Yükleniyor...

Kripto Para Birimi Monero (XMR) Nedir?

Monero, 2012 yılında Cryptonote şirketi tarafından piyasaya sürülmüş bir kripto para birimidir.

Monero Nedir ve XMR Nedir

Monero, 2012 yılında Cryptonote şirketi tarafından piyasaya sürülmüş bir kripto para birimidir. Altcoinler arasında kayda değer bir hacme sahip olan XMR, gizliliğin ön planda tutulduğu bir çalışma prensibine sahiptir. Bu yazımızda Monero nedir? sorusundan yola çıkarak bu kripto para birimine dair merak edilenleri bir araya topladık…

Monero Nedir?

2012 yılında Cryptonote şirketi tarafından piyasaya sürülen Bytecoin’in diğer kripto paralara nazaran Bitcoin’den daha farklı özelliklere sahiptir. Tıpkı Bitcoin Cash’deki gibi bir çatallanma yaşayan Bytecoin’de yaşanan bu çatallanma sonucu ortaya çıkan Bitmonero ön plana çıkmıştır. Zamanla önündeki bit kelimesini de atan Bitmonero artık Monero olarak adlandırılmaktadır. Altcoinler arasında izlenememe özelliği sayesinde ün salan Monero, an itibariyle 1,1 milyar dolarlık hacmiyle altcoinler arasında 23. sırada yer almaktadır.

Monero Nasıl Çalışır?

Kripto para alım satım işlemi yapan birinin eğer cüzdan adresini öğrenirseniz sonraki işlemlerinde ne kadar para alıp gönderdiği veya bu paraya nereye gönderdiğini görebilirsiniz. Monero’da ise böyle bir şey söz konusu değildir. Gizliliğin ön planda tutulduğu Monero, bunu cüzdan adresini gizleyerek sağlamaktadır. Böylece Monero’yla yaptığınız işlemlere hakim olan tek kişi siz oluyorsunuz. Bu özellik her ne kadar olumlu bir özellik görünse de yasa dışı işlerle uğraşan bireyle bunu kötüye kullanabilmektedir.  Öyle ki bu gizliliği kendine koz bilen birçok Deep Web kullanıcısı yaptıkları illegal işlerde para yerine Monero kullanmaya başladılar. Madenciliği zor olmasına rağmen hacminin son derece büyük olmasını sebebi de Deep Web’de popüler olmasına bağlanıyor.

monero nedir

Monero Madenciliği

Piyasadaki bir çok coin gibi Monero’nunda madenciliği yapılmakta ancak Monero’nun yaptığı değişikliklerle 2014 yılından günümüze kadar Monero’nun madenciliğini yapmak her geçen gün zorlaşmıştır. Monero madenciliği yapmak için bir havuza bağlı olmanız gerekmektedir. Yani tek başınıza Monero madenciliği yapamazsınız. Aynı zamanda kazım yapılan süre içerisinde  düşen Monero miktarı ve madencilik süreleri de giderek arttı. Dünya çapında güvenilir Monero madenciliği yapılabilecek havuz sayısı yalnızca 38’dir. Bunların yalnızca 10 tanesi global hizmet verirken kalan 28 tanesi bölgesel hizmet vermektedir.

Monero’nun Avantajları ve Dezavantajları

Monero nedir? sorusunun yanıtını öğrendikten sonra bu kripto para biriminin avantajlarına ve dezavantajlarına göz atmak gerekir;

Avantajları

  1. Monero’nun kullanıcılarına sağladığı gizlilik sayesinde finansal mahremiyetine özen gösteren yatırımcılar her türlü alım satım işlemlerini ve bu işlemlerin yönlerini istedikleri gibi gizleyebilirler.
  2. Monero gizlilik özelliğinin yanı sıra kullanıcıların isteğine göre yaptıkları işlemi şeffaf bir şekilde paylaşmasını da sağlıyor. Bu özellik de Monero kullanıcılarına çift taraflı kullanım şansı sağlıyor.
  3. Monero madenciliğinin kolay olmaması Monero’daki büyük fiyat dalgalanmalarının önüne geçer ve yatırımcılarının büyük kayıplara uğramasını engeller.
  4. Monero’nun madenciler açısından avantajı blok limitinin bulunmamasıdır. Bu sayede gün içerisinde üretilen Monero’da bir sınırlamaya gidilmiyor.

Dezavantajları

  1. Monero’nun kullanıcılarına sağladığı avantaj bunu kötüye kullanmayan insanlar için bir avantaj olarak tanımlanabilirken, Deep Web’de yasa dışı olarak kullanılıyor olması toplumsal açıdan dezavantajlı bir durumdur.
  2. Monero her ne kadar bizler için gizliliği temin etse de Monero’yu kabul eden cüzdan sayısı son derece azdır.
  3. Gerek madencilik alt yapısıyla gerek izlenemez olmasıyla, ilk defa alım satım yapan bir yatırımcı için oldukça karmaşık gözükmektedir.
  4. İzlenebilir olmaması ve madenciliğinin yoğun olarak yapılamamasının sebebi Bitcoin ve birçok altcoinin kullandığı altyapıdan farklı bir altyapı kullanmasıdır. Bu sebeple Monero ağı içinde zaman zaman problemler yaşanabilmektedir.

monero nedir

Monero’nun Gördüğü En Yüksek ve En Düşük Seviyeleri

XMR coin en yüksek ATH fiyatı 9 Ocak 2018 tarihinde 542,33 dolar olarak kaydedilmiştir. XMR en düşük ATL fiyatı ise 14 Ocak 2015’te 0,21 dolardır. XMR güncel fiyatı şu şekildedir:

monero

Monero (XMR)

229.59 $

Monero Nasıl Alınır?

Monero satın almak için öncelikle bu kripto para biriminin listelendiği borsaları bilmek gerekir. Sonrasında bu borsalardan birinde hesap oluşturmalı ve hesabınıza giriş yapmalısınız. Giriş yaptıktan sonra satın alım öncesi cüzdana bakiye yüklemeniz gerekir. Bunun için de kredi veya banka kartı kullanabileceğiniz gibi, banka havalesi yoluyla da işlemleri tamamlayabilirsiniz. Bakiye yükledikten sonra istenilen miktarda XMR coin alabilirsiniz. Satın aldığınız kripto para birimlerini sıcak veya soğuk cüzdanda muhafaza edebilirsiniz.

XMR Hangi Borsalarda?

XMR coin satın alınabilecek kripto para borsaları aşağıdaki gibidir:

  • Binance
  • KuCoin
  • Kraken
  • Bitfinex
  • Gate.io
  • Poloniex
  • OKX
  • Huobi
  • MEXC
  • BKEX
  • CoinEx
  • Bitrue
  • DigiFinex
  • BitBTC
  • Deepcoin
  • XT.COM

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.