Yükleniyor...

Keynesyen Ekonomi Nedir?

Keynesyen ekonomi, ekonomik durgunlukları ele almak veya önlemek için toplam talebi yönetmek için aktif hükümet politikasını kullanmaya odaklanır.

Keynesyen Ekonomi

Keynesyen ekonomi, ekonomik durgunlukları ele almak veya önlemek için toplam talebi yönetmek için aktif hükümet politikasını kullanmaya odaklanır.

Keynes, teorilerini Büyük Buhran’a tepki olarak geliştirdi ve “klasik iktisat” olarak adlandırdığı önceki iktisat teorilerini oldukça eleştirdi. Aktivist maliye ve para politikası, Keynesyen ekonomistlerin ekonomiyi yönetmek ve işsizlikle mücadele etmek için önerdiği başlıca araçlardır.

Keynesyen Ekonomi Nedir?

Keynesyen ekonomi, ekonomideki toplam harcamanın ve bunun çıktı, istihdam ve enflasyon üzerindeki etkilerinin makroekonomik bir ekonomik teorisidir. Keynesyen ekonomi, 1930’larda Büyük Buhran’ı anlamak amacıyla İngiliz iktisatçı John Maynard Keynes tarafından geliştirildi. Keynesyen ekonomi, kısa vadede ekonomideki değişikliklere odaklanan bir “talep tarafı” teorisi olarak kabul edilir. Keynes’in teorisi, bireysel teşviklere dayalı ekonomik davranış ve piyasalar çalışmasını geniş ulusal ekonomik toplam değişkenler ve yapılar çalışmasından keskin bir şekilde ayıran ilk teoriydi. 

Keynes, teorisine dayanarak, talebi canlandırmak ve küresel ekonomiyi bunalımdan çıkarmak için artan hükümet harcamalarını ve daha düşük vergileri savundu. Daha sonra, Keynesyen ekonomi, hükümetin eylemci istikrarı ve ekonomik müdahale politikaları aracılığıyla toplam talebi etkileyerek optimal ekonomik performansın elde edilebileceği ve ekonomik çöküşlerin önlenebileceği kavramına atıfta bulunmak için kullanıldı. 

Keynesyen Ekonomiyi Anlamak

Keynesyen ekonomi, harcama, çıktı ve enflasyona bakmanın yeni bir yolunu temsil ediyordu. Daha önce, Keynes’in klasik ekonomik düşünce olarak adlandırdığı şey , istihdam ve ekonomik çıktıdaki döngüsel dalgalanmaların, bireylerin ve girişimcilerin takip etmeye teşvik edecekleri kâr fırsatları yarattığını ve bunu yaparken ekonomideki dengesizlikleri düzelttiğini savunuyordu. Keynes’in bu sözde klasik teorinin inşasına göre, eğer ekonomideki toplam talep düşerse, üretimde ve istihdamda ortaya çıkan zayıflık, fiyatlarda ve ücretlerde bir düşüşü hızlandıracaktır. Daha düşük bir enflasyon ve ücret seviyesi, işverenleri sermaye yatırımları yapmaya ve daha fazla insan istihdam etmeye, istihdamı canlandırmaya ve ekonomik büyümeyi geri kazanmaya teşvik edecektir. Keynes, Büyük Buhran’ın derinliğinin ve kalıcılığının bu hipotezi ciddi şekilde test ettiğine inanıyordu.

Keynes, İstihdam, Faiz, Para ve Paranın Genel Teorisi adlı kitabında ve diğer çalışmalarında, durgunluklar sırasında ticari karamsarlığın ve piyasa ekonomilerinin belirli özelliklerinin ekonomik zayıflığı artıracağını ve toplam talebin daha da düşmesine neden olacağını söyleyerek klasik teori inşasına karşı çıktı. 

Örneğin, Keynesyen iktisat, bazı iktisatçıların, emek talebi eğrileri diğer normal talep eğrileri gibi aşağı doğru eğimli olduğu için daha düşük ücretlerin tam istihdamı geri getirebileceği fikrine karşı çıkar. Bunun yerine, işverenlerin, ürünlerine olan talep zayıf olduğu için satılamayan malları üretmek için çalışanları eklemeyeceklerini savundu. Benzer şekilde, kötü iş koşulları, şirketlerin yeni tesis ve ekipmana yatırım yapmak için daha düşük fiyatlardan yararlanmak yerine sermaye yatırımını azaltmalarına neden olabilir. Bu aynı zamanda genel harcamaları ve istihdamı azaltma etkisine de sahip olacaktır. 

Keynesyen Ekonomi ve Büyük Buhran

Keynes’in Genel Teorisi, yalnızca anavatanı Birleşik Krallık’ta değil, dünya çapında derin bir depresyon döneminde yazıldığından, Keynesyen ekonomi bazen “depresyon ekonomisi” olarak anılır. Ünlü 1936 kitabı, Keynes’in kitabında tasvir ettiği şekliyle klasik iktisat teorisiyle açıklanamayacağına inandığı Büyük Buhran sırasında ortaya çıkan olayları anlamasıyla şekillenmiştir.

