IOST (IOST) son derece hızlı ve merkezsiz bir blockchain platformu şeklinde tanımlanabilir. Yeni nesil bir algoritmadan faydalanan IOST blockchain teknolojisinin gücünü ortaya çıkarmayı hedefliyor. Platformun kullandığı algoritmanın adıysa Proof of Believability (PoB) yani inanılırlık kanıtı.
IOST, PoB konsensüs algoritmasından faydalanan merkezsiz bir blockchain ağı şeklinde ifade ediliyor. IOST nedir sorunu daha iyi bir şekilde yanıtlayabilmek için proje ekibinin odaklandığı temel hedeften bahsedelim. Bu hedefe göre çevrimiçi hizmetlerin daha güvenli ve ölçeklenebilir bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanacak. Bu sayede merkezsiz finans (DeFi) alanına büyük ölçekli bir katkının sağlanması hedefleniyor.
IOST tam teşekküllü bir blockchain platformu ve ekosistemi olarak nitelenebilir. Bu yenilikçi ekosistemin kendine özgü node’ları, kullanıcılara sunduğu cüzdan hizmetleri ve PoB adı verilen bir konsensüs protokolü bulunuyor. IOST ekibinin blockchain teknolojisini iyileştirmek için odaklandığı temel hususların başında hız etmeni yer alıyor. IOST platformunun web sayfasında yer alan bilgilere göre ekip, sunduğu hizmeti “ultra hızlı” şeklinde tanımlıyor. Ayrıca blockchain ekosistemine kazandırdığı PoB ve Etkili Dağıtımlı Sharding (EDS) gibi yenilikler de kripto severlerin dikkatini çekecek cinsten. Bunların yanı sıra IOST platformunun, piyasadaki altcoin’lerin en yüksek değere sahip olanı Ethereum ile kıyaslandığını da belirtmemiz gerekiyor. Bilindiği üzere Ethereum blockchain ağı çok sayıda kripto para projesine ev sahipliği yapıyor. Ancak blockchain teknolojisinin içerdiği bazı sorunlar ETH ağında da görülüyor. İşte IOST ağı bunların üstesinden gelerek ETH ağına rakip olmayı başarıyor.
IOST (IOST) Tarihi
IOST platformunun gelişimi adına atılan ilk adımlar 2017 yılının başına dek uzanıyor. Bilindiği üzere o yıllarda kripto para ekosistemi adeta bir patlama yaşamıştı. Hepsi birbirinden iddialı yenilikçi ve gelecek vadeden çok sayıda proje kullanıcıların beğenisine sunuluyordu. Initial Coin Offering (ICO) etkinliklerinin sıklıkla görüldüğü bu yıllarda IOST platformu ben de varım dedi. IOST ekibi 2018 yılının ocak ayında düzenlenen bir ICO ile toplamda 31 milyon dolar değerinde fonu yatırımcılarından elde etmeyi başardı. Bu fon toplama etkinliğinin ardından piyasaya arz edilecek IOST coin’lerin bir kısmı yatırımcılarına ulaştırıldı. Elde edilen fon aracılığıyla çalışmalarına tam gaz devam eden ekip 2019 yılının şubat ayında platformun ana ağını başlattı. Çalışmalarını projenin yol haritası uyarınca sürdüren IOST ekibi 2019 yılının mayıs ayında web tabanlı bir platform olarak bilinen OnBlock’u piyasaya sürdü. Bu platform sayesinde her kullanıcını IOST üzerindeki merkezsiz uygulamalara erişebilmesi ve sunulan tüm fırsat ve olanaklardan kolaylıkla faydalanabilmesi mümkün hale getirildi. Üstelik kullanıcıların bunu yapmak için yalnızca bir e-mail adresi kullanarak platforma giriş yapmaları yeterli oluyor.
