Worldcoin, çıktığı ilk günden bu yana iddialı küresel dijital kimlik projesiyle dikkat çekti. Ancak bu hızlı yükseliş çok uzun sürmedi ve projeye ait kripto para birimi Ağustos ayında yüzde 45’lik bir düşüş yaşadı. Peki, Worldcoin neden düştü?
Worldcoin neden düştü?
İris taramaları yoluyla küresel bir dijital kimlik sağlamayı amaçlayan bir proje olan Worldcoin, düzenleyiciler tarafından mercek altına alındı. 24 Temmuz’da başlatılan proje, başlangıçta iris taramasından geçmek isteyen katılımcılara 25 WLD token’lık bir airdrop teklif etti.
Ağustos ayının başında 2,3 dolardan işlem gören kripto para birimi, o zamandan beri yüzde 45 değer kaybetti. Bu kadar ilgi görmesinin ve hızlı yükselişin ardından böylesine bir düşüş sebebi ise elbette ki merak konusu oldu.
Projenin ve projeye bağlı WLD token’ların fiyat düşüşü ardındaki sebep olarak, proje üzerindeki artan düzenleyici incelemesi ve baskısı olduğu tahmin ediliyor.
Worldcoin nasıl çalışır?
Worldcoin’in misyonu, iris taraması yoluyla oluşturulan benzersiz bir tanımlayıcı olan “Dünya Kimliği” kavramı etrafında döner. Bu kimlik, görünüşte kullanıcı gizliliğini korumak için Worldcoin blokzincirinde saklanır. World App, bir kullanıcı kimlik bilgisi deposu ve bir kripto para cüzdanı olarak hizmet verir.
Öte yandan bu fikir internetteki bot sorununu çözmeyi vaat ederken, özellikle ekonomik olarak dezavantajlı nüfusun sömürülmesine ilişkin etik soruları da gündeme getiriyor. 15 Ağustos itibarıyla platforma 16 milyondan fazla kişi kaydolmuştu. Ancak bu hızlı genişleme, Kenya, Fransa, Almanya ve İngiltere dahil olmak üzere dünya çapında hükümetlerin incelemesine yol açtı.
Küresel tepkiler ve düzenleyici incelemeler
3 Ağustos 2023’te Kenya hükümeti Worldcoin’e karşı sert bir tutum takınarak yalnızca teknolojisini yasaklamakla kalmadı, aynı zamanda Nairobi ofislerine baskınlar düzenledi. Bu hareket, Worldcoin’in projenin önemli başarılar elde ettiği Afrika’daki genişleme planlarına önemli bir darbe oldu.
Avrupa’da Worldcoin birçok ülkeden gelen soruşturma yağmuruyla karşı karşıya kaldı. Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık projeyle ilgili soruşturmalar başlattı. Yani, ülkeler soruşturmalarını veri gizliliği ve finansal kazanç için biyometrik veri toplamanın sonuçları üzerine odaklandılar.
Bu incelemenin ardından, daha fazla ülke Worldcoin’e yatırım yapmaya başladı. 11 Ağustos’ta Arjantin de projeyi araştıran ülkeler arasına katıldı.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.