Diğer ekonomistler, ekonomideki herhangi bir yaygın gerilemenin ardından, kendi çıkarları için daha düşük girdi fiyatlarından yararlanan işletmeler ve yatırımcıların, aksi engellenmediği sürece, çıktı ve fiyatları bir denge durumuna getireceklerini savundular. Keynes, Büyük Buhran’ın bu teoriye karşı çıktığına inanıyordu. Çıktı düşüktü ve bu süre zarfında işsizlik yüksek kaldı. Büyük Buhran, Keynes’i ekonominin doğası hakkında farklı düşünmeye teşvik etti. Bu teorilerden, ekonomik krizdeki bir toplum için etkileri olabilecek gerçek dünya uygulamaları kurdu.

Keynes, ekonominin doğal bir denge durumuna döneceği fikrini reddetti. Bunun yerine, herhangi bir nedenle ekonomik bir gerileme başladığında, bunun işletmeler ve yatırımcılar arasında yarattığı korku ve kasvetin kendi kendini gerçekleştirme eğiliminde olacağını ve sürekli bir ekonomik durgunluk dönemine ve işsizliğe yol açabileceğini savundu. Buna cevaben, Keynes, ekonomik sıkıntı dönemlerinde hükümetin yatırımdaki düşüşü telafi etmek için açık harcamaları üstlenmesi ve toplam talebi istikrara kavuşturmak için tüketici harcamalarını artırması gereken bir konjonktür karşıtı maliye politikasını savundu.

Keynes, o sırada İngiliz hükümetini oldukça eleştiriyordu. Hükümet, ulusal defterleri dengelemek için refah harcamalarını büyük ölçüde artırdı ve vergileri artırdı. Keynes, bunun insanları paralarını harcamaya teşvik etmeyeceğini, böylece ekonomiyi cansız ve toparlanıp başarılı bir duruma geri dönemeyen bırakacağını söyledi. Bunun yerine, hükümetin ekonomideki tüketici talebini artıracak bir bütçe açığını kapatmak için daha fazla para harcamasını ve vergileri kesmesini önerdi. Bu da, genel ekonomik aktivitede bir artışa ve işsizliğin azalmasına yol açacaktır.

Keynes, emeklilik veya eğitim gibi belirli bir amaç için olmadığı sürece aşırı tasarruf fikrini de eleştirdi. Bunu ekonomi için tehlikeli gördü, çünkü ne kadar çok para durgun durursa, ekonomideki büyümeyi teşvik eden o kadar az para olur. Bu, Keynes’in derin ekonomik bunalımları önlemeye yönelik teorilerinden bir diğeriydi.

Birçok ekonomist Keynes’in yaklaşımını eleştirdi. Ekonomik teşviklere yanıt veren işletmelerin, hükümet, fiyatlara ve ücretlere müdahale ederek ve piyasanın kendi kendini düzenliyormuş gibi görünmesini sağlayarak bunu yapmalarını engellemediği sürece, ekonomiyi bir denge durumuna döndürme eğiliminde olacaklarını savunuyorlar. Öte yandan, dünya derin bir ekonomik bunalım dönemine saplanırken yazan Keynes, piyasanın doğal dengesi konusunda o kadar iyimser değildi. Konu sağlam bir ekonomi yaratmaya geldiğinde hükümetin piyasa güçlerinden daha iyi bir konumda olduğuna inanıyordu.

Keynes 1

Keynesyen Ekonomi ve Maliye Politikası

Keynes’in öğrencisi Richard Kahn tarafından geliştirilen çarpan etkisi, Keynesyen konjonktür karşıtı maliye politikasının başlıca bileşenlerinden biridir. Keynes’in mali teşvik teorisine göre, hükümet harcamalarının enjeksiyonu sonunda ek ticari faaliyetlere ve hatta daha fazla harcamaya yol açar. Bu teori, harcamaların toplam çıktıyı artırdığını ve daha fazla gelir ürettiğini öne sürüyor. İşçiler ekstra gelirlerini harcamaya istekliyse, gayri safi yurtiçi hasılada (GSYİH) ortaya çıkan büyüme, başlangıçtaki teşvik miktarından bile daha büyük olabilir. 

Keynesyen çarpanın büyüklüğü, marjinal tüketim eğilimi ile doğrudan ilişkilidir. Konsepti basittir. Bir tüketiciden yapılan harcama, daha sonra ekipman, işçi ücretleri, enerji, malzemeler, satın alınan hizmetler, vergiler ve yatırımcı getirileri için harcayan bir işletme için gelir haline gelir. Bu işçinin geliri daha sonra harcanabilir ve döngü devam eder. Keynes ve takipçileri, tam istihdamı ve ekonomik büyümeyi etkilemek için bireylerin marjinal tüketim eğilimlerini artırarak, bireylerin daha az tasarruf etmesi ve daha fazla harcaması gerektiğine inanıyordu.

Bu teoride, mali teşvik için harcanan bir dolar, sonunda büyümede birden fazla dolar yaratır. Bu, ulusal ölçekte politik olarak popüler harcama projeleri için gerekçe sağlayabilecek hükümet ekonomistleri için bir darbe gibi görünüyordu.

