Kripto para birimlerinin yükselişi inkar edilemez bir şekilde yeni bir kripto milyarderleri ve milyonerleri yarattı. Bu kişiler servetlerini farklı şekillerde kazanmış olsalar da hepsinin ortak bir noktası vardı: Bu yeni gelişen teknolojideki potansiyeli gördüler ve risk almaya istekliydiler.
Kripto para birimlerinin ortaya çıkışından bu yana, seçilmiş birkaç kişi bu alanın ayrılmaz oyuncuları haline geldi ve bu süreçte inanılmaz servetler biriktirdi. Peki, Bitcoin ve diğer kripto yatırımlarından en çok parayı kim kazandı? Bu makale, kripto paraların yıkıcı gücünden yararlanarak dünyanın seçkinleri arasındaki yerlerini sağlamlaştıran 13 kripto para milyarderinin geçmişlerini, hikayelerini ve servetlerine olan meteorik yükselişlerini ele alıyor.
1- Changpeng Zhao (CZ) – 15 Milyar dolar
En zengin kripto yatırımcıları listemizdeki ilk pozisyon Changpeng Zhao’ya gidiyor. Yaygın olarak CZ olarak bilinen Changpeng Zhao, Çinli-Kanadalı bir girişimci ve işlem hacmi açısından dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance‘in kurucusu ve eski CEO’sudur.
CZ’nin zenginlik yolculuğu 2000’li yılların başında teknoloji sektöründe çalışmaya başlamasıyla başladı. Bloomberg Tradebook, Fusion Systems ve Blockchain.com gibi şirketlerde çeşitli görevlerde bulundu. Bu görevlerdeki deneyimi ona ticaret sistemleri, eşleştirme motorları ve blok zinciri teknolojisi hakkında derin bir anlayış kazandırdı.
CZ’nin serveti öncelikle Binance ve ona bağlı tokenlardaki başarısından kaynaklanıyor. Binance’i 2017 yılında kurdu ve dünya çapında en popüler ve etkili kripto para borsalarından biri haline gelmesine öncülük etti.
CZ, Binance aracılığıyla, borsanın popülerliği arttıkça yaygın bir şekilde benimsenen BNB‘yi tanıttı. BNB o zamandan beri önemli ölçüde değer kazanarak CZ’nin servetine daha da katkıda bulundu.
Binance özel bir şirket olduğu için CZ’nin tahmini net değerinin kamuya açık olmadığını belirtmek önemlidir. Ancak Forbes, CZ’nin servetinin 5 Mart 2024 itibarıyla 15 milyar dolar olduğunu tahmin etmektedir.Bazı analistler kripto milyarderinin çok daha zengin olduğuna inanıyor, ancak bu iddialar sadece spekülasyon olabilir.
2- Brian Armstrong – 10 Milyar dolar
Kriptodaki en zengin insanlar listesinde ikinci sırada, Amerikalı bir girişimci ve ABD merkezli en büyük kripto para borsası Coinbase’in kurucu ortağı ve CEO’su Brian Armstrong yer alıyor.
Armstrong, Coinbase’den önce IBM ve Airbnb de dahil olmak üzere çeşitli teknoloji şirketlerinde yazılım mühendisi olarak çalıştı. Ancak, servetine giden yolu açan şey kripto para birimiyle olan ilişkisi oldu.
Armstrong 2012 yılında Coinbase’in kurucularından biri oldu. Kullanımı kolay arayüzü ve sağlam güvenlik önlemleri sayesinde, platform hem acemi hem de deneyimli kripto meraklıları arasında artan bir popülerlik buldu.
Coinbase’in başarısı, başta Bitcoin olmak üzere kripto para birimlerinin artan popülaritesiyle yakından ilişkiliydi. Kripto para birimlerinin değeri yükseldikçe Coinbase artan işlem hacimlerinden, işlem ücretlerinden ve borsa komisyonlarından yararlandı ve bunların hepsi Armstrong’un servetine katkıda bulundu.
Dahası, Coinbase halka açılan ilk kripto para borsası oldu. Nisan 2021’de şirketin hisseleri Nasdaq borsasında doğrudan listelenerek Armstrong’u milyarder yaptı ve şirketteki hisseleri önemli ölçüde değer kazandı Forbes’a göre, Armstrong’un serveti 5 Mart 2024 itibarıyla 10 milyar dolar değerindeydi.
3- Barry Silbert – 10 Milyar dolar
Barry Silbert, kripto para sektörüne odaklanmış bir girişim sermayesi şirketi olan Digital Currency Group’un (DCG) kurucusu ve CEO’su olarak tanınan Amerikalı bir girişimci ve yatırımcıdır.
Silbert, finans alanındaki kariyerine yatırım bankacılığı firması Houlihan Lokey’de sıkıntılı borçlara odaklanarak başladı. 2004 yılında, özel şirket hisseleri de dahil olmak üzere likit olmayan varlıklar için çevrimiçi bir pazar yeri olan SecondMarket’i kurdu.
