Yükleniyor...

İnternetin Evrimi: Web 3.0 Nedir ve Kripto Paralar Ekonomiyi Nasıl Dönüştürüyor?

Kripto para birimleri hakkında birçok araştırmalar yapıldı.

Internetin Evrimi Web 3.0 Nedir ve Kripto Paralar Ekonomiyi Nasil Donusturuyor

Kripto para birimleri hakkında birçok araştırmalar yapıldı. Merkeziyetsiz finanstan (DeFi), Bitcoin’in enflasyona karşı kurumsal ve programlı bir koruma olarak kullanımına kadar; kripto paraların birçok heyecan verici kullanım durumları ortaya çıkarken, çeşitli kripto para birimlerinin gerçek pratik kullanılabilirliğini anlamak kimi zaman zor oldu.

Ortalama kullanıcılar arasında yatırım amaçlarının ötesinde benimsenme, istenenden daha yavaş olmuştur ve çok az kişi kripto para birimlerini bu kadar yararlı kılan temel mimariyi anlamıştır. Birçoğu elde ettikleri getirilerden veya yatırımın geri dönüşlerinden keyif alsa da, “nasıl” ve “neden” sorularını soran çok olmaz.

Web 3.0 kripto para birimlerini, genel olarak ekonomi için daha derin felsefi ve pratik sonuçları olan tutarlı bir ekonomik tezde bir araya getiren fikirlerin birliği olarak anlamlı bir yeniliktir.

İnternet insanların hayatının daha önemli bir kısmı haline geldi ve büyük teknoloji şirketlerinin hisse senedi endekslerinin merkezi parçaları olmasıyla, ekonomik olarak dönüştürücü hale geldi. İnternetin mimarisi artık merkezi bir ekonomik sorundur – çünkü ürettiği veri akışını kim kontrol ederse ve onu etkin bir şekilde işleyebilirse, artık çok büyük boyutlarda getiriler elde edebilir.

Web 3.0’ın Getirileri

Web 2.0, katılım ve kişiselleştirme kolaylığı ile insanların internete toplu olarak katılacağı fikriydi. Kaydolmayı ve farklı arkadaşlarla iletişim kurmayı kolaylaştıran hizmet sağlayıcıları, bu hizmetlerin milyarlarca kullanıcıya sunulmasında hem tasarruflar hem de ölçek ekonomileri açısından büyük faydalar elde ettiler.

Büyük ölçekli kazananlar, İnternet’e toplu olarak katılma güdüsünden yararlanan içerik toplayıcıları (Google, Facebook vs.) ve filtrelerdi.

Bunun yarattığı etkilerden biri, merkezileştirilmiş ve ekonominin diğer sektörleriyle aynı ekonomik kuralların çoğunu izleyen bir internetti. Bu dönemde büyüyen şirketler, borsalarda işlem gören halka açık şirketler olma yarışına girdiler.

Bilgisayar bilimi ve mühendisliğindeki en parlak insanların nesli, tek bir ekonomik metriğe takıntılı hale geldi: çevrimiçi davranış kalıplarına göre reklamları optimize etme ve çevrimdışı ekonomik tüketimi artırabilme. Ekonomideki reklamları ve tüketici harcamalarını optimize etmek için topladıkları veriler, hükümetler ve diğerleri tarafından siyaseti etkilemek ve hükümetin gücünü yükseltmek için geniş gözetim ve erişim kontrol alanlarının olanaklarını yaratmak için de kullanıldı.

İnternet, Edward Snowden’ın ilk günlerinde Kalıcı Kayıt otobiyografisinde anlattığı büyünün birazını kaybetti: güçlü ekonomik teşvikler olmadan insanları ilk zamanlarda bağlayan İnternet; herhangi bir ekonomik teşvik, ticarileştirme veya hükümet casusluğu olmaksızın bağlantı kurmaya izin verir.

Web 3.0, bireylerin varlıkların ve hizmetlerin kendi kendine korunmasından sorumlu olması gerektiği fikriyle birlikte, Web 2.0 kullanıcı tabanını ve kullanılabilirlik ve kişiselleştirme ilkelerini bir miktar sıfırlama fikridir. Web 3.0, daha büyük sorumluluklar anlamına gelir, ancak aynı zamanda kullanıcıları için daha büyük bir özerklik ve sansür direnci sağlar – önceki iki büyük İnternet yenilik dalgasından çok sayıda ders almıştır.

Web 3.0 üzerindeki iletişimin omurgasını sağlamak için farklı şirketler tarafından barındırılan bulut hizmetlerine sahip olmak yerine, kullanıcılar varlıkların dijital aktarımına ve daha fazlasına erişmelerine izin veren farklı sunucular barındırılacak. Bu, kripto para birimi ağlarının temelini oluşturan düğümleri içerir.

Bu konuyla ilgilidir çünkü İnternette kamulaştırma ile sansür direnci, hızla birbirleri arasında dijital duvarlar ören ekonomiler arasında iletişim kurmak için gerekli hale geldi. Özerklik, uçtan uca şifrelemeyi kırmak ve vatandaşlarından mümkün olduğunca fazla veri toplamak isteyen giderek daha fazla ülke için de önemlidir. İletişimi özel hale getirebilmek ve anlamlı bir şekilde tutabilmek, farklı bağlamlarda daha önemli olacaktır.

Bunun, genel olarak ekonomi için dramatik etkileri vardır. İnternetten gelen nakit akışları artık merkezi reklamcılığa odaklanmayabilir – bunun yerine, kripto para birimleriyle temsil edilen, ulus devlet bazlı hisse senedi piyasalarına bağlı olmayabilecek farklı ekonomik değerlere bağlı olabilecek farklı merkezi olmayan ekonomik akışlara akar.

Web 3.0 ve kripto para birimleri, İnternet’i bölen ve her bir vatandaş için daha ayrıntılı gözetim uygulamaya çalışan ülkeler bağlamında güçlü bir ideolojik argüman oluşturur. Kripto para birimlerini iletişimi ve değeri yönlendirmek için kullanmak, ekonomiyi bir bütün olarak çarpıcı bir şekilde dönüştürebilir – İnternetten başlayarak ve ekonominin her bölümüne genişleyerek.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.