Yükleniyor...

Kripto Para Cüzdanı Nedir? Kripto Para Nasıl Saklanır?

Her ne kadar kripto para ve Blockchain terimleri halk tarafında iyi bilinse de kripto para cüzdanının ne olduğu, kripto paranın nerede ve nasıl saklanacağıyla ilgili birçok soru var.

Kripto Para Cüzdanı Nedir

Her ne kadar kripto para ve Blockchain terimleri halk tarafında iyi bilinse de kripto para cüzdanının ne olduğu, kripto paranın nerede ve nasıl saklanacağıyla ilgili birçok soru var. Kripto para haberleri borsalarda tutulan kripto para birimlerine yönelik siber saldırıların giderek arttığını gösteriyor.

Peki, Bitcoin veya başka bir kripto paraya sahipseniz ne yapmalısınız? Kripto para nasıl saklanır? Kripto para nerede saklanmalı? Kripto para cüzdanı nedir? Hadi şimdi gelin bu sorulara detaylı bir şekilde cevap verelim.

İlk bakışta kripto paranın nasıl saklanacağı oldukça anlaşılabilir görünebilir: kripto paralarınızı bir cüzdanda saklarsınız. Evet, basit görünüyor. Ama göründüğü kadar basit değil.

Kripto Para Cüzdanı Nedir?

Açık ve özel anahtarları yöneten uygulamalara kripto para cüzdanı nedir. Bu cüzdanlar aslında kripto paranızı değil, onlara erişmenizi sağlayan özel anahtarlarınızı saklamak için kullanılır.

Açık Anahtar ve Özel Anahtar Nedir?

Kripto para kullanımı iki kriptografik anahtara ihtiyaç duyar: Kasanızın kapısı gibi davranan açık anahtar ve kasanın kilidini açmak için özel anahtar.

Tüm cüzdanların dosyalarında kayıtlı özel anahtarlar vardır. Anahtarların Bitcoin adresleri ile güçlü matematiksel ilişkileri vardır ve cüzdanlar tarafından üretilirler. Özel anahtara sahip herkes fon üzerinde kontrol sahibi olur. Bazı cüzdanlar özel anahtarlarınıza sahip olabilir, ancak bunları kullanma erişimine sahip olamazlar. M-cüzdan yazılımını kullanarak özel ve genel anahtarlarınıza erişerek varlıklarınızı izleyebilir, para gönderebilir ve diğer işlemleri yapabilirsiniz.

Bir Kripto Para Cüzdanı Nasıl Çalışır?

Bir kripto para cüzdanının geleneksel elektronik cüzdandan en büyük farkı kripto paranızı tek bir yerde saklamamasıdır. Kripto para cüzdanı açık ve özel anahtarlarınızla farklı Blockchain’lerdeki kayıtlara erişim sağlama imkanı verir.

Kriptoyla ilgili her şey Blockchain’de gerçekleşir. Örneğin, birisi size bir kripto para gönderdiğinde, kişi sahipliğini cüzdan adresinize imzalar. Blockchain’de yeni bir blok görünür, onay alır ve cüzdanınız Blockchain verileri ile yeni bakiyenizi gösterir.

Tüm Kripto Para Cüzdanları Aynı mı?

Tercihlerinize bağlı olarak kripto paranızı saklamanın yolunu seçebilirsiniz. Üç temel kripto para cüzdan türü bulunmaktadır:

  1. Kağıt Cüzdan: Özel anahtarınızı yazmak için kalem ve kağıt kullanabilirsiniz. Buna kağıt cüzdan denir.
  2. Çevrimiçi, Masaüstü veya Mobil Cüzdanlar: Çok kullanıcı dostu, fakat diğerlerinden daha az güvenli olan kripto para cüzdanlarıdır.
  3. Donanım Cüzdan: Kripto para saklamak için özel olarak üretilmiş cihazlara donanım cüzdan adı verilir. Tıpkı bir USB bellek gibi görünür.

Eğer kripto paranızı bir alım satım platformunda (borsa) saklarsanız özel anahtarınızın sorumluluğu o platformda olur. Eğer özel anahtarınızı kendiniz saklarsanız mutlaka yedeklemelisiniz.