Silbert, Bitcoin ticaretinin potansiyelini erken fark etti ve 2013 yılında akredite yatırımcılara dijital para birimini doğrudan ellerinde tutmalarına gerek kalmadan Bitcoin’e yatırım yapma fırsatı sunan Bitcoin Investment Trust’ı (BIT) kurdu.
BIT, halka açık ilk BTC yatırım aracı oldu ve Bitcoin’in ana akım haline gelmesinde önemli bir rol oynadı. Silbert, 2015 yılında SecondMarket’i Digital Currency Group (DCG) olarak yeniden markalaştırarak şirketin odak noktasını yalnızca Bitcoin’i değil, diğer kripto para birimlerini ve blok zinciri tabanlı teknolojileri de içerecek şekilde genişletti. DCG o zamandan beri çeşitli yatırım portföyü ve Grayscale Investments, Genesis, CoinDesk ve daha fazlası dahil olmak üzere yan şirketleri aracılığıyla kripto para birimi ticareti endüstrisinde önemli bir oyuncu haline geldi.
4- Chris Larsen – 3,2 Milyar dolar
Chris Larsen, kripto para şirketlerinin kurulmasına katılımıyla tanınan Amerikalı bir girişimci ve iş yöneticisidir. Tartışmalı blok zinciri tabanlı ödeme protokolü Ripple‘ın arkasındaki şirket olan Ripple Labs’ın kurucu ortağıdır. Ripple’ın XRP kripto para birimi hızla popülerlik kazandı ve piyasa değerine göre en büyük kripto para birimlerinden biri haline geldi.
Ripple ile olan ilişkisi sayesinde Larsen önemli bir servet biriktirdi. Forbes onu kripto para sektöründeki en zengin kişilerden biri olarak kabul etti. XRP’nin 2018 başındaki değerinin zirvesinde, Larsen’in tahmini net değeri 4,6 milyar dolara ulaştı.
5- Fred Ehrsam – 2,9 Milyar dolar
Fred Ehrsam, 2012 yılında Brian Armstrong ile birlikte Coinbase‘i kuran Amerikalı bir girişimci ve yatırımcıdır. Ehrsam’ın zenginliğe doğru yolculuğu Goldman Sachs’a firmanın döviz (forex) bölümünde bir tüccar olarak katılmasıyla başladı. Ancak, kripto para birimleri ve blok zinciri teknolojisine olan ilgisi onu Goldman Sachs’tan ayrılmaya ve Coinbase’i kurmaya yöneltti.
Ehrsam’ın eş liderliği altında Coinbase hızlı bir büyüme yaşadı ve kripto para birimi endüstrisinin en önde gelen oyuncularından biri haline geldi. Milyonlarca kullanıcıyı kendine çekti ve milyarlarca dolarlık kripto para birimi işlemini kolaylaştırdı.Ehrsam 2017’de Coinbase’den ayrılmış olsa da, borsaya katılımından bir servet kazanmayı başardı.
6- Jed McCaleb – 2,7 Milyar dolar
Jed McCaleb Amerikalı bir programcı ve girişimcidir. En çok bir dijital ödeme protokolü olan Ripple’ın kurucu ortağı ve eski CTO’su ve merkezi olmayan kripto para birimi Stellar’in (XLM) yaratıcısı olarak bilinir.
McCaleb 2010 yılında Bitcoin ticaretiyle ilgilenmeye başladı ve ilk büyük Bitcoin borsası olan Mt. Gox’u kurdu. Platform, zirvede olduğu dönemde tüm Bitcoin işlemlerinin yüzde 70’inden fazlasını gerçekleştirecek kadar büyüdü.Ancak, güvenlik sorunlarıyla karşılaştı ve sonunda saldırıya uğrayarak önemli miktarda BTC kaybına neden oldu. McCaleb, 2011 yılında Mt. Gox’u Mark Karpeles’e sattı ve platformdan uzaklaştı.
Mt. Gox ile yaşadığı deneyimin ardından Jed McCaleb dikkatini yeni bir merkezi olmayan kripto para birimi yaratmaya yöneltti. 2014 yılında Ripple’ı kurdu ve 2013 yılına kadar CTO’su olarak görev yaptı. Ripple’dan ayrıldıktan sonra McCaleb Stellar’ı yaratmaya odaklandı. 2014 yılında başlatılan proje, finansal kurumları birbirine bağlamayı ve bankasız nüfus için sınır ötesi işlemleri kolaylaştırmayı amaçlıyor.
Kripto para girişimleri, özellikle de Ripple ve Stellar’ın yaratılması ve geliştirilmesi sayesinde Jed McCaleb büyük bir servet biriktirdi ve en iyi kripto milyarderleri listesine girdi.
7- Devin Finzer – 2,2 Milyar dolar
Devin Finzer, değiştirilemez tokenler (NFT’ler) ve dijital varlıklar için en büyük pazar yerlerinden biri olan OpenSea’nin kurucu ortağıdır. OpenSea, blok zinciri teknolojisi ile doğrulanan benzersiz dijital varlıklar olan NFT’lerin yükselişiyle önemli bir popülerlik kazandı.
