Türkiye, blockchain ekosistemiyle bağlantılı tüm alanlarda başarılı bir grafik çizerken, İstanbul Blockchain Haftası gibi etkinliklerle gelişmeye devam ediyor.
Blockchain teknolojisi ile birlikte oyundan, finansa dünya ekonomisine kadar her şey yeniden şekil alıyor. Oldukça geniş bir temele sahip olan blockchain için ülkeler gelecek planları yapıyor. Diğer yandan bu teknolojinin ne olduğunun anlaşılabilmesi için etkinlikler düzenleniyor. Türkiye’de de bu alanda son gelişme önemli isimlerin bulunduğu ve konuşulduğu İstanbul Blockchain Haftası 2022’de yaşandı.
Coinkolik ekibi olarak katıldığımız 14-17 Kasım’da Şişli Hilton İstanbul Bomonti Otel’de düzenlenen İstanbul Blockchain Haftası 2022 etkinliğinden kripto ekosistemi ve röportajlar hakkındaki derlemelerimizi sizlerle paylaşıyoruz.
Etkinliğin İlk Gününde Neler Yaşandı?
Dijital EAK CEO’su Erhan Korhaliller‘in konuşmasıyla başlayan etkinlikte birçok önemli yerli ve yabancı isim sahne aldı.
Web3 ile ilgili ilk fikirlerini paylaşanlardan Yoshi Hashimoto, MMORPG’nin aslındaki dünyadaki ilk gerçek metaverse olduğu söyledi. Hashimoto yaptığı sunumda, AA 3D bir oyun yapmak için 10-20 bin çalışana ve 100-200 milyon dolar arası bütçeye ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Standart bir web3 oyunun ise 1.5 milyon dolar maliyeti olduğunu vurguladı.
Geçtiğimiz hafta gündeme damgasını vuran FTX krizini ve benzer sorunları değerlendirdiğimiz röportajlar yaptık. OKX, Mamoru ve GateTR gibi kripto borsalarından bu konularla ve Türkiye kripto sektörüyle ilgili görüşlerini röportajlar gerçekleştirdik.
NFT günü olarak açılış yapılan etkinliğin ilk gününde öne çıkan önemli isimlerden birisi The Sandbox Kurucu Ortağı Sebastien Borget‘ti. Borget, metaverse ilgili geleceğe yönelik düşüncelerini paylaşırken, Türkiye özelinde hazırlanan Turkishverse projesinden bahsetti.
Etkinliğin İkinci Gününde Neler Yaşandı?
İstanbul Blockchain Week’in (İBW) ikinci gününde, finans sektörünün ve kripto endüstrisinin önemli isimleri yer aldı.
İBW‘nin ikinci gününde düzenlenen panellerde, bankaların üst düzey yöneticileri katıldı. “Web3 Bankacılık Macerası” başlığıyla düzenlenen panele, İş Bankası, Akbank, Garanti BBVA ve Circle katıldı. Moderatörlük koltuğunda Kriptomeda ve CointelegraphTR CEO’su Eray Dengiz yer aldı.
Panelin en önemli konusu, blockchain gelişmeleri ve geleneksel finansın bu gelişmelerdeki yeri oldu. Bankalar, dijital geçişin eşiğinde olduklarını dile getirdi. Geleneksel finansın yapı taşları olan bankalar, regülasyonların gerekliliğine değindi. Ayrıca, Türkiye’nin önemli bankalarından katılan yöneticiler blockchain açısından olumlu yaklaşım sergiledi. Panelin bir diğer konuğu olan, USDC ihraççısı Circle’ın Türkiye yöneticisi stablecoin’ler hakkında konuştu.
Ayrıca bir başka panelde de metaverse ve internetin geleceği hakkında konuşmalar yapıldı.
Coinkolik ekibinin yoğun mesaisinde, önemli isimlerle röportajlar gerçekleştirildi. Binance Asya Bölge Yöneticisi Gleb Kostarev ve BNB Chain Yöneticisi Zoe Wei konuklarımız oldu. Konuklarımız, Türkiye’deki gelişmelere ve blockchain’in gelişimine değindi. Ayrıca, Avalanche ekosisteminin arkasındaki şirket olan Ava Labs da konuğumuz oldu. Ava Labs Türkiye İş Geliştirme Direktörü Selim Kender, regülasyonların gerekli olduğunu bizimle paylaştı. Ayrıca Kender, son sekiz ayda blockchain benimsenmesinde azalma yaşansa da uzun vadeli trendin iyiye gittiğini belirtti.
Etkinliğin Üçüncü Gününde Neler Yaşandı?
Üçüncü günün açılışını, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız yaptı. Altunyaldız, Türkiye’deki blockchain çalışmalarıyla ilgili hazırladığı bir sunumla etkinlik takipçilerinin karşısına çıktı.
Günün en önemlileri arasında “Kripto İşlemlerinde Sıradaki Dalga: Önemli İşlem Trendleri” paneli vardı. Cointelegraph’tan Erhan Kahraman‘ın moderatörlüğünü üstlendiği etkinlikte, kripto borsalarından farklı isimler konuşma gerçekleştirdi.
Etkinliğin son gününe katılım sağlayan Ninja Traders Kurucusu Crypto Kemal, röportaj yaptığımız isimler arasına katıldı. Crypto Kemal, Coinkolik ekibiyle, mevcut kripto piyasası hakkındaki görüşlerini ve geleceğe yönelik izlenebilecek adımlarla ilgili fikirlerini paylaştı.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.