Her Kripto Para için Bir Cüzdana mı İhtiyacınız Var?

Bazı cüzdanlar birkaç kripto parayı desteklerken bazıları ise yalnızca bir kripto parayı destekler.

İpuçları

Kripto paranızı saklamayı daha güvenli hale getirmek için bazı ipuçları:

  • Fonlarınızın çoğunu çevrimdışı tutun. İnternete bağlı cüzdanlarda az miktarda kripto para tutun. Cüzdanlarınızı yedekleyin.
  • Mümkün olduğunca daha fazla kimlik doğrulama adımı kullanın. İşlem başlamadan önce başka bir kişinin iznini gerektiren çoklu imza cüzdanları da kullanabilirsiniz.
  • Cüzdanınızı ve cihaz yazılımınızı güncelleyin. Yeni yazılım sürümleriyle güvenliğinizin güncel olduğundan emin olun.
  • Özel anahtarlarınızı güvende tutun.

2021 Yılının En İyi Kripto Para Cüzdanları

Bitcoin’in ortaya çıkışından bu yana, kripto paralar ve blockchain en çok konuşulan konular arasında yer aldı. 2021 yılındayız ve Bitcoin gibi birçok kripto para birimi oldukça değişken olsalar da gün geçtikçe daha çok ilgi görmeye devam ediyor. Bir Bitcoin bugün hala binlerce dolar değerinde. Bitcoin gibi kripto para birimleri var olmaya devam ettikçe ve hatta değeri arttıkça bireyler bazılarına sahip olmakla ilgilenebilir, ancak Bitcoin’in nasıl güvenli bir şekilde saklanacağını anlamak önemlidir.

Bitcoin’e güvenle yatırım yapmak isteyenler için, en iyi Bitcoin cüzdanlarının ve depolama cihazlarının bir listesini oluşturduk. Bu cüzdanlardan bazıları, yalnızca Bitcoin’den daha fazla kripto para saklama yeteneği ve ek güvenlik önlemleri dahil olmak üzere diğerlerinden daha fazla özelliğe sahiptir. Bu liste, sıcak cüzdanların ilk sırada yer alması dışında belirli bir sıraya girmez, ancak bu sıcak cüzdanların daha iyi olduğu anlamına gelmez.

Şimdilik, sıcak cüzdanları hızlı bir şekilde işlem yapmanın daha az güvenli bir yolu ve soğuk cüzdanları daha uzun süre saklamanın daha güvenli bir yolu olarak düşünebilirsiniz, ancak güvenli depolama olarak bir cüzdan seçmeden önce bu kavramları tamamen anlamanızı öneririz.

2021’in En İyi Bitcoin Cüzdanları

Exodus: Yeni Başlayanlar İçin En İyi Sıcak Cüzdan
Electrum: İleri Düzey Kullanıcılar için En İyi Sıcak Cüzdan
Mycelium: Mobil Kullanıcılar için En İyi Sıcak Cüzdan
Ledger Nano X: En İyi Donanım Cüzdanı (Soğuk Cüzdan)
Trezor Model T: Çok Sayıda Kripto Para Birimi İçin En İyi Donanım Cüzdanı (Soğuk Cüzdan)
Ledger Nano S: Buck Donanım Cüzdanınız İçin En İyisi (Soğuk Cüzdan)

Ülkemizde özellikle Ledger ve Trezor modelleri sıklıkla kullanılmaktadır. Örneğin Ledger Nano X, 2014 yılında piyasaya sürülen bir Fransız şirket olan Ledger’in ikinci nesil donanım cüzdanıdır. Ledger’in ilk kripto para birimi ürünü olan Ledger Nano S, piyasadaki ilk donanım cüzdanlarından biriydi ve birkaç yıl piyasaya hükmetti. Fakat Aralık 2020’de Ledger, isimler, telefon numaraları, e-posta adresleri ve hatta ev adresleri dahil olmak üzere ayrıntılı müşteri bilgilerini ortaya çıkaran ciddi hack olayları yaşadı. Bu, insanların özel anahtarlarını etkilemese de, birçok kişinin Ledger’ın iç güvenlik önlemlerinin bütünlüğünü sorgulamasına neden oldu.