Bu teori, akademik ekonomide onlarca yıldır baskın paradigmaydı. Sonunda, Milton Friedman ve Murray Rothbard gibi diğer ekonomistler, Keynesyen modelin tasarruf, yatırım ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi yanlış temsil ettiğini gösterdi. Çoğu iktisatçı, mali teşvikin orijinal çarpan modelinin önerdiğinden çok daha az etkili olduğunu kabul etse de, çoğu iktisatçı hala çarpan tarafından oluşturulan modellere güveniyor.

Keynesyen teoriyle yaygın olarak ilişkilendirilen mali çarpan, ekonomideki iki geniş çarpandan biridir. Diğer çarpan, para çarpanı olarak bilinir. Bu çarpan, kısmi rezerv bankacılığı sisteminden kaynaklanan para yaratma sürecini ifade eder. Para çarpanı, Keynesyen mali karşılığına göre daha az tartışmalıdır.

Keynesyen Ekonomi ve Para Politikası

Keynesyen ekonomi, durgunluk dönemlerine talep yönlü çözümlere odaklanır. Devletin ekonomik süreçlere müdahalesi, işsizlik, eksik istihdam ve düşük ekonomik taleple mücadelede Keynesyen cephaneliğinin önemli bir parçasıdır. Ekonomiye doğrudan hükümet müdahalesine yapılan vurgu, Keynesyen teorisyenleri, hükümetin piyasalara sınırlı katılımını savunanlarla karşı karşıya getirir. 

Keynesyen teorisyenler, ekonomilerin kendilerini çok hızlı bir şekilde istikrara kavuşturmadıklarını ve ekonomide kısa vadeli talebi artıran aktif müdahaleye ihtiyaç duyduklarını savunuyorlar. Ücretlerin ve istihdamın, piyasanın ihtiyaçlarına cevap vermede daha yavaş olduğunu ve yolda kalmak için hükümet müdahalesini gerektirdiğini savunuyorlar. Ayrıca, fiyatların da hızlı tepki vermediğini ve para politikası müdahaleleri yapıldığında yalnızca kademeli olarak değişerek Keynesyen ekonominin Monetarizm olarak bilinen bir dalına yol açtığını savunuyorlar. 

Fiyatların değişmesi yavaşsa, bu, para arzını bir araç olarak kullanmayı ve borçlanmayı ve borç vermeyi teşvik etmek için faiz oranlarını değiştirmeyi mümkün kılar. Faiz oranlarını düşürmek, hükümetlerin ekonomik sistemlere anlamlı bir şekilde müdahale etmesinin ve böylece tüketim ve yatırım harcamalarını teşvik etmesinin bir yoludur. Faiz indirimlerinin başlattığı kısa vadeli talep artışları, ekonomik sistemi canlandırır, istihdamı ve hizmetlere olan talebi yeniden canlandırır. Yeni ekonomik faaliyet daha sonra devam eden büyümeyi ve istihdamı besler. 

Keynesyen teorisyenler, müdahale olmadan bu döngünün bozulduğuna ve pazar büyümesinin daha istikrarsız ve aşırı dalgalanmaya meyilli hale geldiğine inanıyor. Faiz oranlarını düşük tutmak, işletmeleri ve bireyleri daha fazla borç almaya teşvik ederek ekonomik döngüyü canlandırmaya yönelik bir girişimdir. Daha sonra ödünç aldıkları parayı harcarlar. Bu yeni harcamalar ekonomiyi canlandırıyor. Ancak faiz oranlarını düşürmek her zaman doğrudan ekonomik iyileşmeye yol açmaz.

Monetarist ekonomistler, ekonomik sıkıntılara bir çözüm olarak para arzını yönetmeye ve faiz oranlarını düşürmeye odaklanırlar, ancak genellikle sıfır sınır probleminden kaçınmaya çalışırlar. Faiz oranları sıfıra yaklaştıkça, faiz oranlarını düşürerek ekonomiyi canlandırmak daha az etkili hale gelir çünkü bu, sadece nakit olarak para tutmak veya kısa vadeli Hazine tahvilleri gibi yakın ikameler yerine yatırım teşvikini azaltır. Faiz oranı manipülasyonu, yatırımı teşvik edemiyorsa, yeni ekonomik faaliyet oluşturmak için artık yeterli olmayabilir ve ekonomik iyileşme sağlama girişimi tamamen durabilir. Bu bir tür likidite tuzağıdır.

Faiz oranlarını düşürmek sonuç vermediğinde, Keynesyen ekonomistler, başta maliye politikası olmak üzere başka stratejilerin kullanılması gerektiğini savunuyorlar. Diğer müdahaleci politikalar, işgücü arzının doğrudan kontrolünü, para arzını dolaylı olarak artırmak veya azaltmak için vergi oranlarını değiştirmek, para politikasını değiştirmek veya istihdam ve talep geri gelene kadar mal ve hizmet arzı üzerinde kontroller koymaktır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.