Birçok ülke, Bitcoin (BTC) devrimini yasadışı hale getirerek bastırmaya çalışıyor. Ancak, Bitcoin ve diğer dijital para birimlerinin yasaklandığı ülkelerde bile, önde gelen kripto para biriminin kullanımı yalnızca artmıştır.
Bitcoin’in farkındalığı ve benimsenmesi bu yıl arttıkça, bazı ülkeler kripto para birimleri veya kullanımlarını yasaklayan yasalar çıkardı. Bununla birlikte, ülkelerin çoğu Bitcoin kullanımına şüpheli yaklaşırken, bazı ülkeler Bitcoin kullanımını tamamen yasa dışı hale getirdi.
Bitcoin bildiğimiz finansal sistemde devrim oluşturmaya devam ettikçe, iktidardaki yetkililer kaçınılmaz devrimi bastırmak için her şeyi deniyorlar. Düzenleyicilerin Bitcoin kabulünü yavaşlatmaya çalışmasının bir yolu da onu yasa dışı kılmak.
Bitcoin’in (BTC) Yasa Dışı Olduğu Ülkeler
1. Afganistan
Şu anda Afganistan’da Bitcoin bulundurmak yasadışıdır. Ülkede kripto borsası yoktur ve bir ICO’ya katılmak yasaktır.
2. Pakistan
Nisan 2018’de, Pakistan merkez bankası ülkede Bitcoin ve kripto para birimlerinin yasaklandığını ve bankaların onlar için herhangi bir işlem yapmasını zorlaştıracağını duyurdu.
3. Nepal
13 Ağustos 2018’de, Nepal Rastra Bankası, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini yasadışı ilan etti.
4. Cezayir
Aralık 2017’de Cezayir, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini tamamen yasa dışı kılan bir yasa çıkardı. Satın alma, satma, kullanma veya hatta kripto para birimini elinde bulundurmak yasalarca cezalandırılır.
5. Bolivya
Ülke, 2014 yılında kripto para birimlerinin kullanılmasını yasaklamıştır. Ülke, yasadışı faaliyetler için potansiyel kullanımı nedeniyle Bitcoin’i yasakladı.
6. Bangladeş
Eylül 2014’te, Bangladeş merkez bankası kripto para birimini kullananların ülkenin kara para aklama karşıtı yasaları uyarınca hapis cezasına çarptırılacağını açıkladı.
7. Ekvador
Ekvador hükümeti, ülkenin ulusal para birimi tarafından desteklenecek kendi dijital para birimini çıkarmayı planlarken Bitcoin ve diğer kripto para birimleri yasağı çıkardı.
8. Mısır
Mısır’ın başlıca İslami yasama meclisi olan Dar al-Ifta, Bitcoin’deki ticari işlemleri haram olarak sınıflandıran dini bir kararname çıkardı (İslam hukukuna göre yasaklandı).
Bazı ülkeler ise Bitcoin konusunda kararsız kalmış gözüküyor. Bitcoin’i yasaklamadıkları gibi serbestte bırakmıyorlar. Kısaca, Bitcoin kullanımının gri bir alanda olduğunu düşünüyorlar.
İşte Bitcoin’in yasaklandığı ancak tamamen kullanımın kaldırılmadığı ülkeler:
1. Hindistan
2018’de Hindistan Merkez Bankası, hiçbir bankanın kripto işlemlerini kolaylaştırmak için herhangi bir hizmet sağlayamayacağını açıkladı. Ancak milletvekilleri, ülkede Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin kullanımını suçlayacak bir tasarı önermedi.
2. Kolombiya
Ülkedeki finans kurumlarının kripto ile ilgili faaliyetlere herhangi bir hizmet vermesi yasaktır. Superintendencia Financiera, finansal kurumları 2014 yılında kripto para birimi işlemlerini koruyamayacakları, yatırım yapamayacakları, aracılık edemeyecekleri veya yönetemeyecekleri konusunda uyardı.
3. Ürdün
Ürdün hükümeti, kripto para birimlerinin kullanımını engelleyen bir uyarı yaptı ve Bitcoin’in yasal bir ihale olmadığını açıkladı. Ancak, Bitcoin kullanımını yasaklayan veya yasa dışı kılan hiçbir yasa yoktur.
4. Endonezya
Endonezya vatandaşlarının Bitcoin ve diğer kripto para birimleri ile ticaret yapmalarına izin verilir, ancak bu ülkede yasal bir durum değildir.
Bitcoin doğası gereği merkezsiz olduğu için kaçınılmaz bir devrimdir, bu nedenle yetkililerin yasaklaması imkansız hale gelir. Düzenleyiciler, Bitcoin’in yasadışı faaliyetleri kolaylaştırdığını ve bu nedenle tehlikeli olduğunu belirtti. Birçok ülke, Bitcoin ve merkezi olmayan kripto para birimlerinin gücünü kabul etti ve alanın büyümesine izin verdi.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.