Yükleniyor...

Kaldıraç Nedir? Kripto Parada Kaldıraç Nasıl Yapılır?

Yatırımcılar için kripto ticaretinde kaldıraç “sağlam nokta”dır.

leverage

Yatırımcılar için kripto ticaretinde kaldıraç “sağlam nokta”dır. Yerin yeterince sağlam olması koşuluyla, bir kolla her şeyi kaldırabilirsiniz.

Kaldıraç Nedir?

Kaldıraç, firmanın varlık tabanını genişletmek ve risk sermayesinden getiri elde etmek için yatırım yaparken bir fon kaynağı olarak ödünç alınan sermayenin kullanılmasından kaynaklanır. Kaldıraç, bir yatırımın potansiyel getirisini artırmak için ödünç alınan parayı, özellikle çeşitli finansal araçların veya ödünç alınan sermayenin kullanımını içeren bir yatırım stratejisidir.

Örnek olarak konut ipoteği alın: 1 milyon TL’lik bir ev için alıcı 100.000 TL peşinat öder ve bankadan 900.000 TL borç alır ve banka kredileri için faiz öder.

Benzer şekilde, sermayesi yetersiz olan bir şirket, getirilerini artırmak için üretim için ödünç alınan sermayeyi kullanmayı seçebilir. Bununla birlikte, bu aynı zamanda riskleri de artırır, işin planlandığı kadar iyi performans göstermemesi durumunda, şirketin varlıklarından daha fazla borcu olacaktır.

Basitçe söylemek gerekirse, “kaldıraç, kendi işiniz için borcun (ödünç alınan sermaye) kullanılmasıdır”. Kaldıraç, borçlanma veya türev işlemler yoluyla gerçekleştirilebilir.

Kaldıraç Ne Zaman Kullanılır?

Aynı şekilde, borsada, 50.000 TL değerinde hisse senedi satın almak için yeterli paranız olmadığında, kaldıraç pratik bir seçenek sunabilir.

Minimum lot büyüklüğü 500 TL olan Stok A satın almak istediğimizi, ancak elimizde sadece 100 TL olduğunu varsayalım. Ne yapmalıyız?

Örnek 1:

5X kaldıraç: 100 TL x 5 = 500 TL . Böylece sadece 100 TL  ile 500 TL değerinde hisse satın alabiliriz.

10X kaldıraç: 100 TL x 10 = 1.000 TL. Böylece sadece 100 TL ile 1000 TL değerinde hisse satın alabiliriz.

Aynı hisseleri daha az sermaye ile satın almak için daha yüksek kaldıraç kullanabileceğiniz aklınıza gelebilir.

Örnek 2:

10X kaldıraç ile 100 TL: 100 TL x 10 = 1.000 TL 

20X kaldıraç ile 50 TL: 50 TL x 20 = 1.000 TL 

Türev sözleşme ticaretinde alım satım ücreti ve ödenen/alınan faiz, nominal tutara göre belirlenir. Zaten 1000 TL ile işlem yaptığımız için aynı ücreti ve faizi ödüyoruz. Neden daha yüksek kaldıraç kullanıp daha az marj ödemiyoruz? Stok A’nın fiyatı beklediğiniz gibi yükselirse, tebrikler! İyi bir anlaşma yaptın! Ancak, aksi takdirde fiyat düşerse, yüksek kaldıraç, hızlandırılmış tasfiye ile birlikte gelir. Tasfiye, hesabınızdaki tüm paranın kaybedileceği anlamına gelir.

Alım satımda kaldıraç kullanılmazsa, hisse fiyatı 100 TL’den 1 TL’ye düştüğünde bile, 1 TL’nizi hisseleri satarak geri alabilir veya elinizde tutmaya devam edebilirsiniz.

Kaldıraçlı ticarette, pozisyon marjınız sürdürme marjı eşiğine düştüğünde, teminat tamamlama çağrısı alırsınız veya tasfiye edilirsiniz. Tasfiyeden kaçınmak için daha düşük kaldıraç kullanabilirsiniz. İkinci örnekten, kaldıraç ne kadar düşükse, marj miktarının o kadar yüksek olduğunu ve tasfiyeden daha fazla tampon olduğunu görebiliriz.

Kaldıraçlı ve Kaldıraçsız Ticaret Arasındaki Farklar Nelerdir?

Diyelim ki 48.000 dolarımız var ve BTC’nin son işlem gören fiyatı 48.000 dolar.

Yukarı: BTC fiyatı ertesi gün 48.050 dolara kadar çıkıyor. İki seçeneğimiz var:

Kaldıraçsız: 48.000 dolardan 1 BTC sözleşmesi satın alın. Ve onu 48.050 dolardan satarak 50 dolar kazanç elde edin.

Kaldıraçlı: 48.000 dolardan 480.000 dolar değerinde sözleşme satın alın. Ve onları 48.050 dolardan sat; 10x kaldıraçla işlem yaptığımız için kazançlar 10 kat artıyor, yani 500 dolar.

Aşağı:  BTC fiyatı ertesi gün 47.950 dolara düşüyor. İki seçeneğimiz var:

Kaldıraçsız: 48.000 dolar karşılığında 1 BTC sözleşmesi satın alın. Ve onu 47.950 dolardan satarak 50 dolar kaybedersin.

Kaldıraçlı: 48.000 $ ‘dan 480.000 dolar değerinde sözleşme satın alın. Ve onları 47.950 dolardan sat; 10x kaldıraçla işlem yaptığımız için kayıplar 10 katına, yani 500 dolara çıkıyor.

Yukarıdaki örnekten, kaldıracın hem kazançları hem de kayıpları 10 kat artırdığını görebiliriz.

Bu nedenle, kaldıraç iki ucu keskin bir kılıçtır – yatırımınız artarken riskiniz de artar. Piyasa beklendiği gibi hareket ederse kaldıraç kullanımı tatmin edici olabilir, ancak hareket etmezse bunun tersi de geçerlidir!

Kaldıraç Dezavantajları

Kaldıraç, çok yönlü, karmaşık bir araçtır. Teori kulağa harika geliyor ve gerçekte kaldıraç kullanımı karlı olabilir, ancak bunun tersi de doğrudur. Kaldıraç, hem kazançları hem de kayıpları büyütür. Bir yatırımcı bir yatırım yapmak için kaldıraç kullanırsa ve yatırım yatırımcının aleyhine hareket ederse, kayıpları yatırımdan yararlanmamış olmaları durumunda olacağından çok daha fazladır.

Bu nedenle, ilk kez yatırımcılar, kemerlerinin altında daha fazla deneyim elde edene kadar kaldıraçtan genellikle kaçınmalıdır. İş dünyasında, bir şirket hissedar zenginliği yaratmak için kaldıraç kullanabilir, ancak bunu başaramazsa, faiz gideri ve temerrütün kredi riski hissedar değerini yok eder .

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


ck x banner
ck youtube banner