İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, dün “Artagan” isimli projelerini açıkladı. Artagan’ın öz Türkçede “bolluk ve bereket” anlamına geldiğini ifade eden Akşener, “Türkiye’nin zenginleşme reçetesi Artagan, nakitsiz topluma dayalı yeni bir ekosistemdir, adil ve kayıpsız bir ekosistemdir. Artagan, Gelir İdaresi Başkanlığının 21. yüzyıldaki adıdır” ifadelerini kullandı.
Akşener, ekonomide dijital dönüşümün gerçekleştirilmesini planlayan “Artagan Projesi”nin detaylarını anlattı. İYİ Parti Genel Başkanı, proje ile beraber bankacılık sisteminin büyümenin fitilini ateşleyecek kurumlara dönüşeceğini, kredi faizlerinin gerileyeceğini, üretimin artacağını ifade etti. Akşener, şunları söyledi:
Artagan Nasıl Çalışacak?
Proje ile finansal kurumlar ve Artagan arasında kurulacak veri paylaşım ağı olacak. Bu ağ ile kredi kartı işlemleri, para transferleri, döviz alım satım işlemleri, menkul yatırım hareketleri, yurt dışı para transferleri, çek-senet gibi vadeli alacak/vereceklerin verileri Artagan’a ulaşacak ve kapalı devre bir blok zinciri ile kayıt altına alınacak. Artagan bu verilerle 83 milyon kişinin ve milyonlarca işletmenin anlık olarak mali tablolarını oluşturacak. Akşener, şunları söyledi:
Akıllı Sözleşme Vurgusu
Akşener’in ifadelerine göre Artagan hayata geçtikten sonra oluşacak ekosistemde tüm harcamalar, kayıt altına alıncak. Seyyar satıcılar, market alışverişi, otopark, otobüs, dolmuş, taksi gibi mikro harcamalar, konut, otomobil alımı gibi, makro harcamalar, borç verme, harçlık verme, hizmet ödemesi gibi tüm para transferleri, altın, gümüş, döviz, hisse senedi, kripto para gibi, yatırım enstrümanlarının alım satımı, dijital ortama taşınacak.
Akşener ayrıca çek senet gibi ileri tarihli ödemeler için kullanılan değerli kağıtların akıllı sözleşmelere dönüşeceğini dile getirdi.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.