KLAY, son bir haftalık ve son 24 saatlik Coinmarketcap verilerine bakıldığında iyi bir ivme yakalamış gibi duruyor. Son 1 haftada %39,20 son 24 saatte ise %11.57 yükseliş kaydeden KLAY nedir dilerseniz önce onu inceleyelim.
Klaytn Nedir?
Tam adı Klaytn olan proje, Güney Koreli teknoloji devi Kakao Corporation’ın blok zincir yan kuruluşu Ground X tarafından geliştirildi. Kakao, Kore’de halka açık en büyük teknoloji şirketlerinden biri olmasıyla birlikte Kore nüfusunun %93’ünden fazlası Kakao’nun anlık mesajlaşma uygulaması KakaoTalk’u kullanıyor. Yakın zamanda Güney Kore’nin ilk yalnızca internet bankası olan KakaoBank’ı da piyasaya süren şirket, fintech endüstrisinde de öncü rol oynamakta. Çeşitli sektörlerde 30’dan farklı hizmet sunan şirketin kripto girişimi de Klaytn’dır.
Klaytn, kolayca erişilebilir bir geliştirme ortamı sunan açık kaynaklı bir blok zincir platformudur. 2019 yılında piyasaya sürülen Klaytn protokolü, Facebook’un Diem projesi ile benzerliklere sahip fakat o projeden daha gelişmiş olduğu herkes tarafından kabul edilmektedir. Platform, hem genel blok zincirlerinin hem de özel blok zincirlerinin en iyi özelliklerini verimli bir hibrit tasarım aracılığıyla birleştirir. Çok çeşitli merkezi olmayan uygulamalardan yani dApp’lerden oluşan bir ekosistem olarak Klaytn, kullanıcılara ihtiyaçları için doğru uygulama türünü bulma ve geliştirme fırsatı sunar. Platformun merkezi olmayan yapısı sayesinde, uygulama yayını kısıtlanmadığından kullanıcıların önünde neredeyse sınırsız bir kullanım alanı vardır. Klaytn, dijital varlık yönetimi, sanat koleksiyonu ve yatırımı, oyun geliştirme ve merkezi olmayan borsalar dahil olmak üzere çok sayıda DApp’leri destekler.
Klaytn Nasıl Çalışır?
Günümüzde blok zincirlerin çoğu, Proof of Work veya Proof of Stake algoritması üzerinde çalışıyor. Proof of Work madencilerin bir sonraki bloğu aramasıyla ilerlerken, Proof of Stake yeterli yerel token sahiplerine ağın işletilmesi için izin vererek çalışır. Bu sistemlerde geçersiz işlemlerin doğrulanmaları durumunda en çok kaybedenler ise kullanıcılar olur. Bu algoritmaların her ikiside çatal olasılığı içerdiğinden işlem kesinliği belirsiziliği yaratır. İşlemler %100 doğrulanmadığı sürece de kullanıcı deneyiminde gecikmeler ve sorunlar yaşanabilir. Klaytn’ın oluşturucu ekibi GroundX bunu hesaba katarak konsensüs mekanizmasına İstanbul Bizans Hata Toleransının optimize edilmiş versiyonunu eklemeye karar vererek ağ üzerindeki işlemlerin kesinliğini anında doğrulanabilir yaptı ve ağın yüksek performans göstermesini sağladı.
Klaytn’ın bir de KLAY adında yerel kripto para birimi bulunuyor.
KLAY İncelemesi
Toplamda 10 milyar 782 milyon 297 bin 981 arza sahip olan KLAY’ın dolaşımdaki arzı ise 3 milyar civarındadır. Bu zamana kadar gördüğü en yüksek seviyeyi geçtiğimiz yıl 2 Nisan’da kaydeden KLAY, 4,38 dolara ulaşmıştı. Coinin en düşük seviyesi ise bundan 2 yıl önce 6 Mayıs 2020’de gerçekleşti ve bu seviye de 0,057 seviyesiydi.
KLAY Neden Yükseliyor?
KLAY’ın yükselişinin nedenine baktığımızda 3.çeyrek raporlarının açıklanmasıyla ekibin KLAY geri alımlarına başlayacak olmasını gösterebiliriz. Şirket yapacağı bu geri alımlarla birlikte alınan KLAY’ların yakılacağını belirtti. Bunun yanı sıra KLAY ekibi blok ödülleri başına bir azaltma önerdi. Bu öneri ile birlikte ödüllerin blok başına 9,6 KLAY’den 6,4’e çekilmesi düşünülüyor. Yükselişin ardında yatan sebep olarak da bu nedenler gösteriliyor.
KLAY Fiyat Analizi
Şu anda 20 cent civarında fiyatlanmaya devam eden KLAY için izleyeceğimiz ilk direnç noktası 22 cent ve 28 cent seviyelerinde yer alıyor. Olası bir düşüş hareketi yaşanması durumunda ise KLAY için izleyeceğimiz destek seviyeleri 17 ve 14 cent seviyelerinde bulunuyor.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.