Ledger

Nano X, bir USB sürücüsüne benzer ve cihazınıza USB veya Bluetooth ile bağlanır. Bu, cüzdanı iOS veya Android cihazınıza bağlayabileceğiniz ve bir bilgisayara ihtiyacınız olmadığı anlamına gelir. 1500’den fazla kripto para birimini destekler. Bitcoin topluluğu en sevdikleri kripto paralar için destek isterken bu liste her yıl büyümeye devam ediyor.

Cihazın kendisi bir soğuk depolama donanım cüzdanı iken, Ledger ekibi, tüm varlıklarınız için bir kullanıcı arayüzü sağlayan Ledger Live yazılımını oluşturdu. Bu, kullanıcılara, cihazlarına farklı kripto para birimleri için yeni cüzdanlar ekleme ve portföylerini yönetme olanağı sağlar. Ledger donanım cüzdanları sektörde en popüler olanlardır. Ledger ayrıca bir USB Type-C kablosuyla birlikte gelir, böylece Bluetooth üzerinden tercih edilirse bir masaüstü bilgisayara veya bir akıllı telefona bağlanabilir.

Ledger Nano S, Ledger tarafından tanıtılan ilk nesil donanım cüzdanıdır. Şimdiye kadar yapılan ilk donanım cüzdanlarından biri, Trezor’un ilk neslinden kısa bir süre sonra çıkmıştır. Nano S, halefi gibi binlerce kripto para birimiyle uyumludur. Nano S, USB tip C kablosuyla birlikte gelmediğinden, daha modern akıllı telefonlara sahip kullanıcılar, cihazlarına bağlanmada sorun yaşayabilir.

Nano S, temelde halefi Nano X ile birkaç özellik dışında aynıdır. Her ikisi de aynı kripto listesini destekler ve Ledger Live yazılımına erişime sahiptir. Nano X’ten farklı olarak Nano S, Bluetooth bağlantısından yoksundur ve Nano X ile aynı anda depolanabilen 100 cüzdana karşı yalnızca 18 cüzdan saklar.

Nano S, bir seferde sınırlı sayıda kripto para birimi için cüzdan yapmak için yeterli depolama alanına sahiptir. Başka bir tür kripto para birimi eklemek için bir cüzdanı silseniz, sildiğiniz cüzdandaki kripto para birimini kaybetmezsiniz. Bunun nedeni, kripto para biriminin doğrudan blok zincirinde depolanmasıdır.

Silinen cüzdan ve içindeki kripto, Ledger Live’da hala görülebilir, ancak cüzdan Ledger cihazının kendisinde görülmeyecektir. Bu, sildiğiniz cüzdanı göndermek veya almak isterseniz, daha fazla yer açmak için başka bir cüzdanı silmeniz gerekebileceği anlamına gelir.

Trezor

Trezor, Ledger gibi, kripto para soğuk cüzdan depolamayla eşanlamlı bir isimdir. Model T, oluşturdukları ikinci nesil donanım cüzdanlarıdır. Trezor Model T, Ledger’a çok benziyor, ancak kullanıcıya Changelly ve Shapeshift gibi üçüncü taraf borsalara doğrudan kendi web sitesi arayüzünden erişme yeteneği veriyor. Bu oldukça uygun olsa da, 170 dolarlık daha pahalı fiyat etiketini haklı çıkarmaz.

Model T, yeni başlayanlar için önceki modellerinde kullandıkları düğmelere göre daha kolay kullanılabilen bir dokunmatik ekran kullanır. Trezor ayrıca, PIN kodunu şifrelemek ve cihazınızı saldırılardan daha fazla korumak için MicroSD kartları kullanmanıza izin veren bir MicroSD kart yuvasına sahiptir.

Ledger Nano X gibi, Trezor Model T de bir USB Type-C kablosuyla birlikte gelir, böylece akıllı telefonunuza veya masaüstü bilgisayarınıza bağlanabilirsiniz. Şu anda Trezor Model T 1600’den fazla farklı kripto para birimini desteklemektedir. Bazıları, X’in Bluetooth bağlantısı nedeniyle Model T’nin Ledger Nano X’ten biraz daha güvenli olduğunu düşünüyor (Ledger’in Bluetooth’u isteğe bağlı olsa da).

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


ck x banner
ck youtube banner