Yükleniyor...

İş Bankası, Blockchain Konusunda Önemli Bir Adım Attı

Türkiye İş Bankası, 30 Mart 2020’de, R3 Blockchain Birliği’ne katılım sağlayan ilk Türk bankası oldu.

iş bankası blockchain adım

Türkiye İş Bankası, 30 Mart 2020’de, R3 Blockchain Birliği’ne katılım sağlayan ilk Türk bankası oldu. Dünyanın en geniş katılımcı ağına sahip olan blockchain platformu R3’ün Corda platformuna üye olan İş Bankası, böylelikle blockchain çalışmaları için önemli bir adım atmış oldu.

İş Bankası yayınladığı duyuruda İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen’in ifadelerine de yer verdi. Sezen, bu önemli adımla alakalı olarak şu ifadeleri kullandı: “Blockchain teknolojisini; güvenlik, hız ve operasyonel verimliliği artırma potansiyeli nedeniyle finans sektörünün ve bankacılığın geleceğini şekillendirecek, yeni bir iş modeli olarak görüyoruz. Henüz blockchain teknolojisi tam olgunlaşmamış olsa da yakın gelecekte bu teknolojinin bankacılık sektöründe çok farklı akışlarda yaygın bir şekilde kullanılacağını düşünüyorum.”

“Öncü Banka Olmayı Hedefliyoruz”

Sezen, R3 platformuna üye olmalarıyla ilgili olarak ise şu ifadeleri kullandı: “Dünyanın en geniş katılımcı ağına sahip blockchain platformu konumunda bulunan R3’ün küresel blockchain ağına katılmaktan büyük heyecan duyuyoruz. Bu platformun bir üyesi olarak, R3’ün Corda platformu üzerinde yürütülen 100’den fazla projeyi yakından inceleme ve R3 üye ağında bulunan 300’den fazla paydaş ile işbirliği ve fikir alışverişi yapma avantajlarından faydalanacağız. Kazanımlarımız ile blockchain alt yapısına entegre olarak geliştireceğimiz hizmetlerimiz ile bu alanda Türkiye’de öncü banka olmayı hedefliyoruz.”

R3 ve Corda Hakkında

R3, dünyada kamu ve özel sektörden 300’den fazla katılımcının bulunduğu geniş bir ekosistem üzerinde çalışmalarını yürütüyor. R3, kurumsal ölçekte blockchain yazılımları geliştiren bir firma olarak biliniyor. Firmanın Corda ismini verdiği açık kaynaklı olarak geliştirilen blockchain platformu, kurumsal firmaların işlerini kolaylaştırmak maksadıyla tasarlanmıştır. Platform üzerinden şirketler akıllı kontrat kullanarak birbirleriyle işlem yapabilme imkanı elde edebiliyor. Bununla beraber sistem işlem maliyeti konusunda da avantaj sağlıyor. Corda, aynı zamanda şirketlere gizlilik imkanı sunuyor. Şirketlerin Corda platformunu kullanması onlara hassas verileri daha etkin bir biçimde koruma şansı veriyor.

Corda’nın nihai hedefi arabulucuların aradan çıkarılarak işletmelerin kendi aralarında yaptıkları ticari işlerinde maliyetleri ve anlaşmazlıkları ortadan kaldırmaktır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.