Kusama, Polkadot ağının test edilmesine olanak tanıyan bir blockchain projesidir. Ağın yerel kripto para birimi KSM Coin’dir.
Kusama Nedir?
Polkadot ağında başlatılacak yeni blockchain ve uygulamaların test edildiği ağa Kusama denilmektedir. Güncellemeler de piyasaya sürülmeden önce Kusama üzerinde test edilmektedir. Kusama, 2019 yılında, Gavin Wood tarafından oluşturulmuştur. Arkasında bulunan şirket ise, Parity Technologies’dir. Kusama projesinin finansmanı ise Web 3.0 ekosisteminin geliştirilmesini destekleyen Web3 Vakfı’dır. Kusama temelde, geliştiricilere test ortamı sunmayı amaçlamaktadır. Geliştiriciler, Polkadot Blockchain üzerinde oluşturdukları dApp’leri platform aracılığıyla test edebilmektedir. Kusama platformu, halka açık, yüksek oranda birlikte çalışabilirlik ve ölçeklenebilirlik sunmaktadır.
Kusama, Polkadot ile neredeyse aynı kod tabanına sahiptir. Ancak aralarında bazı farklar mevcuttur. En büyük fark ağ yönetiminin hızından kaynaklanmaktadır. Polkadot ağında yaklaşık 1 ay süren oylama süreci, Kusama’da yedi gün ve değişikliklerin uygulanması ise sekiz gün sürmektedir. Kusama’dan yaklaşık 4 kat uzun sürmesi, Polkadot’un hız yerine güvenliğe ve istikrara önem verdiğinin göstergesidir. Bu da Polkadot’u, blockchain’i finans uygulamaları gibi yüksek değerli ve düşük riskli projeler için uygun olmasını sağlar. Kusama, hıza öncelik vermektedir. Bu nedenle blockchain, daha riskili düşük ve orta ölçekli projeler için uygun olmaktadır. Mimarileri de kod tabanı gibi birbirlerine benzemektedir. Kusama, daha düşük parametreler ile geliştiricilere projeleri üzerinde deney yapma imkanı sunmaktadır.
Kusama Nasıl Çalışır?
Polkadot ekibi tarafından piyasaya sürülen Kusama, Parity Technologies tarafından geliştirilen Substrate teknolojisini kullanmaktadır. Ayrıca platform, güvenliğini sağlamak amacıyla Nominated Proof-of-Stake (NPoS) konsensüs mekanizmasını kullanmaktadır. Bu mekanizma, yüksek enerji gerektiren Proof-of-Work mekanizmasına bir alternatif olarak oluşturulmuştur ve dağıtık bir yapıya sahiptir. Proje, topluluk tarafından merkeziyetsiz bir biçimde yönetilmektedir. Kusama, Polkadot kadar sıkı olmayan kurallar ile geliştiricilere esneklik sağlamakta ve projeleri Polkadot’ta başlatmadan önce denemelerine olanak tanımaktadır. Birçok çeşitli projeleri amaçlayan Kusama üzerinde, hem özel hem de açık blockchainler, akıllı sözleşmeler ve yüksek çıktılı zincirler oluşturulabilmektedir.
Kusama’nın protokol yapısı, Polkadot’a benzemektedir. Bir relay chain ve parachain’den oluşmaktadır. Bu yapısı ile, ölçeklenebilirliği önemli ölçüde artırmakta ve birlikte işlerlik sunmaktadır. Ana blockchain’i relay chain, işlemlerin sona erdiği zincirdir. İşlemleri hızlandırmak için yeni işlem eklenmesi ve onaylanması süreçlerini birbirinden ayırmaktadır. Parachain ise, paralel zincirlerden oluşmaktadır. Bunun yanı sıra relay chain ile paralel olarak çalışmaktadır. Bu zincirler, blockchain kullanıcıları tarafından oluşturulabilmektedir. İşlemlerin doğruluğu için relay chain’in hesaplamasını kullanan özelleştirilebilir zincirlerdir. Parachain, birbiriyle sürekli iletişim halinde olan zincirlerdir ve ana zincirde yoğunluk oluşmasını önlemektedir.
KSM Coin Nedir?
Kusama ağının yerel kripto para birimi KSM Coin’dir. Birçok kullanım durumu bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak; ağ yönetiminde oy vermek, ağın işleyişi için stake etmek ve paralel zincirleri Kusama’ya bağlamak verilebilir. Kendi blockchain’ine sahip olan Kusama’nın kripto para birimi KSM Coin, ERC-20 tabanlı değildir. Kripto yatırımcıları tarafından tercih edilen bir kripto para birimi olmuştur. Bunun sebeplerinden biri de yüksek getiri sağlamış olmasıdır.
Ayrıca bir yönetişim tokenı olan KSM Coin, kullanıcıların platformun yönetimine katılmasına olanak tanımaktadır. KSM Coin sahibi kullanıcılar, token’larını harcayarak yönetime katılabilir, teklif sunabilmekte ve oy kullanabilmektedir. Bunun yanı sıra, varlıklarını stake eden kullanıcılar, ağın güvenliğini sağladıkları için ek KSM Coin’ler ile ödüllendirilmektedir.
KSM Coin Nereden Ve Nasıl Alınır?
Kusama ağının yerel kripto para birimi KSM Coin, birçok kripto para borsasında listelenmektedir. Bunlara; Binance, KuCoin, Kraken, Coinbase Exchange, Bitfinex, Bithumb, OKX, Huobi, Gate i.o örnek verilebilmektedir. KSM Coin satın almak isteyen yatırımcılar, öncelikle bir platform tercih etmelidir. Üye olmalı ve hesap oluşturmalıdır. Bilgilerini eksiksiz giren yatırımcılar, alım satım sayfası üzerinden istedikleri miktarda KSM Coin alabilmektedir. Satın alınan KSM Coin’ler, işlemlerde kullanılabilmekte ya da daha sonra kullanılmak üzere güvenli cüzdanlarda saklanabilmektedir.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.