Jimmy Zhong, Terrence Wang, Justin Li, Ray Xiao, Su Wang ve Kevin Tan IOST platformunun mimarları olarak ifade edilebilir. Bu isimlerin her birinin dünyadaki tanınmış üniversitelerden mezun olduğunu ve çok sayıda bilindik projelerde görev aldıklarını ifade etmemize gerek yok. Zhong’un Birleşik Devletlerde çeşitli teknoloji girişimlerine öncülük ederek sektörde dikkatleri üzerinde toplayan bir isim olduğu biliniyor. Bir tür taşımacılık uygulaması olan Uber platformunun da tasarımına önemli katkılarda bulunan Zhong şimdi ise IOST platformuyla kariyerine devam ediyor.
IOST (IOST) Fiyatı Nedir?
İçeriğin hazırlandığı anda alınan verilere göre IOST coin’in fiyatı 0,053 dolar civarında seyrediyordu. Projenin ayrıntılarına göre toplamda 90 milyar IOST coin’in piyasaya sürüleceği ifade edildi. Piyasaya bu miktarın yaklaşık %20’sine karşılık gelen 18,1 milyar IOST coin’in şimdiye dek dahil olduğunu görüyoruz. IOST projesinin kendisine ait bir ağı bulunuyor ve ağın kripto parası olarak IOST coin dikkat çekiyor. Gelecek vadeden ve sürdürülebilir bir proje olarak değerlendirmenin yanlış olmayacağı IOST, çalışmalarına bu şekilde devam ettiğinde gelecekte de kendisine piyasada yer bulabileceğe benziyor.
IOST (IOST) Nasıl Çalışmaktadır?
IOST nedir sorusuna daha açık bir yanıt verebilmek adına platformun ne şekilde çalıştığına birlikte göz atalım. Platformun temel hedefi kullanıcılarına ölçeklenebilir, etkili ve güvenli işlemler sağlayabilmek olarak özetlenebilir. Buna göre kullanıcıların merkezsiz ve iyi çalışan bir platformda yer almaları mümkün hale getirildi. Platform tarafından kullanıcılara sunulan hizmetler arasında cüzdan desteği yer alıyor. Bu hizmetten faydalanarak kullanıcılar kripto para fonlarını güvenli bir şekilde saklayabiliyorlar. Halka açık blockchain’lerde işlem yapan kullanıcılar cüzdan hizmeti olmadan işlemlerini gerçekleştirmede bir hayli zorlanırdı. Üstelik IOST tarafından sağlanan cüzdan hizmetinde kullanıcıların fonlarını ağdaki diğer merkezsiz uygulamalarda kullanabilmesi imkanı sunuluyor. Kullanıcıların tek yapması gerekense bir IOST cüzdanı seçerek sunulan avantajların keyfini çıkarmak.
IOST ağı, kendi topluluğu tarafından çalıştırılan node’ları bünyesinde barındırıyor. Bu node’lar sayesinde ağın güvenli, merkezsiz ve kendi kendini yöneten bir yapıya sahip olması garanti altına alınıyor. IOST platformu, hemen herkesin node ağına katılmasına yönelik çeşitli teşvik programları uyguluyor. Bu sayede düşük maliyetli, engelsiz ve yüksek ödüllü bir IOST ağı meydana geliyor.
IOST (IOST) Nasıl Satın Alınır?
IOST platformunun kripto parası IOST coin’in çok sayıda borsa üzerinden satın alınması mümkün. Bu borsa platformlarının arasında Binance, Huobi Global, Bithumb, KuCoin ya da Gate.io gibi isimler yer alıyor. Dünyanın en çok kullanıcı sayısına sahip kripto para alım satım platformlarından Binance, IOST coin için çeşitli işlem çiftleri oluşturmuş. Bu çiftler IOST/USDT, IOST/BUSD, IOST/BTC ve IOST/ETH şeklinde sıralanıyor. Buna göre Binance borsası üzerinden bu kriptolar aracılığı ile IOST sahibi olabilirsiniz.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.