Devin Finzer, OpenSea’den önce Pinterest’te yazılım mühendisi olarak çalışmıştır. Alex Atallah ile birlikte 2017 yılında OpenSea’yi kurdu ve kısa sürede NFT’lerin alım satımı için önde gelen bir platform haline geldi.
Pazar yeri, 2021 yılında NFT’lerin ana akım haline gelmesi ve yüksek profilli alıcı ve satıcıları çekmesiyle büyük ilgi gördü. OpenSea ayrıca platformunda milyarlarca dolarlık işlem hacmi bildirdi ve her satıştan küçük bir komisyon aldı. Sonuç olarak Finzer, OpenSea’nin kurucu ortağı olarak üstlendiği rol sayesinde önemli bir servet biriktirdi.
8- Alex Atallah – 2,2 Milyar dolar
Alex Atallah bir teknoloji girişimcisi ve OpenSea’nin bir diğer kurucu ortağıdır. Farklı bir geçmişe sahip olan Atallah, kariyerine J.P. Morgan’da yatırım bankacılığı alanında başlamış ve daha sonra birkaç girişimin kurucu ortaklığını yapmıştır.
Atallah, 2010 yılında Sensopia adlı bir haritalama teknolojisi girişiminin kurucu ortağı olmuş ve kullanıcıların artırılmış gerçeklik kullanarak kat planları oluşturmasına olanak tanıyan popüler MagicPlan uygulamasını geliştirmiştir. Uygulama ilgi gördü ve başarılı oldu, bu da Atallah’ın erken başarısına katkıda bulundu.
Atallah, 2017 yılında odağını gelişmekte olan blok zinciri teknolojisi ve NFT’ler alanına kaydırdı. Devin Finzer ile birlikte, dijital varlıkların, özellikle de NFT’lerin ticareti için önde gelen pazar yeri haline gelecek olan OpenSea’yi kurdu.
Şirketin başarısı, Atallah’ı NFT alanında önemli bir figür olarak konumlandırdı.
9- Kim Hyoung-Nyon – 1,95 Milyar dolar
Kim Hyoung-Nyon, Güney Koreli tanınmış bir fintech girişimcisidir. Güney Kore’nin baskın kripto para borsasını işleten Dunamu’nun kurucu ortağı ve başkan yardımcısıdır.
Hyoung-Nyon, 2012 yılında Song Chi-hyung ile birlikte Dunamu’yu kurmuştur. O zamandan bu yana şirket Güney Kore’deki en popüler kripto borsası haline geldi ve Kakao Ventures ve Altos Ventures gibi önemli firmalardan önemli miktarda yatırım çekti.
Dunamu’ya katılımı sayesinde Hyoung-Nyon, Güney Kore’nin ilk kripto milyarderlerinden biri haline geldi.
10/11- Nikil Viswanathan ve Joe Lau – 1,5 Milyar Dolar
Nikil Viswanathan ve Joe Lau, blok zinciri geliştiricileri için altyapı sağlayan bir teknoloji şirketi olan Alchemy’nin kurucu ortaklarıdır.
Alchemy’yi 2017 yılında, geliştiricilere blok zinciri üzerinde merkezi olmayan uygulamalar (dApps) oluşturmaları için araçlar ve hizmetler sağlamak amacıyla kurdular. Alchemy, geliştiricilerin dApp’lerinin performansını, ölçeklenebilirliğini ve kullanıcı deneyimini iyileştirmelerine yardımcı olacak bir dizi çözüm sunuyor.
Hem Viswanathan hem de Lau’nun teknoloji ve mühendislik geçmişleri var ve Alchemy’nin blok zinciri endüstrisindeki büyümesini ve başarısını yönlendirmede etkili oldular. Geçen yıl Şubat ayında şirket 10,2 milyar dolar değerleme ile 200 milyon dolar toplayarak Viswanathan ve Lau’yu milyarder ve kriptodaki en zengin insanlardan bazıları haline getirdi.
12/13- Winklevoss İkizleri – 1,5 Milyar dolar
Winklevoss ikizleri Cameron ve Tyler, Facebook’un erken dönem gelişimindeki rolleri ve kripto para sektörüne yaptıkları önemli yatırımlarla tanınan Amerikalı girişimciler ve yatırımcılardır.
Winklevoss ikizleri 2012 yılında Bitcoin’e yoğun bir şekilde yatırım yapmaya başlamış ve o dönemde dolaşımda olan toplam arzın yaklaşık %1’ini (yaklaşık 100.000 BTC) satın almıştır Bu erken yatırım, önemli miktarda servet biriktirmelerine ve madalyonun değeri hızla yükselirken Bitcoin milyoneri olmalarına yardımcı oldu.
Ayrıca Cameron ve Tyler Winklevoss 2014 yılında bir kripto para borsası olan Gemini’yi kurdu. Gemini, Amerika Birleşik Devletleri’nin önde gelen borsalarından biri haline geldi. Borsaya katılımları genel servetlerine daha da katkıda bulundu.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.