farklı şirket
- Avustralya – 6 farklı şirket
- Çin – 6 farklı şirket
Listedeki diğer ülkeler ise, Hindistan, İsviçre, Kanada, Vietnam ve Güney Afrika oldu. Alameda’nın küresel çapta böylesine bir yatırım hareketi, en güçlü olma arzusundan geliyordu. Ayrıca Alameda, kripto piyasasından topladığı paraları dışarıya çıkarmayı amaçladı. Alameda’nın tüm bu yatırımları tohum turlarında yapması ise dikkat çekti. Milyon dolarlık yolculuğun, milyarlarca dolara dönüşmesindeki en önemli hamle tohum yatırımları oldu.
İşte Alameda’nın yatırım yaptığı bazı şirketler;
3Commas – Kripto Ticaret Botu Hizmeti
Kanada merkezli kripto ticaret bot sağlayıcısı 3Commas, B serisi yatırım turundan 37 milyon dolar topladı. Yatırımcılar arasında Alameda şirketi de yer alıyor. 3Commas, 18 farklı borsaya kripto ticaret botunu pazarlıyor. Alameda şirketinin yaptığı bu hamle, manipülasyon iddialarını körüklese de salt bir yatırım olarak öne çıkıyor. 3Commas şirketine ait botlar, Binance borsasında da aktif olarak kullanılıyor. Alameda’nın bu yatırımı, ciddi oranda değer kazanmış gibi görünüyor.
Trustless Media – NFT ve Web Medya Hizmeti
Amerika merkezli bir şirket olan Trustless Media, NFT teknolojisini TV’ler ile birleştirmeyi amaçlayan bir prodüksiyon evidir. Alameda, bu şirkete 3 milyon dolarlık bir yatırımda bulundu. Farklı bir sektör ve farklı bir alanda yatırım yapan şirket, Trustless Media’ya tohum yatırımı yaptı. Yani piyasaya çıkmadan önce dahil oldu.
Fuel Labs – Blockchain Geliştirme Grubu
Merkeziyetsiz kuruluş olan Fuel Labs, Alameda şirketinden oldukça ciddi bir yatırım aldı. Yatırım şirketi, Fuel Labs’ın topladığı 80 milyon dolarlık yatırım turuna katıldı. Fuel Labs’ın planı, blockchain teknolojisini daha verimli bir hale getirmek oldu. 2019 yılından beri varlığını sürdüren blockchain girişim grubu, Alameda’nın güçlü yatırımını halen taşımaya devam ediyor.
Cardinal – NFT Altyapı Sağlayıcısı
Amerika merkezli NFT altyapı sağlayıcısı Cardinal, Alameda şirketinin de aralarında bulunduğu yatırımcılardan 4.4 milyon dolarlık bir yatırım almayı başardı. Tohum yatırım olarak lanse edilen bu fon, Cardinal’in piyasaya girişini kolaylaştırdı. Cardinal, NFT altyapısıyla birlikte staking sistemlerini geliştirmeye odaklandı.
BiLira – Türkiye’nin İlk Stablecoin Şirketi
Türkiye merkezli stablecoin şirketi BiLira, 125 milyon dolarlık bir yatırım değerlemesine ulaştı. Şirketin yatırımcıları arasında, Alameda da yer alıyor. BiLira şirketi, Türkiye’de stablecoin hizmeti veriyor. Türk lirasının daha aktif kullanımı ve stablecoin olarak yansıtılması amaçlanıyor. Türk lirası ile yüzde 100 teminatlandırılan bu sistem, Alameda’nın da dikkatini çekmeyi başardı.
Messari – Blockchain Analiz Şirketi
Merkeziyetsiz blockchain hizmeti Messari, küresel çapta ün kazanmayı başaran şirketler arasında yer alıyor. Messari, blockchain analiz ve araştırma göreviyle dikkatleri üzerine çekti. Blockchain analiz şirketinin 21 milyon dolar topladığı yatırım turunda, Alameda’nın da yatırımı bulunuyor.
Hashflow – Merkeziyetsiz Kripto Borsası
Yakın tarihte Binance’ın listelediği Hashflow, merkeziyetsiz kripto borsa hizmeti veriyor. Binance, Hashflow‘u launchpad ürünü olarak çıkardı. İşin tohum ve başlangıç tarafına bakıldığında ise karşımıza Alameda çıkıyor. Yatırım varlık şirketi, Hashflow’un 3.2 milyon dolar topladığı tohum finans fonuna yatırım yaptı.
Arbitrum – Ethereum Ölçeklendirme Platformu
Kripto piyasasını heyecanlandıran ve meraklandıran Arbitrum, güçlü yatırımlar alarak popüler oldu. Ethereum ölçeklendirme ve iyileştirme platformu Arbitrum, kripto piyasasının merakla beklediği ürünler arasında yer alıyor. İşin yatırım boyutuna bakıldığında ise karşımıza Alameda çıkıyor. Arbitrum’un 120 milyon dolar topladığı B serisi turda, Alameda da yatırım yaptı.
Alameda şirketinin, diğer yatırım yaptığı projeler arasında bilindik isimler de yer alıyor. Popüler kripto paralar, Helium, Solana ve Balancer da Alameda’nın yatırım sepetinde bulunuyor.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.