Kriptoda HODL, HFSP, rekt gibi birçok argo kelime bulunmaktadır. Bu kelimeler başlarda ekosisteme özgü ve yalnızca sektöre ilgisi olan yatırımcılar tarafından biliniyor olsa da zamanla günlük hayata entegre olmaya başladı. Yalnızca argo değil, teknik olarak adlandırılabilecek terimler de bir sözlük oluşturacak kadar sayıca fazla. İşte kripto ekosisteminin argo kelimeleri…
Kriptoda Argo Kelimeler
Kriptoda argo kelimeler, sektörün kendine has dilini oluşturuyor. Özellikle dijital varlıklara yatırım yapma konusunda henüz yolun başındaysanız, pek çok analiz ve yorum makalesinde bu terimlerden en az birine rastlamışsınızdır. Kelimenin mecazi ve gerçek anlamlarını bildiğinizde ise ekosistemin diline hakim olacağınız için yatırımlarınızı daha bilinçli yapabileceksiniz.
Biz de buradan yola çıkarak kripto ekosisteminin argo kelimelerini sizin için derledik.
1. HODL
HODL, kripto para piyasasında yaşanan dalgalanmalara rağmen kullanıcıların birikimlerini uzun vadeli elinde tutması anlamına gelir. Piyasalar düşüş yaşadığında portföyündeki varlıkları satmayan ve elinde tutan bir kişi HODL stratejisi uygular. Bu kelime kullanıldığında; değer kaybetmeye başlayan varlıkların satılması yerine uzun vadeli bekletilerek yeniden değer kazanması amaçlanır.
HODL stratejisi Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimlerinde daha yaygındır. Çünkü bu kripto para birimleri, pek çok yatırımcının elinde bulunan ve genel olarak değerlenen, köklü dijital varlıklardır. Bu kripto paralar genellikle düşük değerdeyken alınır ve cüzdanlarda uzun süre bekletilir.
2. FOMO
Sosyal yaşam ve yatırım piyasasında sıkça kullanılan bir kelime olan FOMO, fırsatı kaçırma korkusu anlamı taşımaktadır. İngilizce bir ifadenin kısaltması olan FOMO’nun açılımı “Fear of Missing out” cümlesidir.
FOMO kelimesi pişmanlık duyma ya da yanlış seçim yapma korkusu anlamına da gelmektedir. FOMO hissi çeşitli durumlarda oluşabilir. Sosyal medya etkileşimleri ile sınırlı olmayacağı gibi yatırım dünyasında da sıkça yaşanabilen bir kavramdır. FOMO sendromu, sosyal medyadaki gelişmeleri takip edememe endişesi kişileri sürekli telefonlarını ya da teknolojik cihazlarını kontrol etmeye sevk etmektedir.
3. Shill/Shillemek
Shill, bir projeyi tanıtmaya çalışan statü veya itibar sahibi bir kişi tarafından yapılan örtülü reklamdır. Ancak bu reklam her durumda güvenilir ve doğru bir yorum olmayabilir. Aynı zamanda manipülasyona açık bir konum oluşmuş olur.
İngilizce “yem” manasındaki shill sözcüğünün acemice Türkçeleşmiş halidir. Kripto jargonunda, bir coin’in sürekli övülerek fiyatının aşırı yükseltilmesidir.
4. Shitcoin
Shitcoin, bariz bir amaca yönelik çıkarılmamış olan kripto para birimlerini tanımlamak için kullanılan yaygın bir aşağılayıcı terimdir. Bu tabir, en iyi değeri olmayan coin’ler için kullanılsa da kişisel görüşe dayalı olarak herhangi bir kripto para birimine de atfedilebilir.
Terim içerisinde sayılabilecek kripto varlıklar, popüler başka bir coin’in kopyası olabilirler veya başlı başına bağımsız bir projenin ürünü olarak piyasada yer alabilirler. Bu noktada keskin çizgilerle belirlenmiş bir tanımlama mevcut değildir.
5. BTFD
BTFD İngilizce bir ifade olan “buy the f***ing dip” sözünün kısaltmasıdır ve “dibi satın al” veya “dipten satın al” anlamlarına gelmektedir. Kripto paralarda yükseliş dönemi yaşandığı gibi sert düşüş dönemleri de yaşanmaktadır. Özellikle 2022 yılı ayı sezonu olarak adlandırılan bu düşüş trendine ev sahipliği yapmıştır. Bununla birlikte, dijital varlıklar düşüş halindeyken alım yapılması gerektiğini düşünen ve bunu bir yatırım fırsatı olarak gören pek çok analist de mevcuttur. Hal böyle olunca söz konusu yatırım fırsatını temsil eden bir de söylem üretilmiştir.
Bu yüzden BTFD ayı sezonunda bir sonraki kripto para çift veya üç haneli artışı için yani boğa sezonu için insanları kripto satın almaya yönlendirmek için kullanılan agresif bir kripto para argo terimi olarak literatüre geçmiştir.
6. FUD
FUD (Fear, Uncertainty, Doubt) kısaltmasının açılımının Türkçe karşılığı Korku, Kararsızlık ve Şüphe’dir. Kısaltma hem ekonomide hem de siyasette sık sık kullanılır. Özellikle ana akım medya aracılığıyla kitlelere yayınlan haberlerle manipülasyon yaratılır. Manipülasyon ile güdüme alınan herhangi bir şeye saldırılar kolaylaşır, itibarı düşürülmeye çalışılır. Manipüle edilmeye çalışılan şey Bitcoin, bir hisse senedi veya bir siyasi aday olabilir.
7. Degen
Degen, bir kripto para yatırımcısının gerekli özeni göstermeden yani yeterince araştırma yapmadan, sinyallere ve FOMO‘ya kapılarak işlem yapmasını ifade eden bir terimdir. Degen, kelime anlamı olarak ise “degenerated” yani “dejenere olmuş” kelimesinin kısaltılmış halidir.
Degen olarak tanımlanan kişiler, bir kripto varlığı onda değer gördüğü için satın almaz. Kendisinden sonra başkalarının da o varlığa yöneleceğini ve fiyat dalgalanmaları hakkında spekülasyon yapılacağını düşünür.
8. WAGMI
Özellikle NFT’lerin hayatımıza girmesiyle bilinirliği artan Wagmi kavramı “Hepimiz Başaracağız” demektir. “We Are All Going to Make It” ifadesinin kısaltılmışı olan Wagmi, kripto alıp satanlara, arkadaşlarına veya sosyal medya takipçilerine yoldaşlık ve destek bağlamında söylenmektedir. Bunun yanı sıra NFT dünyasında WAGMI, başarılı olan veya gelecekte başarılı olacağı düşünülen NFT’lerden bahsedilirken kullanılır.
9. Rekt
Kriptoda REKT kelimesinin anlamı belirli bir işlem veya yatırımda finansal olarak çöküş yaşamaktır. Kaybedilen miktar değişse de bu kavram genellikle çok büyük miktarlardaki kayıplar için kullanılır. Rekt kullanımına örnek vermek gerekirse, “LUNA’da long’taydım ve sonra UST, sabit değerini kaybettiğinde ve çöktüğünde REKT oldum.” diyen bir kullanıcı, kaybını dile getirmiş olur.
10. HFSP
HFSP argo bir kripto terimidir ve İngilizce “Have Fun Staying Poor” ifadesinin kısaltılmış şeklidir. HFSP Türkçe anlamı “Fakir kalmanın keyfini çıkar”dır. Bu terim, kripto varlıklara yatırım yapmayan kişiler için kullanılır ve kullanan kişiyi kibirli bir pozisyona sokar.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.