Yükleniyor...

Kripto Para Marj Ticareti (Margin Trading) Nedir? Long ve Short Pozisyon Açma Nedir?

Bu yazımızda kripto para marj ticareti (margin trading) nedir, kripto para long pozisyon açma nedir ve kripto para short pozisyon açma nedir gibi soruları detaylı bir şekilde cevaplandıracağız.

Kripto Para Marj Ticareti Nedir

Bu yazımızda kripto para marj ticareti (margin trading) nedir, kripto para long pozisyon açma nedir ve kripto para short pozisyon açma nedir gibi soruları detaylı bir şekilde cevaplandıracağız.

Kripto Para Marj Ticareti Nedir?

kripto para margin trading

Marj ticareti (margin trading) isminden de anlayabileceğiniz gibi sisteme teminat vererek teminatınızın sizin seçeceğiz katlarda işlem yapmanıza olanak tanıyan ticaret türüdür. Örneğin marj ticareti ile teminat vererek elinizdeki varlığın 2 veya 3 katına kadar işlem yapabilirsiniz. Katlar platformdan platforma değişiklik göstermektedir.

Marj ticareti ile yüksek kârlar elde edebilmek mümkün. Buna karşın büyük kayıplar da yaşanması mümkün. En basit ifadeyle 3 katı kazanç sağlamak mümkün iken 3 katı da kaybedebilirsiniz.

Marj ticaretinde gerçektem alım satım yapmazsınız. Bunu şu şekilde açıklayalım; diyelimki elinizde 3 ETH var. Siz Bitcoin’in yükseleceğini düşünüyorsunuz ve 3 ETH ile kaldıraç 3’ü seçerek 3×3 olmak üzere 9 ETH büyüklüğünde long pozisyon açabilirsiniz.

Short Pozisyon ve Long Pozisyon Nedir?

Long pozisyon açtıktan sonra kripto para birimi yukarı yönlü hareket ederse kâr edersiniz. Tahmin edeceğiniz üzere aşağı yönlü hareket ederse zarar edersiniz. Short pozisyon açmanız durumunda ise kripto para birimi negatif yönlü hareket ederse kâr eder, yukarı yönlü hareket ederse zarar edersiniz. Yani, düşüş trendinin olduğu bir dönemde ETH için short pozisyon açarak elinizdeki ETH miktarını artırabilirsiniz.

Pozisyon Açma

Pozisyon açmadan önce platforma göre değişen ama genel olarak aşağıdaki gibi bir ekran ile karşılaşacaksınız.

Kripto Para Marj Ticareti Long Short Pozisyon

Buradaki terimler şu anlama geliyor:

  • Position amount: Pozisyon Büyüklüğü (9 ETH olarak giriş yapıldı)
  • Leverage: Kaldıraç (3 olarak seçildi)
  • Stop loss price: Açtığınız pozisyon zarar ederken hangi fiyatta zararın durdurulacağı
  • Estimated open price: Pozisyonun hangi fiyattan açılacağı
  • Open fee: Pozisyonun tek seferlik açılış komisyonu
  • Rollover fee per 4h: Pozisyonun uzun sürmesi durumunda her 4 saatte bir alınacak komisyon bedeli
  • Margin: Teminat (9 ETH’lik pozisyon için x3’te 3 ETH)

Konuyu daha basit bir tabir ile ele alacak olursak; elimizde 3 ETH var diyelim ve ETH fiyatının yükseleceğini düşünüyoruz. Alım satım stratejimizi yüzde 30 kâr beklentisi ve maksimum yüzde 30 zarar etme olarak belirledik. O anki ETH fiyatı 1.000 dolar diyelim.

O halde 9 ETH büyüklüğünde bir pozisyon açıyoruz. 9 ETH’lik pozisyon açmak için 0.006 ETH’lık bir açılış komisyonu ödeyeceğiz. Maksimum risk kabülümüz yüzde 30’du o halde (1000*3.3)/100 formülüyle stop-loss değerimizi 900 dolar olarak ayarlıyoruz.

Eğer ki pozisyon 4 saat içinde kapatılırsa yani ETH fiyatı 900 dolara düşerse pozisyon otomatik kapanacak ve hesabımıza 2.1 ETH geçecek (fiyat 900 dolar olduğunda yüzde 30 zarar edeceğiz). Eğer ETH fiyatı 1.100 dolar olursa 3 ETH ile açtığımız pozisyonu 1.100 dolarda kapattığımızda hesabımıza 3.9 ETH geçecek.

Fiyat oynaklığının (volatilite) yüksek olduğu kripto para piyasasında doğru stop-loss değerleriyle güzel kârlar etmek mümkün. Elbetteki hatalı bir tahmin veya öngörü sonucunda büyük zararlar da edilebilir.

Kaldıraç x2’de yüzde 50’lik bir fiyat değişiminde ve x3’te yüzde 33’lük bir fiyat değişiminde teminatınızın tamamını kaybeder ve stop-out olursunuz (pozisyonun otomatik olarak kapanması). Bu yüzden çok dikkatli olmakta ve hesaplamaları iyi yapmakta fayda var.

Marj Ticareti Yapılabilecek Borsalar

Kripto para marj ticareti yapılabilecek borsaların tam listesi şu şekilde:

  • BitMEX
  • eToro
  • Bitfinex
  • Kraken
  • Poloniex

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


ck x banner
ck youtube banner